Duben
ohodnotit

Johanka z Arku [TV minisérie]

Joan of Arc

Žánr:
Země:
Rok:
1999
Délka:
183 minut, 3 díly
„Její život se stal legendou. V čase válek, hladu a strachu změnilo venkovské dítě osud národa.“
Popis / Obsah / Info k filmu Johanka z Arku
Malá Johanka z Arku musí so svojou rodinou utekať pred lupežnými nájazdmi Angličanov. Ten, kto pred nimi neušiel, toho brutálne zavraždili. Johanka si to bolestne uvedomuje, ale je bezmocná. To trvá len do roku 1429, keď začuje v sebe božie volanie, aby išla za francúzskym kráľom Karolom a podporila ho v boji voči krutým votrelcom. Zo začiatku jej mladý kráľ Karol, ktorý vládne len malému územiu vo Francúzsku neverí. Potom ho Johanka svojím pevným charakterom presvedčí. Johanka vyhráva aj svoju prvú bitku, Karol je korunovaný v Remeši a Angličania panikujú. Po korunovácií je však Karol nečinný, čo mu Johanka, nazývaná Panna Orleanská vyčíta. Potom nasledujú mesiace úspešných vojen za oslobodenie Francúzska. Kráľ Karol však zabúda na božiu vôľu, ktorou je slobodná krajina. Vyráta si, že vojna ho stojí veľa peňazí. Hlávne po tom, čo Johanka neúspešne obliehala Paríž. Kráľ Karol pristál na hanebnú zmluvu s Angličanmi - vydať im Pannu Orleanskú a prijať výhodné prímerie. Johanka padne do zajatia a 30. marca roku 1431 je upálená v Ruáne. Kráľ Karol svoju zradu odčinil tým, že Angličanov po niekoľkých rokov úplne vyhnal.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Johanka z Arku
Panna orléanská se vrací ve výpravné televizní podobě
Věčný příběh
Rozpolcená Francie se v patnáctém století zmítalav agónii chudoby a byla sužována nepřátelstvím s Anglií. V tu pravou chvíli se ale objevila neznámá chudá dívka jejímž osudem bylo s pomocí Boží sjednotit francouzský lid. I za cenu nejvyšší oběti...
Příběh Johanky z Arku všichni známe. Dobře jej znají i filmaři, kteří si na něm čas od času s chutí smlsnou. V současné době je dychtivě očekáván velkofilm v režii francouzského mistra Luca Bessona (a podle prvních zpráv z testovacích projekcí se opravdu máme na co těšit) a v Kanadě a USA byl už v květnu s velikým úspěchem odvysílán tematicky příbuzný televizní seriál. Pro nás je o to zajímavější, že byl celý natočený v České republice. Původní záměr producentů ze společnosti CBS a režiséra Christiana Duguaye (Hon na Šakala - u nás vyšel jen na videu) sice byl rozdělit natáčení mezi ČR, Francii
a Kanadu, ale především z časových důvodů to nebylo možné. CBS právě odpadlo několik plánovaných projektů a Johanku nutně potřebovali. A tak se stalo, že nedlouho nato, jednoho zimního dne léta páně 1998, se začal v českých zemích natáčet jeden z nejnáročnějších a nejnákladnějších televizních projektů v historii.
"Bylo to jako bojové cvičeni ",
říká Jan Bílek, ředitel společnosti ETAMP FILM Productions, která obstarávala českou produkci. Tihle zkušení veteráni už za sebou mají slušnou řádku náročných projektů (mj. válečná jatka Josefa Villsmayera Stalingrad nebo akční drama Střelec), ale tempo, v jakém vznikala Johanka, bylo nesmírně vyčerpávající pro všechny zúčastněné. Mezi 12. prosincem a 9. březnem (se čtrnáctidenní vánoční přestávkou) se točilo 14 -15 hodin denně, často v třeskutých mrazech. Na Barrandově vyrostla Johančina rodná vesnice, ale většina natáčení se odehrávala na našich starobylých hradech a zámcích (Křivoklát, Pernštejn, Cheb, Loket, Lanštejn, Žebrák, Točník). Neustálé přesuny mnoha set lidí byly pochopitelně velmi náročné a všechno klapalo zejména díky tomu, že český štáb, který byl co do počtu více než čtyřikrát objemnější než ten kanadský (kompars nepočítaje), dostal dostatečně volnou ruku ("Producenti pochopili, že když chcete lovit tygra v Africe, musíte si na to najmout černocha."). Jan Bílek a Aleš Týbl si spolupráci s Kanaďany nemohou vynachválit. Cení si toho, že v tom chaosu všechno klapalo a nikdo z producentů je nepovažoval jen za pouhou námezdní sílu, ale přistupovali k nim jako ke skutečným partnerům. Bez toho by snad ani nebylo možné, aby se v takovém čase natočilo 200 kilometrů filmu (což je pro vaši orientaci zhruba desetinásobek materiálu, který se spotřebuje při natáčení průměrného českého filmu), jehož scénář byl navíc dopisovaný za pochodu, což vyžadovalo časté organizační improvizace.
Nejmasovějšími scénami byly korunovace krále, soud a především bitva o Orleans, ve které vystupovalo na 600 lidí - čeští a francouzští statisté, kaskadéři, jezdci a šermíři (pod vedením zkušeného koordinátora Romana Spáčila).
Obdiv si zaslouží i představitelka Johanky, teprve sedmnáctiletá dívka s neuvěřitelným skutečným jménem Liliane Rudabet Gloria Elsveta Sobieskiová (z pochopitelných důvodů si nechává říkat jen Leelee), která většinu děje prakticky neopustí obrazovku. Drtivou většinu i těch nejnáročnějších scén točila sama - včetně jezdeckých kousků a upalování, které se odehrávalo ve dvacetistupňových mrazech!
Nezkrotným živlem byl i režisér Duguay, který si i v nejvypjatějších chvílích zachovával neuvěřitelnou energii a pumpoval ji horem dolem do celého štábu. Tenhle chlapík mimochodem před lety reprezentoval Kanadu v jezdectví i na olympijských hrách, takže byl při natáčení "koňských" scén ve svém živlu.
O tom, že všichni zúčastnění odvedli dobrou práci, svědčí i třináct nominací na prestižní televizní ceny Emmy (úspěšnější je jen mafiánský seriál Sopranos se šestnácti nominacemi), mezi kterými nechybí ani jméno Martina Martince (nejlepší výprava). Výsledky se bohužel dozvíme až 12. září, což je už po uzávěrce tohoto čísla Cinemy, ale vy už je v tuto chvíli možná znáte.
Slabiny
Jako pro diváky je pro nás ale samozřejmě nejdůležitější to, jak se na výsledné dílko kouká. Na videokazetách Johanka vychází v o čtvrtinu zkrácené, tříhodinové podobě. A bohužel musím konstatovat, že jsem při jejím sledování pocítil určité zklamání. Přitom stačilo tak málo k tomu, aby byl zážitek mnohem lepší. Od televizní produkce se pochopitelně nedá očekávat taková výpravnost, jako od klasického celovečerního filmu určeného pro kina, ale v tom hlavní kámen úrazu není. Jde o to, že působivost a kompaktnost děje svým televizním původem místy skutečně trpí. Bylo by báječné, kdyby byl z Johanky pro uvedení na kazetách sestříhán ucelený film a kdyby zmizely typické televizní zatmívačky a předěl mezi dvěma devadedesátiminutovými díly. škoda.
Slavné tváře
Je třeba zdůraznit skutečnost, že Johanka je přes veškerou, v televizních měřítkách skutečně velkorysou výpravnost a dvacetimilionový rozpočet především herecký film. Je napěchovaný výraznými hereckými osobnostmi (jen se podívejte na přehled pod tímto textem - a to se nám do něj nevešla jména jako Maximilian Schell, Robert Loggia či Shirley MacLaineová!) a většina z nich skutečně podává bravurní výkony. Leelee Sobieskiová (Drtivý dopad, brzy ji uvidíme i v Kubrickově Spalující touze) je v roli Johanky dostatečně sympatická a křehká na to, aby si získala naše sympatie a účast a zároveň je natolik herecky zdatná, že celý příběh bez problémů "utáhne" (snad jen s výjimkou scény Johančina momentu pýchy, ale za to pravděpodobně nenese vinu Sobieskiová, nýbrž scenáristé). Mám příjemný pocit, že se na obzoru rýsuje velmi nadějná herecká osobnost.
Vynikajícím protipólem jejího mladého talentu je zkušený a vyzrálý výkon anglického veterána Petera O'Toolea, který svému biskupu Cauchonovi dodal potřebnou razantnost a zpupnost i věrohodnou slabost zlomeného muže.
Konfrontovat Johanku s jinými velikými a výpravnými historickými příběhy by vzhledem k jejímu televiznímu původu bylo poněkud nefér. Nicméně přes veškeré sympatie, které k ní jako k tak trochu i našemu projektu můžeme chovat a díky kterým jsme jí ochotni odpustit i některé poklesky, zůstává faktem, že z hlediska diváckého zážitku na nejvyšší třídu zkrátka nemá. Což ovšem neznamená, že si nezaslouží vaši pozornost.

Autor/Zdroj: Vosmik Ondřej/Cinema


Legenda o Johance z Arku - Panně orleánské, je všeobecně známým příběhem. Filmaře však lákají možnosti různé interpretace jejich osudů i historických události, v nichž figurovala. Kanadské televizní zpracováni jejího příběhu se stalo úvahou na téma mocenského zneužití mýtu a proroctví. - Johanka (v českém dabingu navzdory distribučnímu názvu pojmenovaná jako Jana) v pojetí režiséra Christiana Duguaye spíše střízlivou dívkou; chce pouze splnit poslání, o kterém je přesvědčena, že je vnuknuto od Boha. Málo chápe politické souvislosti, složité diplomatické i mocenské hry, jimiž dauphin a později král Karel VII. bezostyšně podporuje její mýtus, jen aby dosáhl svého: s pomocí Panny orleánské získat korunu. Když už vladař nepotřebuje válečné výpravy a přejde k diplomatickým jednáním, bez výčitek svědomí dívku oběluje. - Přes svůj útlý věk ztvárnila titulní hrdinku velmi kultivovaně šestnáctiletá Leelee Sobieská, která na rozdíl od afektu (až hysterie) Milly Jovovichové ve filmové verzi Luca Bessona (1999) zahrála postavu jen s lehkým patosem a s důrazem na její vnitřní čistotu a přesvědčivost. Mladá herečka se vyrovná svým zkušenějším kolegům, jimiž je neustále obklopena. - Stejně jako Bessonova verze, i tento snímek se zčásti natáčel v Čechách.

Autor/Zdroj: Kubinová Petra/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Johanka z Arku (2003) [DVD]

 Johanka z Arku (2003) [DVD]
Johanka z Arku n
 
Žánr: muzikál / drama
Země: Česká republika
Režie: Jozef Bednárik, Miloslav Šmídmajer

(jiná verze filmu)

Johanka z Arku (1999)

 Johanka z Arku (1999)
Johanka z Arku n
The Messenger: The Story of Joan of Arc
Žánr: historický
Země: Francie
Režie: Luc Besson, Peter Rašev

(jiná verze filmu)

Johanka z Arku (1948)

 Johanka z Arku (1948)
Johanka z Arku n
Joan of Arc
Žánr: drama / historický
Země: Spojené státy americké
Režie: Victor Fleming

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

16:35 - 17:25

15 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

75 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:40 - 17:55

10 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295

Poslední komentáře

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10