Duben
ohodnotit

Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic

Hansel & Gretel: Witch Hunters

Další název:
Janko a Marienka: Lovci čarodejníc (SK); Hänsel und Gretel: Hexenjäger
Žánr:
Rok:
2012
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
28.2.2013
„Pomsta je sladší než perník.“
Popis / Obsah / Info k filmu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Malého Jeníčka a Mařenku zavede jejich otec do hlubokého lesa a tam je nechá osudu. Jeníček s Mařenkou najdou perníkovou chaloupku, v níž je ježibaba, která je chce vykrmit a sníst. Ježibaba chce hodit Jeníčka do pece, ale obě děti ji přemohou a upečou v peci ji. Od té doby loví čarodějnice…

Jeníček a Mařenka už jsou dospělí a putují po světě. V jednom městě chce šerif Berringer upálit ženu jménem Mina, kterou obvinil z čarodějnictví. Jeníček s Mařenkou ji ale na poslední chvíli zachrání, protože poznají, že to není ježibaba. Poté se vydají na lov čarodějnice v blízkém lese. Jejich hlavním úkolem od starosty je najít unesené děti…

Mezitím se parta lovců snaží chytit čarodějnici, která děti unesla. Čarodějnice Muriel ale všechny zabije. V hospodě se Jeníček a Mařenka seznámí s Benem, který se o čarodějnice také zajímá. Do toho přiběhne jeden z lovců, který všem řekne, že čarodějka zabila jeho kamarády, a sám pak vybuchne. Jeníček s Mařenkou se vydají lovit čarodějnici do lesa…

Nalákají ji na volání dítěte o pomoc. Jeníček s Mařenkou čarodějnici, což je Murielina pomocnice, chytí a zjistí, že čarodějnice potřebují ke svému rituálu získat dvanáct dětí. Nyní jich mají jedenáct a jdou si do města pro poslední…

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Jeníček a Mařenka tentokrát ne pro děti

Milé děti, vlastně asi spíš dospělí… Představte si, že by bratři Grimmové chodili do školy s Quentinem Tarantinem, který by na ně měl velký vliv. Pak taky, že dalším do party by byl Tommy Wirkola. A nejvíc by je bavilo přemýšlet o pohádkách trochu jinak. Máte to? Pak pro vás nebude nová verze Jeníčka a Mařenky takový šok.

Nejde ale o šok ve špatném slova smyslu. Režisér Tommy Wirkola natočil absurdní komedii, která prostě vychází z klasické pohádky a jako přísady ještě posloužila trocha akčních scén, záliba ve zbraních, špetka černého humoru a hodně, opravdu hodně krve (a vnitřností). „Příběhem Jeníčka a Mařenky jsem žil odmalička,” přibližuje režisér, „dobře si z dětství pamatuji, jak temná a děsivá ta pohádka je, a tak mě vždycky zajímalo, co se stane, když ti dva vyrostou. Mají za sebou svou temnou minulost a tu neutuchající nenávist k čarodějnicím. Takže když jsem o tom přemýšlel, přišlo mi logické, že jsou předurčeni k tomu, stát se největšími lovci čarodějnic.” Wirkola (narodil se v roce 1979 ve městě Alta, v Norsku), který má už za sebou akční zombie komedii „Mrtvý sníh“ (2009) natočenou v rodné zemi, prý čekal celý život na příležitost znovu prozkoumat pohádku, která ho pronásledovala už jako malého chlapce. Obraz hladových, odporných, strašlivých čarodějnic číhajících na nevinné lidské oběti mu nedal spát. A taky vize toho, kde jsou asi nejznámější sourozenci z lidových vyprávění teď. A napadla ho vize Jeníčka a Mařenky jako dospělých a bitvami zocelených strážců klidu téměř nadpřirozeného druhu. „Chtěl jsem zachovat atmosféru původní pohádky, ale chtěl jsem to také okořenit vším, co mám ve filmech nejraději – komedií, horrorem a rychlými akcemi,” shrnuje Wirkola svůj záměr. „To fluidum strachu a hrůzy je v původní pohádce stále přítomno, ale já jsem jej vyzdvihl a zároveň jsem přidal humor. A ten příběh je také o skutečně silném poutu mezi bratrem a sestrou – o způsobu, jakým jsou Jeníček a Mařenka nuceni držet spolu, ať to stojí, co to stojí, když společně čelí zlu.”

Jeho záměr přesvědčil producenty, kterými jsou Will Ferrell, Adam McKay, Kevin Messick a Beau Flynn. A pak už mohl natočit film, u kterého nevíte, jestli je tak geniální nebo tak šílený. Každopádně použitá 3D technologie je plusem i při samotném vyprávění. Dovoluje téměř autenticky prožít souboje (zejména neustálé poletování končetin a různých tělesných částí), ale i lepší prožitky z povedených masek a digitálních postav – trol (jehož jméno záměrně neprozradím) je prostě kouzelný. Vznikl film, který shazuje vážnost původního poselství staré pohádky a také odpovídá na otázky ohledně toho, co se mohlo stát, když dvě nevinné děti unikly ze spárů první čarodějnice. Teď už jsou dospělí, cool a lovení čarodějnic se jim stalo obživou a zřejmě i koníčkem. Jsou v tom vážně dobří. Wirkola našel dvě silné osobnosti schopné přenést tyto postavy z legendy do skutečného života. Jeho hledání někoho, kdo představuje současný ideál toho, jak asi Jeníček s Mařenkou mohou vypadat vedla ke spojení Jeremyho Rennera (nominace na Oscara za roli ve „Smrt čeká všude“) a britskou herečku Gemmu Arterton, která zaujala svým půvabem, když rozšířila kultovní okruh Bond Girls v „Quantum of Solace“.

Podle distributora Renner nemohl odolat legraci, kterou scénář nabízel. „Když jsem scénář četl, pomyslel jsem si, že to nemůže být pravda, něco takového ještě nikdy nikdo neudělal. Byla to úžasná myšlenka se silným potenciálem. Moc se mi líbí, že scénář, který Tommy napsal, nechává postavám hodně prostoru a říkal jsem si, že by bylo skvělé zabývat se tím ohromujícím poutem mezi bratrem a sestrou v prostředí fantastického světa.”, říká Renner. A co se stalo Jeníčkovou základní filozofií? „Prošel si s Mařenkou obrovskou tragédií,” vykládá Renner. „Nemají rodiče, čarodějnice se pokusila je sníst a to, co si z toho Jeníček odnesl, je, že musíte vzít svůj osobní hněv a bolest a udělat s nimi něco dobrého.” Výsledkem jsou údajně zatím nejintenzivnější akční scény v jeho herecké kariéře a spousta až cynického humoru, který ale baví. Zahoďte naivní představy, že jdete na velké umění, nečekejte nic, než „jen“ vtipnou podívanou, která nabízí nějakou možnost dalšího vývoje pohádky a nebere si servítky. Pak si hlášky i situace, které by se zcela jistě v říši pohádek stát nemohly (nebo spíš neměly), užijete.

Tak tedy – Jeníček má z dětství cukrovku (ta zlá ježibaba ho nacpala perníkem až příliš), Mařenka zase ukrývá tajemství, které by nemělo být odhaleno. Města, kudy procházejí, potřebují pomoc, protože jim sužují život různé druhy čarodějnic, před kterými by se studem propadl i Nosferatu. V tom posledním městě se ztrácejí děti. Hodně dětí. A starosta má co dělat, aby alespoň trochu zvládl místního šerifa v podání Petera Stormare („Prison Break“, „Last Stand“), jehož zarputilost víc škodí, než pomáhá. Právě teď potřebuje schopné a spolehlivé lovce čarodějnic a tak osloví nekompromisní sourozence, jejichž řeč je stejně ostrá jako náboje v jejich neuvěřitelných zbraních. A to je přesně to, o co Wirkolovi šlo: pohádkový svět žijící takovou rychlostí a tak zběsile, že to zaujme diváka 21. století. „Doufám, že Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic dají publiku něco, co se vymyká obyčejnosti, že je zaujme nespoutanou energií, která neuvidíte v každém akčním filmu,” zakončuje Wirkola. „A ze všeho nejvíc jsem chtěl, aby to bylo vzrušující a zábavné.” Věřte nebo ne, mě přesvědčil. Skvělý střih, efekty a režie, kterou nejspíš naplno oceníme v nějakém budoucím (více reálném) příběhu, hudba Atli Örvarssona (supervizi mu dělal James Horner) a herecké výkony dělají z filmu příjemnou podívanou, která skutečně pobaví. Já dávám snímku lepších 60% a věřím, že o Tommym Wirkolovi ještě uslyšíme.

Ivan Hladík


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
"Dvojka“ Perníkové chaloupky je bez diskuse nejoriginálnějším filmovým pokračováním roku. Pokud jste si pod vlivem Němcové, Erbena a bratří Grimmů mysleli, že Jeníček s Mařenkou po upečení čarodějnice žili šťastným životem bez dalších incidentů, šeredně jste se spletli. Svérázný režisér Tommy Wirkola v duchu přísloví „Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš“, nechal obě děti dospět a začít podnikat v tom, v čem se jako malé proslavily. A že to nebudou žádní nazdárci, potvrzuje i obsazení. Mařenku si zahrála Gemma Arterton, hvězda Prince z Persie nebo bondovky Quantum of Solace, Jeníčkem se stal Jeremy Renner, jeden z představitelů superhrdinských Avengers, nebo následovník Matta Damona ze série o agentu Bourneovi.



Nepohádková a poměrně divoká verze Jeníčka a Mařenky, nový film Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, bude k vidění týden před svou oficiální českou premiérou. V týdenní předpremiéře ho od 21. února bude ve 3D uvádět jediné české kino IMAX v Praze na Flóře. Jak moc zábavný a krvavý je přerod z klasické pohádky do akční fantasy, mohou nedočkaví diváci zjistit s předstihem a k tomu v opravdu velkém stylu obřího plátna. „Jeníček a Mařenka jsou opravdu zábavná podívaná plná 3D efektů. Na plátno kina IMAX proto patří a je to současně kino, kde má takové předpremiérové uvedení opravdu smysl,“ říká k předpremiéře filmu v kině IMAX Pavel Novák společnosti Bontonfilm, která má snímek v distribuci.

Bontonfilm


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Legendární pohádka se mění, z temného pohádkového příběhu se stává zábavnou akční podívanou s rychlým spádem, prohnanou, zlověstnou, moderní a vzrušující. Výsledkem je ztřeštěné akční hororové dobrodružství Jeníček a Mařenka:Lovci čarodějnic.
Příběh začíná 15 let poté, co sourozenci Jeníček a Mařenka utekli čarodějnici, která navždy změnila jejich životy … a poskytla jim chuť krve. Nyní dospěli v tvrdošíjné skvěle vytrénované lovce, kteří jsou stoprocentně rozhodnutí sledovat a zničit čarodějnice ve všech tmavých lesích – odhodlaní k odplatě. Ale jakmile se začne blížit neblaze proslulý „krvavý“ úplněk a malé dřevěné městečko začne čelit noční můře v podobě únosů nevinných dětí, Jeníček a Mařenka stanou tváří v tvář zlu horšímu, než představuje jakákoliv čarodějnice, kterou kdy lovili – ďáblu, který by mohl být klíčem k tajemství jejich děsivé minulosti.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Napadlo vás někdy, že by Perníková chaloupka mohla mít pokračování? Kreativní hlavy z filmového studia Paramount podobná idea inspirovala k příběhu o dvou sourozencích, kteří jako malí prošli peklem. Jeníčka a Mařenku vítězství nad ježibabou zocelilo natolik, že si z toho v dospělosti udělali živnost. Když se někde v jejich blízkosti objeví čarodějnice, lze její existenci většinou počítat už jen na hodiny. I jejich schopnosti však můžou mít jisté limity.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
15 rokov po nepríjemnom zážitku v perníkovej chalúpke sa súrodenci Hansel (Jeremy Renner) a Gretel (Gemma Arterton) stali nebezpečnými lovcami odmien, ktorí lovia a zabíjajú čarodejnice po celom svete ...


Autor: Lienocka22

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Hansel & Gretel: Witch Hunters 2 (?)

 Hansel & Gretel: Witch Hunters 2 (?)
Hansel & Gretel: Witch Hunters 2 n
 
Žánr: akční / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Bruno Aveillan

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

8 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

ČT2 - Refreš/h/

16:10 - 16:35

3 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

38 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

38 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10