Zari
ohodnotit

Jeepers Creepers

Další název:
JEEpERs CrEEpers; Here Comes the Boogeyman
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
13.12.2001
„Co tě žere? Dívá se... Čeká..... Je hladový.....“
Popis / Obsah / Info k filmu Jeepers Creepers
Dvojica súrodencov Darry (Justin Long) a Trish (Gina Philips) cestujú vo svojom aute na jarné prázdniny domov k rodičom. Zrazu ich však z neznámych príčin napadne stará dodávka, ktorá však po chvíli zmizne. O malý moment si Darry všimne jej maskovaného vodiča v dlhom kabáte s klobúkom blízko starého kostola, ako niečo v rýchlosti vhadzuje do blízkej tlstej rúry. Nechcú si však nič domýšľať a pridajú plyn. O chvíľu neskôr za nimi ona dodávka vyštartuje a vytlačí ich z cesty. Darry sa hrdinsky rozhodne, že sa ku starému kostolu vrátia a presvedčia, sa čo bol onen predmet, ktorého sa onen záhadný vodič zbavoval. Pri zrúcanine je obrovské množstvo vrán a pôsobí veľmi strašidelne. Darry sa skúsi pozrieť do rúry, ale šmykne sa a spadne do nej. V pivnici kostola nájde niečo, čo presahuje aj tie najhoršie nočné mory. Utečú k neďalekej hospode odkiaľ zavolajú políciu. Ich eskorta je však pri ich prevoze niekým povraždená. Po dlhom úteku ich na stanici čaká istá jasnovidka Gizelle (Patricia Belcher), od ktorej s hrôzou zisťujú, že onen vrah neni obyčajný muž a nezastaví sa kým oboch súrodencov nedostane...

Film je klasickou adaptáciou osemdesiatkových strašidelných poviedok o roadmovie a krásne vyniká svojou hustnúcou atmosférou a napetím.


Autor: AdiSwordman

Popis / Obsah / Info k filmu Jeepers Creepers
POZOR SPOILER!!!

Bratr a setra jedou domů autem. Cestou do nich chce nabourat jiné auto, nákladní, a jen tak tak nedojde k havárii. Později oba mladí lidé vidí totéž auto u kostela a u něj muže, jak hází do tlusté roury, co vede do země, podezřelý balík. Darry to chce blíže prozkoumat, jeho sestra Patricie, zvaná krátce Trish, je proti. Ale on si nedá říci, přece jen do roury vleze a spadne tam. Nalézá tam balík, který má tvar lidského těla. Je v něm mladý kluk. Má sešité břicho hrubými stehy. Kolem dokola je spousta mrtvol. Darry pošle Trish hlídat k cestě a sám se pak nějak dostane z ponurého místa ven. Jedou k nejbližšímu občerstvení a chtějí volat policii. Jsou blízko telefonu, když tento začne zvonit. Darry jej zvedne a ženský hlas mu popíše, jak on sám vypadá, kde byl, ptá se na kočky a varuje jej před písničkou Jeepers Creepers. Prostě ta žena o všem ví. Případu se ujme místní šerif a jede s nimi na stanici do Pertwille. V rádiu slyší hlášení, že kostel někdo zapálil. A posléze jsou něčím napadeni, šerifova pomocnice je zabita, on sám dekapitován a posléze mu ona podivná útočící postava vykousne z hlavy jazyk. Mrtvola i hlava končí v nákladním autě. Ano v tom, co se pokoušelo najet do auta obou sourozenců. Ti ujíždějí pryč a ocitnou se u paní, která má spoustu koček. Podivná postava se objeví i zde, nejprve jako strašák a pak přímo v domku té ženy. Tu zabije a znovu útočí na sourozence. Trish jej asi pět krát přejede autem, a vypadá to, že je pokoj. Přesto oba sourozenci končí na policejní stanici. Zde za nimi přichází žena, která telefonovala. Je to místní „vědma“ a tvrdí, že se setkali s tvorem, který se probouzí každých dvacet tři let a po dobu dvacet tří dní musí jíst. A to věci, které mu chybí. Nikdo jí nevěří, až je netvor spatřen jedním policistou. Obluda začíná ihned řádit. Zabíjí vše, co se kolem mihne. Nakonec dostihne i Darryho. S tím se Tris nechce smířit, protože vědma řekla, že ohrožena je ona. A tak se obludě nabízí, jako náhrada za něj…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Jeepers Creepers
Trish se se svým bratrem Derrym vrací z univerzity domů. Když jedou okolo starého opuštěného kostela, Darry zahlédne tajemnou postavu v černém hábitu, jak háže něco do roury. Když chtějí zavolat policii, postava se za nimi řítí ve staré dodávce, která jede jako nově koupené Ferrari. Nakonec je ta stará rachotina vytlačí ze silnice. Když se oba uklidňují ze šoku, Darryho napadne, aby se vrátili k onomu kostelu. Trish sice nesouhlasí, ale přesto se tam oba vrátí. Jdou k rouře. Darry se nakloní a spadne dolů. To, co tam viděl, mu navždy změnilo život. I když mu Trish nevěří, zavolá policii. Během cesty na policejní stanici, jsou svědky vraždy dvou policistů. Zastaví tedy u nejbližší policejní stanici. Tam se setkají s vědmou, která jim prozradí, že to podivné monstrum potřebuje k přežití jednotlivé orgány. Uši, aby slyšel. Plíce, aby dýchal. Na policejní stanici proběhne krvavý a děsivý masakr, během kterého je Darry odvlečen monstrem přímo do jeho úkrytu. Vzal si jeho oči, aby viděl a mohl se vrátit...


Autor: 261972

Popis / Obsah / Info k filmu Jeepers Creepers
Trish a její bratr Darry se vrací z univerzity domů.Vypadá to na další povedený výlet autem, který si chtějí jako vždy opravdu vychutnat. Jejich trasa vede přes jeden zapadákov za druhým. Už jsou na cestě pěkně dlouho, když si Darry všimne podezřelého pohybu v okolí starého opuštěného kostela. Jakoby se někdo něčeho ve spěchu zbavoval. O kus dál stojí stará šedá dodávka. Darry a Tirsh si nechtějí nic domýšlet a raději sešlápnou plyn. O chvíli později se ta zvláštní pojízdná rachotina neomaleně řítí za ujíždějícími výletníky, kterým teď srdce bije hrůzou. Po několika nárazech jsou Darry a Trish vytlačeni ze silnice a jen sledují oblak prachu, který stoupá za v dálce mizející dodávkou. Možná to byla jenom náhoda. Skutečně? Darry se rozhodne vrátit zpět na ono místo. Ze země trčí široké potrubí a Darry se přes Trishino varování spustí dolů. Jeho objev odstartuje hysterický boj o holý život do kterého jsou nakonec zapojeni všichni obyvatelé městečka. Jen starý gramofon si vesele prozpěvuje hodně starou písničku: "Jeepers, Creepers...."


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jeepers Creepers
Nízkorozpočtový horor Victora Salvy Jeepers Creepers, na jehož produkci se podílel i Francis Ford Coppola, vychází z klasických žánrových motivů a spojuje je s prvky road movie. Název je převzat ze známé písničky Paula Whitemana (a v češtině znamená něco jako Ježkovy voči! nebo Pane na nebi!).

Sourozenci Trish a Darry Jennerovi se vracejí na jarní prázdniny z vysoké školy domů. Na zapadlé okresce je začne pronásledovat tajemný malý náklaďák. Vyjde najevo, že jeho řidičem je děsivé monstrum, jež se obnovuje tím, že z nebohých obětí pro sebe „odebírá“ potřebné orgány. Darry odhalí jeho doupě. Šokovaná dvojice marně hledá ochranu u policie. Děsivý přízrak je silnější. Mladí lidé se na útěku před ním setkávají s bizarní stařenou, pěstující kočky, a později s vědmou Jezelle, která ví, co bylo, je i bude, ale která nedokáže zabránit tragédii, jejíž obětí se stane Darry. Příšera si odnese mladíka na netopýřích křídlech a vezme si z něj oči (v písničce se ostatně zpívá: “Ježkovy voči! Kdes vzal ty kukadla, kdes ty oči vzal...“).

Snímek se nepokrytě opírá o četné vzory a kombinuje hrůzostrašné situace, postavené zpočátku na neznámém nebezpečí a později na děsivosti nezdolatelného monstra. Zároveň pracuje i s odlehčujícím dialogem. Vystačí si s minimem postav i s minimem prostředků. Ve srovnání se současnými studentskými horory působí až anachronicky. Na konci loňského léta měl však v Americe překvapivě úspěšný start.


ZDROJ: Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Jeepers Creepers 3 (2017)

 Jeepers Creepers 3 (2017)
Jeepers Creepers 3 n
 
Žánr: akční / horor / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Victor Salva

(pokračování)

Jeepers Creepers 2 (2003)

 Jeepers Creepers 2 (2003)
Jeepers Creepers 2 n
Like Hell: Jeepers Creepers II
Žánr: horor / thriller / drama
Země: Spojené státy americké / Nizozemsko
Režie: Victor Salva

(pokračování)

Reklama