Zari
ohodnotit

Jeden musí z kola ven

Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Další název:
La Taupe / Jeden musí z kola von (SK)
Rok:
2011
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
2.2.2012
„Klasika, která změnila špionážní drama“
Popis / Obsah / Info k filmu Jeden musí z kola ven
Píše se rok 1973 a Studená válka i nadále poškozuje mezinárodní vztahy. Britská tajná služba (SIS) neboli MI6 a oddělení s krycím jménem Cirkus se snaží držet krok se špionážními snahami ostatních zemí a udržet Velkou Británii v bezpečí. Šéf Cirkusu, známý jako Kontrola, osobně vysílá věrného agenta Jima Prideauxe do Maďarska. Jenže Jimova mise skončí krvavým selháním a šéf je nucen z Cirkusu odejít - podobně jako jeho přední spolupracovník, George Smiley, skvělý profesionální špión.

Smileyho si však brzy poté zavolá náměstek Oliver Lacon; bude znovu najat na tajný pokyn vlády - již delší dobu totiž mají podezření, že v Cirkusu operuje dvojitý agent, jenž ve skutečnosti pracuje pro Sověty. S pomocí mladšího agenta Petera Guillama analyzuje Smiley minulé i současné aktivity Cirkusu. Ve snaze vystopovat a identifikovat špióna Smileyho straší jeho dávná spolupráce s temnou ruskou špiónkou Karlou.

Pátraní však nikam nevede, pak se ale na scéně objeví nekonvenční terénní agent Ricki Tarr, jenž nečekaně kontaktuje Lacona. Ricki se během své tajné mise v Turecku zapletl s vdanou ženou jménem Irina, která tvrdí, že ovládá klíčovou výzvědnou organizaci. Mezitím Smiley zjišťuje, že Kontrola zúžil seznam podezřelých na pět. Mezi ně patří ambiciózní Percy Alleline s krycím jménem Tinker; uhlazený a sebevědomý Bill Haydon, zvaný Tailor; oddaný Roy Bland, přezdívaný Soldier; horlivý Toby Esterhase alias Poor Man; a také Smiley...

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jeden musí z kola ven
V britské tajné službě máme zrádce. Přímo v nejvyšších patrech. Tak začíná thriller na motivy stejnojmenné knihy z pera mistra špionážní literatury 20. století Johna le Carrého. Píše se rok 1973 a britská tajná služba MI6 se pokouší ve svém středu nalézt sovětského špiona a udržet Spojené království v bezpečí. K odhalení „krtka“ je povolán z předčasného důchodu George Smiley (Gary Oldman). Seznam podezřelých ze zrady je zúžen na čtyři a Smiley má jediný úkol – označit, kdo z nich kompromituje britskou tajnou službu. Je to ambiciózní Percy Alleline (Toby Jones), jemuž přidělili krycí jméno Švec; zdvořile sebevědomý Bill Haydon (Colin Firth), přezdívaný Krejčí; statečný Roy Bland (Ciarán Hinds), zvaný Voják; pokuřující Toby Esterhase (David Dencik) vystupující pod jménem Chudák; nebo samotný Smiley, zapsaný jako Žebrák? Jen tomu nejlepšímu špionovi je radno věřit. Ale kdo jím je a na čí straně stojí? Klasika, která změnila špionážní drama v režii Tomase Alfredsona (Ať vejde ten pravý) a s hudbou génia Alberta Iglesiase (skládal hudbu k většině filmů Julia Medema a Pedra Almodóvara).
Kino Aero 2011


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jeden musí z kola ven
John le Carré je mistrem špionážní literatury 20. století, čerpá z vlastních zkušeností z MI5 i MI6, a tím dodává svým hrdinům správnou autenticitu. Předešlá adaptace jedné z jeho knih, NEPOHODLNÝ (2005), si odnesla i zlatou sošku. Britskou vládou otřese fakt, že v jejich tajné službě je sovětský špeh. Sovět se ale nenechá jen tak najít a mezitím se propracuje na vysoký post. Oficiální vyšetřování nelze spustit, aniž by si toho špeh nevšiml a tak povolají do služby profesionála George Smileyho (Gary Oldman). Ten musí parazita odhalit jen pomocí svých vlastních schopností.
Kino Aero 2011


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jeden musí z kola ven
Knižní bestseller Jeden musí z kola ven z roku 1974 je považován za nejlepší špionážní thriller britského specialisty na tento žánr Johna le Carrého (nar. 1931), který byl jeden čas sám agentem. V roce 1979 byl podle něj natočen sedmidílný seriál s Alecem Guinnessem v hlavní roli autorova hrdiny, agenta britské tajné služby George Smileyho. Vloni látku zpracoval poněkud překvapivě Tomas Alfredson, který na sebe upozornil novátorským upírským hororem Ať vejde ten pravý (2009, FP 1/2010). Odvážná sázka producentů vyšla a švédský režisér natočil atypické žánrové dílo, jež si však zachovává napětí a překvapuje zvláštní odcizenou atmosférou. – V roce 1973 je předčasně penzionovaný Smiley povolán ministerským tajemníkem, aby odhalil „krtka“ (zrádce) ve špičkách tajné služby, o jehož existenci byl přesvědčen už agentův zemřelý nadřízený Řídící. Se spolupracovníky, Peterem Guillamem z centrály a specialistou Mendelem, postupně rozplétají komplot, do nějž jsou zapojeni čtyři jejich dlouholetí kolegové, kteří po smrti Řídícího ovládli vedení služby. Avšak opravdovým zrádcem je jen jeden z nich, Smileyho dlouholetý přítel a milenec jeho manželky, Bill Haydon. V pozadí komplikovaného příběhu stojí mocný muž sovětské špionáže Karla. - Převážná část vyprávění se odehrává v různých kancelářích či bytech. Špioni působí jako byrokrati, kteří se místo své práce věnují pletichaření. Sám Smiley je unavený stárnoucí muž, zklamaný profesí i soukromým životem (Ann ho opustila), přesto však plnící zadaný úkol s neobyčejnou houževnatostí a s vírou ve službu vlasti. Jen zřídka jsou použity běžné atributy žánru, tedy akční scény. Děj se zčásti odvíjí v retrospektivách se sekvencemi z Budapešti, z Istanbulu, z Paříže nebo ze sovětského vězení. – Kromě vynikajících hereckých výkonů zaujme také dobová atmosféra: režisér chtěl Londýn takový, jak si jej pamatoval z návštěvy v sedmdesátých letech. Výborná je i hudba Almodóvarova dvorního skladatele Alberta Iglesiase. Úvodní scéna se v románu odehrávala nedaleko Brna; ve filmu bylo Československo nahrazeno Budapeští (kvůli tamním daňovým úlevám pro zahraniční produkce). – Snímek je věnován památce scenáristky Bridget O’Connorové (manželce scenáristy Petera Straughana), která zemřela na rakovinu (1961-2010).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/4


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

64 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

39 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:50 - 08:15

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Martin Novák

Novák Martin

Naposled navštívené:
Martin Novák

Novák Martin