Zari
ohodnotit

Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu [HD CAM (HDTV)]

Další název:
Jan Saudek: Trapped by His Passions, No Hope for Rescue
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
3.1.2008
Popis / Obsah / Info k filmu Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu
Adolf Zika, autor uměleckého dokumentu Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu, je sám fotograf a se světově uznávaným tvůrcem se dlouho přátelí. Svůj film považuje za „pravdě podobný“ portrét svérázného a „nečitelného“ umělce, přičemž se netají sympatiemi k němu. - Snímek sice v hojné míře ukazuje Saudkovy fotografie, ale více se zajímá o jeho soukromí. Zika se pokouší proniknout za Saudkovu masku kontroverzní osobnosti. Zároveň pohlíží na jeho život jako na drama hrdiny a odpadlíka, což naopak nahrává tvůrcově sebestylizaci nonkonformního člověka. Snaha odkrýt umělcovo nitro vychází jen zčásti; kamera sice zastihuje Saudka i v momentech intimity, avšak ten obratně zůstává ve své osvědčené roli. Dokument jej zachycuje v různých prostředích (byt, ateliér, chata, krajina) i při různých akcích (oslava narozenin, práce s modelkou) a opírá se o dialog režiséra a umělce i o výpovědi Saudkových blízkých (švagrová, nejstarší syn, Sára Saudková atd.). Zika dílo ozvláštňuje střídáním snímacích postupů (barva, černobílý obraz, použití digitální kamery). Podle něj má portrét působit hlavně na úrovni emocí. – Distributor uvádí zkrácený název Jan Saudek.
-ivp, Filmový přehled 2008/2


Popis / Obsah / Info k filmu Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu
Celovečerní dokumentární film JAN SAUDEK, s podtitulem „V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu“, vypráví osobitým způsobem syrově pravdivý životní příběh hrdiny i odpadlíka. Podává jej jako velkolepé drama. Drama plné barev vzrušujících obrazů, ale také provokujících myšlenek, iluzí a idejí. Jan Saudek, světově uznávaný fotograf, v zahraničí mnohokrát oceněný a vystavovaný daleko dříve, než ho poznala široká veřejnost v rodné vlasti, vystupuje před kamerou v mnoha rolích. Často je mění, často překvapuje, nejčastěji šokuje. Přesto se ani tento velký stvořitel iluzí zcela neschoval před pronásledujícími třemi kamerami a nemilosrdně odhalujícím okem režiséra. génia.

Svým tvůrčím pojetím se dokument nehlásí k tradiční formě tohoto žánru. Snaží se s ní zacházet volně tak, aby dokázal pojmout a interpretovat celou složitost umělcovy osobnosti. Každá ze tří do sebe navzájem propojených obrazových linií vypovídá o jiném světě. Ta barevná je filmová, čistá a „realistická“, vypráví a podává faktické informace. Černobílá se zabývá nitrem samotného autora, a proto mu nikdy nestojí tváří v tvář. A syrově dokumentární kamera přímo z ruky režiséra mapuje intimní chvíle, kam doposud nebylo dovoleno vstoupit žádnému filmaři. Chvíle, kdy Jan Saudek prožívá své intelektuální, citové a sexuální „orgie“. Stejně tak je ale svědectvím o opravdových citech, o štěstí a o samotě génia.

Autor a režisér Adolf Zika vychází z dlouholetého přátelství s portrétovaným. Přestože si jej hluboce váží, neomezuje se na pouhé zaznamenávání vyslovovaných pravd kontroverzního mistra fotografie. Spolu s divákem se snaží nahlédnout za umělcovu masku, a to i za cenu bolestivých odhalení – dostat se až na samou dřeň těchto „pravd“.

V některých pasážích dokumentu by se možná dalo hovořit o záběrech a scénách, které jsou za hranicí etiky a morálky současné společnosti. Přesto se nejedná o první český pornofilm v kinech, ale o největší love story posledních let. Válka, utrpení, ztráta nejbližších jsou zde v kontrastu ke slepé lásce, vysněné rodině a neuchopitelnému lesku slávy. Chudoba, zatracení a zneuznání v kontrastu k bohatství, pokryteckému obdivu a nebe se dotýkající svobodě v nezastavitelném stárnutí. O tom a mnohém nevysloveném a nevyslovitelném je tento strhující dokument o životě a díle nejslavnějšího žijícího českého fotografa Jana Saudka.
www.saudekfilm.com/


Popis / Obsah / Info k filmu Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu
Claus Grapke. Interpreti: Petr Schel, Laco Deczi, Krucipüsk. Hudební dramaturg: B.S. Clark


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

59 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

74 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

89 minut již uběhlo
91 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

34 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dragonball: Evoluce (Dragonball Evolution)

Dragonball: Evoluce
Dragonball Evolution

Proxima

Proxima
Proxima

Naposled navštívené:
Dragonball: Evoluce (Dragonball Evolution)

Dragonball: Evoluce
Dragonball Evolution

Proxima

Proxima
Proxima