Zari
ohodnotit

Jan Palach

Rok:
2018
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
21.8.2018
„Příběh mladého muže a jeho činu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Jan Palach



Jan Palach. Student, který se v roce 1969 upálil na protest proti sovětské invazi do Československa. Nekompromisní mladík, který přinesl krajní oběť v touze vyburcovat národ z okupační letargie. Jméno, které u nás zná každý. Film vypráví příběh posledních měsíců Palachova života, ukazuje cestu, na níž se z milujícího syna, oddaného přítele a citlivého, přemýšlivého studenta filozofie stala „pochodeň číslo 1“.

Film pozoruje posledních několik měsíců života Jana Palacha. Pozoruje jej na základě dostupných faktických pramenů a zároveň přemýšlí, co tomu mladému muži táhlo hlavou. Jan Palach nikomu z blízkých o svém rozhodnutí dopředu neřekl. Ani nenaznačil, že by byl něčeho takového schopen. Ve filmu prochází vztahem se svou přítelkyní Helenkou, bouřlivým kolejním životem roku 1968, soužitím s mámou doma ve Všetatech, zažije studentské brigády v Kazachstánu a Francii, chodí do školy, pozoruje a mlčí. Stejně jako se od podzimu 68 mění veřejný život, ráz ulic i výrazy lidí, stává se něco s Janem. Jak to, že si ničeho nevšimla jeho dívka, máma, spolužáci? Ještě to ráno si Jan vzal od mámy svačinu, na koleji vtipkoval se spolubydlícím a před odchodem do města se vysprchoval. Kamera po celý film sleduje Janovu tvář a snaží se zachytit okamžiky rozhodnutí…

Režisér Robert Sedláček, který film natočil podle scénáře spisovatelky Evy Kantůrkové, dodává: „Chci vyprávět tragický příběh Jana Palacha, který není dětsky naivním bojem proti totalitě, ale extrémním příkladem toho, kam až všudypřítomná konformita a přizpůsobivost dohnaná do krajnosti, může zavést citlivého jedince.“

CinemArt


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jan Palach



Film sleduje posledních několik měsíců života Jana Palacha. Pozoruje na základě dostupných faktických pramenů a zároveň přemýšlí, co tomu mladému muži táhlo hlavou. Jan Palach nikomu z blízkých o svém rozhodnutí dopředu neřekl. Ani nenaznačil, že by něčeho takového byl schopen. Ve filmu prochází vztahem se svou přítelkyní, bouřlivým kolejním životem roku 68, doma ve Všetatech soužitím s mámou, jako brigádník míří do Francie a Kazachstánu, chodí do školy, pozoruje a mlčí.

Stejně jako se od podzimu roku 68 mění veřejný život, ráz ulic i výrazy lidí, stává se něco s Janem. Jak to, že si ničeho nevšimla jeho dívka, máma, spolužáci? Nebo si všimli, ale v tom, jak všechno kolem upadalo závratnou rychlostí do deprese, považovali Janovu proměnu za přirozenou součást všeho okolo?

Náš film končí pohledem na běžící postavu v plamenech k soše sv. Václava. Ještě to ráno Jan Palach pozdravil mámu, vzal si od ní svačinu, kterou snědl, a na kolejích zavtipkoval se spolubydlícím a před odchodem do města se vysprchoval. Kamera po celý film sleduje tvář Jana a snaží se zachytit okamžiky rozhodnutí, kterých si ti, mezi nimiž Honza v roce 1968 žil, nevšimli, nebo všimli, ale nikdy by je nenapadlo, co to pro něj znamená a v jaký čin to přejde.

Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Hořící keř (2013) [TV minisérie]

 Hořící keř (2013) [TV minisérie]
Hořící keř n
 
Žánr: historický / životopisný / psychologický
Země: Česká republika
Režie: Agnieszka Holland

(pokračování)

Jan (1991) [TV film]

 Jan (1991) [TV film]
Jan n
 
Žánr: drama
Země: Československo
Režie: Ivo Trajkov

(neoficiální pokračování)

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

06:00 - 06:35

9 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

06:00 - 06:50

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Holčička z iglú (2012) [TV ser...

06:05 - 06:15

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:05 - 06:30

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Andrew Wale

Wale Andrew

Naposled navštívené:
Andrew Wale

Wale Andrew