Zari
ohodnotit

Jako bych tam nebyla [DVD kinodistribuce]

As If I Am Not There

Další název:
Vlastně tady nejsem; Akoby som tam nebola
Rok:
2010
Délka:
109 minut
„Přežít znamená víc než zůstat naživu“
Popis / Obsah / Info k filmu Jako bych tam nebyla
Život mladé učitelky se změní poté, co do její vesnice vtrhnou ozbrojenci a spolu s dalšími ženami ji uvězní ve skladišti v odlehlém bosenském regionu. Pravá noční můra však začíná v okamžiku, kdy si ji vojáci vyberou, aby je „zabavila“... Debut Juanity Wilson je moderním válečným příběhem, který se bez příkras vyrovnává s drastickým odkazem bosenských válečných konfliktů 90. let. Režisérka se při psaní scénáře inspirovala skutečnými prožitky postižených žen.

Cinema Mundi 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Jako bych tam nebyla
Celovečerní debut talentované irské režisérky Juanity Wilsonové, jejíž první krátký snímek The Door byl nominován na Oscara. Jakým způsobem člověka poznamená válka? Jak je vůbec možné se vyrovnat s tím, co jedinec prožil a jak se zachoval? Mladá učitelka vyjíždí ze Sarajeva za prací do hor. Druhý den je zajata jugoslávskými vojáky a deportována do zajateckého tábora. Velmi sugestivní a intimní pohled do psychiky dívky, která se náhle stane obětí. Snímek sugestivně ukazuje nejistotu válečného konfliktu, v němž není vůbec jisté, kdo přežije zítřejší den.

Ocenění filmu: MFF Istanbul (2011) - Cena FACE (Nejlepší režie), Irské filmové a televizní ceny (2011) - Cena IFTA za nejlepší film a režii.

19 Febiofest 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Jako bych tam nebyla
„Prežiť znamená viac než zostať nažive.”

Bosna a Hercegovina, apríl 1992. Mladý vojak vstúpi do vášho bytu a povie vám, aby ste si zbalili svoje veci. Bez akéhokoľvek odporu sa zrazu ocitnete medzi ďalšími ženami a spoločne vás odvážajú do vzdialeného skladiska, kde ste všetky konfrontované s drsnými podmienkami prežitia v zajateckom tábore. Nepremýšľajte o živote vonku. Nepremýšľajte o minulosti. Nepremýšľajte o budúcnosti. Nedávajte sa dohromady s ďalšími ľuďmi. Nevyčnievajte z davu. Zamestnávajte svoju myseľ. Nevšímajte si nenávisť, ktorá je okolo vás. A čo viac, neverte ohováraniu, ktoré počujete!... A potom vojak vstúpi do miestnosti a ukáže na vás.

Film Akoby som tam nebola je príbehom mladej ženy zo Sarajeva, ktorej život sa zo dňa na deň zmení. Zbavená všetkého, čo kedy mala, čelí neustálej hrozbe smrti a bojuje proti nenávisti, ktorú vidí okolo seba. V poslednej štipke odvahy alebo šialenstva sa rozhodne urobiť ešte jeden vzdor: byť opäť sama sebou. A tento jednoduchý akt jej zachráni život. Zistí totiž, že prežiť znamená viac než zostať nažive.

Wilsonovej snímka je moderným vojnovým príbehom, ktorý objavuje lásku, identitu a spojitosti medzi nami všetkými. V roku 2011 získala významné filmové ocenenia v kategóriách Najlepší film a Najlepšia réžia na Medzinárodných filmových festivaloch v Írsku, Phoenixe, Istanbule a v Palm Springs.

Film Europe SK


Popis / Obsah / Info k filmu Jako bych tam nebyla
Debutující irská režisérka Juanita Wilsonová (jejíž krátký film Dveře byl v roce 2009 nominován na Oscara) natočila přepis románu chorvatské spisovatelky Slavenky Drakulićové (nar. 1949), žijící ve Švédsku. Autorka vycházela ze skutečných osudů, o nichž se pojednávalo u mezinárodního soudu v Haagu. Snímek Jako bych tam nebyla, označený za nejlepší irský film roku 2010, se tak řadí mezi tituly o válce v bývalé Jugoslávii v devadesátých letech minulého století, zpracovávající téma z pohledu nevinných obětí. – Bosna a Hercegovina. Mladá učitelka Samira vzpomíná po porodu na nedávné události... V roce 1992 je odvlečena do koncentračního tábora, kde je stejně jako ostatní ženy vystavena ponižování, mučení a znásilňování. Aby přežila, upoutá na sebe pozornost velitele tábora. Posléze se ženy při výměně zajatců dostanou na svobodu. Samira už nemůže na potrat a po porodu se rozhoduje, zda si narozeného chlapce ponechá...

Filmový přehled 2014/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Leona Gage

Gage Leona

Elizabeth Harrower

Harrower Elizabeth

Naposled navštívené:
Leona Gage

Gage Leona

Elizabeth Harrower

Harrower Elizabeth