Zari
ohodnotit

Jak se stal Matěj Cvrček doktorem [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1966
Délka:
28 minut
„Pohádka o tom, kterak se vlastní chytrostí stal sluha pánem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Jak se stal Matěj Cvrček doktorem
Matěj Cvrček slouží u doktora a závidí mu jeho chytrost, bohatství a obdiv lidí. Přitom i on umí léky míchat, zuby léčit a rady nemocným dávat. Svěří se doktorovi, že by chtěl být jako on. Doktor mu řekne, že musí být študovaný, ale že je Matěj hloupý a chudý a nikdy doktorem nebude.

Král dá vyhlásit, že se mu ztratil pečetní prsten a žádá všechny mistry a magistry, aby se dostavili na zámek a prsten vypátrali. Matěj se oblékne do doktorských šatů a vydá se na hrad jako dr. Mateus. Král slíbí shromážděným mistrům bohatou odměnu, ale dokud se prsten nenajde, nikdo nesmí opustit zámek. Matěj si vyžádá klid a samotu a nechá se zamknout v královské síni. Nachytá tři sluhy, kteří prsten ukradli. Ti mu bohatě zaplatí, aby je neprozradil a vrátí prsten. Před králem se všichni mistři vymlouvají na kdeco, ale Matěj nechá přinést pečenou husu, ze které vytáhne prsten. Král chce jmenovat Matěje vrchním doktorem na zámku, ale mistři namítají, že se musí podrobit zkoušce. Nechají přinést mísu zakrytou poklopem a Matěj má uhádnout, co se skrývá uvnitř. Ten si jen povzdechne: "Cvrčku, Cvrčku!" Všichni užasnou, v míse je opravdu malý cvrček. Nakonec Matěj odmítne místo zámeckého magistra a vrátí se domů za svou Majdalénou.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Jak se stal Matěj Cvrček doktorem
Matěj (J. Skopeček) slouží u doktora a moc se mu líbí, jakou má jeho pán vážnost. Zatouží také dosáhnout takového postavení. Když se dozví, že král vypsal odměnu tomu, kdo najde jeho ztracený prsten, převlékne se za učence a vypraví se na zámek. Mezi ostatními ho ale popadne strach. Nechá se zavřít sám do místnosti a slíbí, že záhadné zmizení prstenu odhalí. Náhoda i bystrý rozum mu pak k tomu opravdu dopomůžou. A jakže se mu to podařilo?

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Capriccia

Capriccia

Naposled navštívené:
Capriccia

Capriccia