Jak se stal Matěj Cvrček doktorem (1966) [TV inscenace]

Obrázek není k dispozici.
78.3 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Délka: 28 min.
„Pohádka o tom, kterak se vlastní chytrostí stal sluha pánem.“
Matěj Cvrček slouží u doktora a závidí mu jeho chytrost, bohatství a obdiv lidí. Přitom i on umí léky míchat, zuby léčit a rady nemocným dávat. Svěří se doktorovi, že by chtěl být jako on. Doktor mu řekne, že musí být študovaný, ale že je Matěj hloupý a chudý a nikdy doktorem nebude.

Král dá vyhlásit, že se mu ztratil pečetní prsten a žádá všechny mistry a magistry, aby se dostavili na zámek a prsten vypátrali. Matěj se oblékne do doktorských šatů a vydá se na hrad jako dr. Mateus. Král slíbí shromážděným mistrům bohatou odměnu, ale dokud se prsten nenajde, nikdo nesmí opustit zámek. Matěj si vyžádá klid a samotu a nechá se zamknout v královské síni. Nachytá tři sluhy, kteří prsten ukradli. Ti mu bohatě zaplatí, aby je neprozradil a vrátí prsten. Před králem se všichni mistři vymlouvají na kdeco, ale Matěj nechá přinést pečenou husu, ze které vytáhne prsten. Král chce jmenovat Matěje vrchním doktorem na zámku, ale mistři namítají, že se musí podrobit zkoušce. Nechají přinést mísu zakrytou poklopem a Matěj má uhádnout, co se skrývá uvnitř. Ten si jen povzdechne: "Cvrčku, Cvrčku!" Všichni užasnou, v míse je opravdu malý cvrček. Nakonec Matěj odmítne místo zámeckého magistra a vrátí se domů za svou Majdalénou.  Autor: curil

režie:
Věra Jordánová
 
 
hraje:
Jan Skopeček (Matěj), Věra Koktová (Matějova žena), Jaroslav Raušer (doktor), Vladimír Krška (král), Jiří Krampol (sluha krále), Lubomír Kostelka (učenec)
 
 
scénář:
Božena Šimková
 
 
kamera:
František Němec
 
 
hudba:
Vadim Petrov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.