Zari
ohodnotit

Já, Don Giovanni

Io, Don Giovanni

Další název:
I, Don Giovanni; Ja, Don Giovanni
Rok:
2009
Délka:
127 minut
„Podmanivá interpretace Mozartovy nejznámější opery v podání španělského režiséra Carlose Saury.“
Popis / Obsah / Info k filmu Já, Don Giovanni
Drama založeno na skutečném životním příběhu libretisty Mozartovy opery Don Giovanni. Rok 1763. V Benátkách žije mladý básník Lorenzo da Ponte. Vede nezřízený život a je vyhoštěn, pro své verše namířené proti církvi. Na radu přítele Casanovy odjíždí do Vídně. Tam se uchází o práci u samotného císaře, a po přímluvě Salieriho ji také dostává. Po úspěchu opery Figarova svatba, ke které Lorenzo da Ponte napsal libreto, se spolu s Mozartem pouštějí do další opery - Dona Giovanniho. Don Giovanni je ale příliš spjat se životy obou tvůrců. Mozartovi opera odčerpává veškeré síly. Lorenzo de Ponte zase prostřednoictvím Dona Giovanniho začíná přehodnocovat priority vlastního života.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Já, Don Giovanni
Někdejší kněz, nadějný básník a smyslný prostopášník Lorenzo da Ponte je kvůli svým výpadům proti Svaté inkvizici a sympatiím ke svobodným zednářům vyhnán z Benátek. Po příjezdu do Vídně se s doporučujícím dopisem přítele Casanovy dostaví před panovníkova oblíbeného skladatele Salieriho. Ten ale spolupráci s nezkušeným libretistou elegantně přehraje nedoceňovanému Mozartovi, vděčnému za každou dobře placenou zakázku. Po nenadálém úspěchu Figarovy svatby přijde Lorenzo s návrhem na radikálně nové zpracování námětu o nenapravitelném sukničkáři, do něhož promítá osud svůj i Casanovův. Práce nad Donem Giovannim umožní da Pontemu reflektovat svou minulost a snad ji i přehodnotit, Mozarta však pracovní vypětí ničí a vyčerpává.
Saurovo pojetí vzniku Dona Giovanniho je podobně inovativní jako Mozartovo dílo samo. Kostýmní drama uměřeně prokládané nádhernými áriemi mistrně navozuje atmosféru klasicistní epochy i osudové lásky, která je s to změnit i nepolepšitelného svůdníka. Režisér zároveň přiznává svou stylizaci a vědomě upozorňuje na filmové médium, které příběh zprostředkovává. Hudba jako niterný způsob vyjádření nejhlubších emocí - dávný leitmotiv Saurovy tvorby - tu ovšem oproti dokumentárně laděným filmům Flamenco, Fado či Salomé představuje návrat ke klasickému příběhu, pro nějž je Mozartova opera nejpříhodnějším zrcadlem.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pečení na neděli (2021) [TV po...

08:20 - 08:50

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

08:15 - 09:30

12 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:15 - 08:45

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jakub Giza

Giza Jakub

Naposled navštívené:
Jakub Giza

Giza Jakub