Zari
ohodnotit

Ivanhoe [TV film]

Rok:
1982
Délka:
136 minut
„Příběh statečných rytířů a krásných paní, příběh lásky, nenávisti a předsudků.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ivanhoe
Anglie, léta Páně 1194. Země rozpolcená mezi Sasy a Normany, mezi přívržence prince Jana, uchvatitele trůnu, a jeho bratra Richarda Lví srdce, právoplatného anglického krále. Anglie Robina Hooda, statečných rytířů a krásných paní. Doba jako stvořená pro dramata lásky, nenávisti a předsudků. V ní se odehrává příběh mladého saského rytíře Wilfrieda z Ivanhoe, vracejícího se z křižáckých tažení, jichž se účastnil po Richardově boku. Přivítání, jehož se mu doma dostane, ovšem není z nejvlídnějších. Jeho otec jej pro neposlušnost vydědil, jeho dětská láska lady Rowena je zaslíbena jinému. Ivanhoe se však - jako pravý rytíř bez bázně a hany - nikdy nevzdává bez boje. V zemi se nezadržitelně schyluje k válce. Zbytečnému prolévání krve se snaží kromě Ivanhoea zabránit i tajemný černý rytíř, podporovaný družinou legendárního zbojníka v kápi.
V této kvalitní filmové verzi slavného románu Sira Waltera Scotta vystupuje mnoho hereckých hvězd - Anthony Andrews, James Mason, Sam Neill, Michael Hordern. Film zdařile zachoval poetiku předlohy a posílil její dobrodružnou stránku tak, že dokáže i po letech zaujmout.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ivanhoe
Historický veľkofilm Ivahnoe sa odohráva za vlády kráľa Richarda levie srdce na konci dvanástteho storočia.
Ivahoe sa vracia domov z križiackej výpravy, a chce sa zblížiť so svojím otcom, s ktorým sa odcudzil. Jednak aj chce vidieť svoju lásku, lady Rowenu, ktorá je chovanicou jeho otca Cedrica. Nanešťastie pre Ivahnoa, lady Rowena je zasnúbená s Atelstanom, potomkom saskej kráľovskej rodiny. Ivahoe sa súčastní na rytierskom turnaji, ktorý usporiadal princ Ján, brat kráľa Richarda. Počas turnaja je Ivahoe zranený, že je nutený ľahnúť na lôžko. S otcom sa mu podarí uzmieriť. Krátko po tom sú Cedrik, Ivahoe, lady Rowena, židovský kupec Izák z Yorku s dcérou zajatí podlými spoločníkmi princa Jána. Princ Ján sa snašil získať tron za každú cenu, a nemohol tak dovoliť, aby Ivahhoe, verný priateľ jeho brata Richarda bol nažive. Všetci zajatci boli uväznení na hrade nedaleko Nottinghamu. Medzitým však zahadný čierny rytier sa spojí s Robinom Hoodom zo Sherwoodu a postaví sa na čelo týchto mužov, a väzňov oslobodí. Všetci boli prekvapený, že ten čierny rytier bol sám anglický kráľ Richard levie srdce. Ich radosť zo stretnutia zkalí únos židovského dievčaťa Rebeky, do ktorej sa zhubne zamiloval templarský rytier. Rebeku však uznajú za čarodejnicu, a hrozí jej upálenie,
Podarí sa kráľovi Richardovi levie srdce znova získať tron? Zachráni Ivahoe nešťastnú Rebeku od hroznej smrti. Ako sa skončí vzťah lady Roweny a Ivahova, ak ten súboj s templárom prežije?


Autor: gabikazavacka

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sean Carlin

Carlin Sean

Naposled navštívené:
Sean Carlin

Carlin Sean