Zari
ohodnotit

In America

Rok:
2002
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
29.1.2004
„Nový domov. Nový život. Viděno očima, kterým nic neunikne.“
Popis / Obsah / Info k filmu In America
Sarah s Johnnym a svými dcerami Christy a Ariel odjíždí z Irska do USA, kde chtějí začít nový, lepší život. Johny byl v Irsku dlouho nezaměstnaný, a když jim zemřel syn Frankie, rozhodli se odejít do USA. Najmou si byt na Manhattanu v domě mezi feťáky, na lepší nemají. Sarah dostane práci servírky a Johnny se pokouší získat roli v divadle, chodí na konkurzy, ale nějak se mu nedaří. Nakonec vezme práci taxikáře, Christy s Ariel začnou chodit do katolické školy a začínají opravdu nový život.

O Halloweenu chtějí děvčata koledovat jako americké děti, a tak jdou po domě od dveří ke dveřím, ale ty zůstávají zavřené. Děvčata to nevzdávají, až se před nimi konečně jedny dveře otevřou a v nich stojí černoch, který je pozve dál. Muž se jmenuje Mateo a žije velmi samotářsky. Děvčata získala nového kamaráda, který se líbí i Sarah, ale Johnny se s Mateem kamarádit nechce. Sarah brzy zjistí, že je těhotná. Je nadšená, ale Johnny její nadšení nesdílí, protože horzí, že by mohla kvůli těhotenství i zemřít. Johnny ani Sarah se ještě nevyrovnali se smrtí Frankieho a těhotenství oběma připomíná jeho smrt. Mateo ale vidí v těhotenství Sarah požehnání, a Johnny se na něj naštve. Když na Matea vykřičí svou bolest a zlobu, pochopí, že Mateo umírá. Mateo je HIV pozitivní a nemoc je u něj již v posledním stadiu. Až poté začne Johnny Mateovi věřit, nalézá v něm přítele a začíná se na život koukat pozitivně...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu In America
Očima jedenáctileté Christy (Sarah Bolger) je vyprávěn příběh její irské rodinky, která přijela hledat obživu i novou budoucnost - In America. Christy a její mladší sestřičce Ariel (hraje ji skutečná sestra Sarah - Emma Bolger) se Amerika zdá přitažlivá a kouzelná, zdá se jim, že je zde všechno uskutečnitelné.
Setkání s realitou není tak magické. Rodiče těžko hledají práci, vidí i nevábné prostředí Harlemu, kde se museli levně ubytovat, plného feťáků a transvestitů. Přesto je to prostředí, kde ožijí sousedské vztahy a rodina může budovat nový domov.

Na světové premiéře v Torontu v roce 2002 si získal srdce publika film In America režiséra a velkého vypravěče Jima Sheridana (např. Ve jménu otce), dvojnásobného držitele Oscara (a 13x nominovaného). Na základě vlastních zkušeností a s podporou svých dvou dcer, které se podílely na scénáři, přenesl na plátno mimořádně emocionální příběh irské rodiny, která přijela hledat nový život v New Yorku. Filmové vyprávění vzešlé z jednoduchého základu doslova zvedlo na konci filmu obecenstvo v Torontu ze židlí k dlouhému aplausu. Zvláštní sympatie si získaly filmové i skutečné sestry Sarah a Emma Bolger.
Film o strastiplné cestě herce Johnnyho, jehož povolání získává v putování za obživou a uplatněním zcela jiné dimenze, a dalších členů jeho rodinky, která šla za svým snem a v drsné realitě objevuje humor, citové zázemí a nové, poněkud výstřední přátele, přichází i do našich kin předat poselství o lidské sounáležitosti.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu In America
Očima jedenáctileté Christy je vyprávěn příběh irských přistěhovalců, kteří přicházejí hledat nový domov do země, v níž se zdá všechno uskutečnitelné. Setkání s realitou ovšem už není tak magické. Rodiče těžko hledají práci. Ubytování v Harlemu je zase plné podivných existencí. Přesto je to prostředí, kde ožijí sousedské vztahy a rodina může budovat nový domov. Režisér Jim Sheridan natočil s podporou svých dvou dcer, které se podílely na scénáři, a na základě vlastních životních zkušeností emocionální příběh o strastiplném putování za obživou a hledání lidské sounáležitosti.
Febiofest 2004


Popis / Obsah / Info k filmu In America
Ve snímku In America, inspirovaném vlastními životními osudy, se filmař irského původu Jim Sheridan vrací do osmdesátých let minulého století, kdy se svou rodinou dorazil z Irska do Ameriky. Příběh mladé rodiny, která se těžce vzpamatovává ze smrti malého syna, je vyprávěn očima starší dcerky Christy a občas i objektivem „její“ kamery. Život v Americe si všichni sice představovali jinak a lépe, ale nakonec i zde se na ně po počátečních eskapádách a smůle usměje štěstí. - Rodákovi z Dublinu Jimu Sheridanovi se v citlivém a místy dojemném snímku podařilo vyhnout se zbytečné sentimentalitě a prvoplánovému vydírání diváka. Navzdory četným prvkům melodramatičnosti vytvořil s oběma dcerami jako spoluautorkami scénáře barvitou mozaiku života mladé rodiny s jejími stresy, starostmi, fobiemi, smyslem pro humor i s láskyplnými vztahy. Víra v lepší život všem pomáhá překonat četná úskalí, zapříčiněná zejména pobytem v chudé čtvrti mezi feťáky a transvestity, kde se rodina cítí přinejmenším nepatřičně. Ale nakonec zde najde nové přátele, vyrovná se s tragickou smrtí syna a bratra a po kritickém pádu ke dnu začne cestu vzhůru. Snímek je věnován Frankiemu Sheridanovi, který zemřel v Irsku ve věku deseti let.
-kat-, Filmový přehled 2004/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

55 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

30 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:50 - 08:15

10 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama