In America (2002)

In America
75 %
 
 
    Žánr: životopisný / romantický / psychologický
    Země: Irsko / Velká Británie
    Premiéra v ČR: 29.1.2004        
    Délka: 106 min.
„Nový domov. Nový život. Viděno očima, kterým nic neunikne.“
Sarah s Johnnym a svými dcerami Christy a Ariel odjíždí z Irska do USA, kde chtějí začít nový, lepší život. Johny byl v Irsku dlouho nezaměstnaný, a když jim zemřel syn Frankie, rozhodli se odejít do USA. Najmou si byt na Manhattanu v domě mezi feťáky, na lepší nemají. Sarah dostane práci servírky a Johnny se pokouší získat roli v divadle, chodí na konkurzy, ale nějak se mu nedaří. Nakonec vezme práci taxikáře, Christy s Ariel začnou chodit do katolické školy a začínají opravdu nový život.

O Halloweenu chtějí děvčata koledovat jako americké děti, a tak jdou po domě od dveří ke dveřím, ale ty zůstávají zavřené. Děvčata to nevzdávají, až se před nimi konečně jedny dveře otevřou a v nich stojí černoch, který je pozve dál. Muž se jmenuje Mateo a žije velmi samotářsky. Děvčata získala nového kamaráda, který se líbí i Sarah, ale Johnny se s Mateem kamarádit nechce. Sarah brzy zjistí, že je těhotná. Je nadšená, ale Johnny její nadšení nesdílí, protože horzí, že by mohla kvůli těhotenství i zemřít. Johnny ani Sarah se ještě nevyrovnali se smrtí Frankieho a těhotenství oběma připomíná jeho smrt. Mateo ale vidí v těhotenství Sarah požehnání, a Johnny se na něj naštve. Když na Matea vykřičí svou bolest a zlobu, pochopí, že Mateo umírá. Mateo je HIV pozitivní a nemoc je u něj již v posledním stadiu. Až poté začne Johnny Mateovi věřit, nalézá v něm přítele a začíná se na život koukat pozitivně...

Zdroj: FTV Prima

režie:
Jim Sheridan
 
 
hraje:
Samantha Morton (Sarah Sullivanová), Paddy Considine (Johnny Sullivan), Sarah Bolger (Christy), Emma Bolger (Ariel), Djimon Hounsou (Mateo), Neal Jones (imigrační úředník), Randall Carlton (imigrační úředník), Ciaran Cronin (Frankie), Juano Hernandez (Papo), Nye Heron (slepec), Jason Salkey (Tony), Rene Millan (Steve), Sara James (Papova přítelkyně), Bob Gallico (divadelní ředitel), Adrian Martinez (majitel obchodu), Merrina Millsapp (Marina), David Wike (naháněč zákazníků), Nick Dunning (gynekolog)
 
 
scénář:
Jim Sheridan, Naomi Sheridan, Kirsten Sheridan
 
 
kamera:
Declan Quinn, Martin Little (dodatečná), Naomi Sheridan (dodatečná)
 
 
hudba:
Gavin Friday, Maurice Seezer, David Donohue (supervize), Bono ("Time Enough for Tears")
 
 
kostýmy:
Eimer Ni Mhaoldomhnaigh
 
 
střih:
Naomi Geraghty
 
 
zvuk:
Daniel Birch, Ken Ishii, Philip Alton
 
 
produkce:
Jim Sheridan, Arthur Lappin
 
 
titulky-česká verze:
Petr Zenkl
 
 
zvláštní efekty:
Team FX Ltd
 
 
II. kamera:
Howard Smith
 
 
koproducent:
Paul Myler
 
 
koordinátor kaskadérů:
Joe Condren
 
 
vizuální efekty:
Mill Film
 
 
výprava:
Mark Geraghty
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.