Zari
ohodnotit

Hlídač č. 47

Další název:
Guard No. 47
Rok:
2008
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
28.11.2008
„Karel Roden v milostném příběhu o lásce, vášni, smrti a trestu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hlídač č. 47
Drama o lásce, vášni, smrti a trestu. Hrdinou příběhu je Josef Douša, železniční hlídač, který se vrací z první světové války a doufá, že na samotě ve strážním domku po boku krásné mladé ženy zapomene na všechny válečné hrůzy, které nedávno prožil.

Jednoho dne zachrání mladého muže před skokem pod vlak. Ten se však zamiluje do jeho ženy, která jeho vášeň opětuje. Douša dočasně ohluchne, ale nikomu, dokonce ani své ženě, nepřizná, že se mu sluch opět vrátil. Je to totiž jediný způsob, jak se dozvědět pravdu o její nevěře…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hlídač č. 47
Železniční hlídač Josef Douša, kterého hraje charizmatický Karel Roden, zachrání mladého muže před skokem pod vlak. Mladík se však zamiluje do Josefovy manželky, a aby toho nebylo málo, přichází Douša o sluch. Za nějakou dobu se mu však sluch vrátí, ale on stále předstírá, že neslyší. chce zjistit, co si o něm a o vztahu jeho ženy k mladému muži myslí ostatní lidé a co si říkají za jeho zády.


Autor: ajaajena

Popis / Obsah / Info k filmu Hlídač č. 47
František Douša je železniční hlídač, který jednoho dne zachrání muže před skokem pod vlak. Při tomto činu sice nešťastníka zachrání, ale sám je zraněný a dokonce přichází o sluch. Zachráněný muž se ovšem po incidentu zamiluje do Doušovy manželky. Ač se tedy hlavnímu hrdinovi sluch za určitý čas vrátí, předstírá stále svoji hluchotu, aby zjistil, co si o něm lidé říkají za jeho zády...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hlídač č. 47
Psychologické drama Filipa Renče Hlídač č. 47 vzniklo podle románu Josefa Kopty, bývalého legionáře. Také hlavní hrdina příběhu, zasazeného do Krušných hor v roce 1920, je válečný veterán.

Životem zkrušený Josef Douša trpí nočními můrami, v nichž se mu vracejí hrůzy z haličské fronty i sebevražda jeho snoubenky. Chce najít ztracený klid v osamělém strážním domku, v němž má vykonávat službu železničního hlídače. Přijíždí sem s manželkou Annou, sestrou jeho mrtvé milé. Ta v jedné slabé chvilce podlehne místnímu a nenávistnému hrobníkovi Ferdovi a později porodí dceru. Douša po jednom incidentu s Ferdou ztratí sluch. Ten se mu po čase vrátí, muž to však nikomu neřekne a předstírá hluchého. Dozví se tak o manželčině nevěře a pozná pravou tvář obmyslných sousedů. Nakonec je zabit hrobníkem, který je posléze zatčen četníky. –

Film nabídl velkou hereckou příležitost Karlu Rodenovi, z ostatních mu sekunduje Vladimír Dlouhý v roli intrikánského kostelníka. Lucia Siposova jako Anna a zvlášť Václav Jiráček v důležité roli Ferdy jsou méně přesvědčiví.

Významnou charakteristiku balady o osamění, o lidské touze po lásce a po porozumění tvoří atmosféra věčné zimy a působivé horské krajiny, tu bičované plískanicemi, jindy zaváté sněhem. Doplňuje ji i opakovaný průjezd vlaků okolo vechtrovny či prostředí horské vsi. Do realistického popisu jsou zasazeny až příliš často se opakující válečné výjevy. Někdy až rušivě působí melodramatický hudební doprovod Jiřího Škorpíka a zbytečná doslovnost. – Jedná se už o třetí adaptaci Koptova románu. Vedle známého přepisu z roku 1937 (FP 27/58; sc. Otakar Vávra; r. Josef Rovenský) tu je neznámý americký snímek Hugo Haase Pickup (1951, Sebranec). Zajímavostí je, že scenáristé všech tří snímků se značně odchýlili od původní předlohy.

ZDROJ: Filmový přehled 2009/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama