Zari
ohodnotit

Hlas pro římského krále [TV film]

Další název:
Hlas pre rímskeho kráľa; A Vote for the King of the Romans
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
104 minut
„Historický film o spletitej ceste Karla IV. na trón.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hlas pro římského krále
POZOR, SPOILER

Po Jindřichovi VII. se stal vládcem Ludvík IV. Byl to poslední vládce, který se postavil proti papeži, což se mu stalo osudným.

V roce 1346 papež Kliment VI. volá po volbě nového krále. Měl to být český korunní princ Karel Lucemburský. Je to právě on, s kým v roce 1319 jeho matka přijela na Loket. Pak se zde však objeví jeho otec a odnáší jej pryč.

V roce 1346 se ocitáme ve Francii ve Rhens, pak v Mnichově o tři léta později. Zde se koná turnaj, ale také se již plánuje svatba. Dokonce padne návrh, aby se král vrátil do Čech a smířil se s královnou. Opět později vybírá francouzský král Karel IV. zvaný Sličný za vychovatele mladému Karlovi muže, jenž sluje Pierre de Rosières. Mladičký král zde na biřmování přijímá jiné jméno, jméno francouzského krále, svého kmotra. A také dochází ke svatbě. Malý Karel si bere královu sestřenici Markétu, zvanou Blanka, rodem z Valois.

Je rok 1330 a na hradě Tirol je již mladičký Karel IV. plísněn svým otcem.

Na svatého Václava umírá Karlova matka. A otec jej posílá do Itálie. Karel tedy v roce 1331 přijíždí do Pavie, kde je velmi vřele vítán obyčejným lidem. V Itálii se setkává s bratrem. Karlovi začíná být chování Italů podezřelé a zvyšuje stejně jako jeho kamarád Bušek z Velhartic pozornost. Jen velikou náhodou se Karel neotráví snídaní, přijde totiž pozdě. Hned poté následuje zákeřný útok. Italové si však neuvědomili, proti komu stojí a jsou biti jako žito. Z jednoho zajatce Karel vyrazí jméno zrádce. Je to vévoda Savojský, který chce navíc dobýt Modenu. Karel se svou družinou ihned odjíždí.

Po vítězné bitvě u San Felicie má Karel podivnou vidinu. Dostává se mu v ní varování. Také v ní vidí mrtvého dauphina, kterému měli jet na pomoc. Král to považuje za výmluvu, a i když posel zprávu o dauphinově smrti potvrdí, je Karel potrestán tím, že je zbaven velení. Také je za trest poslán do Merana za českými posly. Po Meranu následuje cesta do Prahy a noc na Pražském hradě, kde straší. Pohybující se sklenice je toho důkazem.

Ráno dostane Karel dopis od bratra Jana Jindřicha, že v Korutanech je zle. Proto vyhledá svého císaře. Setkání není zrovna srdečné. Císař jej chce jako spojence, proto mu poví o novém sňatku jeho otce s Beatrix Borbonskou. A tatík nechal do svatební smlouvy vepsat, že oni, Karel ani bratr, nemají nároku na korutanské dědictví. I přes tuto zprávu Karel spojenectví odmítá. Za jeho bratrem přichází vyslanec říše římské, který řeší stížnost jeho manželky Markéty. Má ověřit, že je stále panna, a Jan Jindřich má před ním a svědky provést akt manželské povinnosti. Jenže on před obnaženými ňadry své ženy uteče.

Karel uzavře se svým otcem dohodu, ve které sehrají divadýlko vyhoštění. Následovat by měl útok na post císaře. Ten začíná tím, že Karlův otec mu dle dohody dává hlas. Oba se pak ještě setkávají před bitvou u Crécy-en-Ponthieu (tedy Kresčaku). Zde je již Karlův otec slepý, ale přesto vyráží do boje, stejně jako jeho syn...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Hlas pro římského krále
Hlas pro římského krále je český televizní film režiséra Václava Křístka, který pojednává o životě Karla IV. od jeho dětství až po korunovaci římským císařem v roce 1355 a který byl natočen a odvysílán u příležitosti 700. výročí narození panovníka.

(WIKIPEDIE)


Popis / Obsah / Info k filmu Hlas pro římského krále
Jak se z malého chlapce, prince a dědice královského trůnu, stal jeden z největších evropských vladařů? Byl komplikovaný vztah s dominantním otcem jedinou překážkou, kterou musel na cestě k trůnu římského krále překonat? Výpravný historický film České televize čerpá ze strhujícího dramatického života velikána naší historie, krále Karla IV.

Dusné vedro červencového dne 1346. Poblíž města Rhens se scházejí kurfiřti římské říše k volbě nového krále. Jediným kandidátem je markrabě moravský Karel, který v přestrojení sleduje volbu spolu se svým věrným dvořanem Buškem z Velhartic. Každý z volitelů má důvody, proč Karlovi hlas dát i nedat. Nevyzpytatelným jazýčkem na vahách je Karlův otec – český král Jan Lucemburský, dlouholetý spojenec dosavadního císaře Ludvíka Bavora, proti kterému je volba namířena. Je obecně známo, že oba Lucemburkové – otec i syn – byli dlouhá léta v ostrém sporu, jehož počátek i průběh vypráví druhá dějová linie filmu, čerpající z různých zlomových okamžiků Karlova života. Spletité intriky nejrůznějších zájmových skupin ovlivňují Karlův osud již od narození. Mladý Lucemburk je izolován od své matky Elišky Přemyslovny, stává se poslušnou loutkou v otcových diplomatických hrách. Postupně však díky zkušenostem vojenským i politickým dozrává ve zdatného oponenta svého otce, ale i nebezpečného soka císaře Ludvíka. Rozehrává svou vlastní politickou hru, jejíž překvapivé rozuzlení mu nakonec otevře cestu k říšskému trůnu.

Zdroj: Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Hlas pro římského krále
Je leto 1346 a v blízkosti mesta Rhens na Rýne sa schádzajú kurfirsti, aby zvolili nového rímskeho kráľa. Jediným kandidátom je Karel, ktorý dianie sleduje v prestrojení spolu so svojim verným dvoranom Buškom z Velhartic. Každý z voliteľov má dôvody, prečo by mal Karlovi dať i nedať hlas. Nevyspytateľným jazýčkom na váhach je Karlov otec, český kráľ Ján Luxemburský, ktorý je dlhoročným spojencom Ľudovíta Bavorského, proti ktorému je voľba namierená.

RTVS


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Otázky Václava Moravce (2004) ...

12:00 - 13:00

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Křesťanský magazín (1993) [TV ...

12:15 - 12:45

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

48 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

12:00 - 13:00

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ve vzduchu (Airborne)

Ve vzduchu
Airborne

Jana Císařová

Císařová Jana

Antonio Centa

Centa Antonio

Naposled navštívené:
Ve vzduchu (Airborne)

Ve vzduchu
Airborne

Jana Císařová

Císařová Jana

Antonio Centa

Centa Antonio