Zari
ohodnotit

Hejtman z Kopníku

Der Hauptmann von Köpenick

Další název:
The Captain from Köpenick
Žánr:
Rok:
1931
Délka:
107 minut, 2945 metrů
Popis / Obsah / Info k filmu Hejtman z Kopníku
"Hejtman z Kopníku". Začátkem dvacátého století zesměšnil "Hejtman z Kopníku" před celým světem víc než kterýkoliv satirik péra a štětce fetišismus důstojnické uniformy, jak jej každému německému občanovi naočkoval německý militarismus a císař, udávající v té věci tón celému národu.

Švec, který v uniformě h e j t m a n a zakoupené u vetešníka, zastaví si na ulici celý vojenský oddíl, zatkne s ním starostu města Kopniku a zabaví městskou pokladní hotovost, je bezesporu veseloherní figura, jak ji dovedlo ve skutečnosti vytvořit jen zmíněné německé prostředí. Že se v jistých kruzích ani po válce (míněna ta první) mnoho nezměnilo, to ukazuje druhá, poválečná, stejně ostudná kopnikiáda prince Dornely (tehdy aktuálního podvodníka z vyšších kruhů). Takovou figurku si nedalo ujít divadlo a ovšem také ani film. Autoři filmového příběhu postavu kopnického ševce hodně zidealizovali: učinili z něho jakéhosi štvance života a poměrů, které nedovolí jednou ztroskotavšímu člověku se znovu zachytit a pozvednout, nedovede-li zaimponovat leskem uniformy, tohoto obalu, který v Německu teprve znamenal stvoření, hodné lidské úcty.

Jeho kousek je tedy jaksi mravně oprávněným protestem proti tomuto mínění tehdejší společnosti. Toto pojetí postavy a činu kopnického ševce však vytvořila režie Richarda Oswalda, která jej hleděla psychologicky zdůvodnit a tím brzdí děj , který teprve od poloviny přichází do tempa. Zde se pak uplatňují satirické šlehy mířené jistě též ido Německa doby vzniku filmu. Energický střih, zasazení počátku děje až do druhého arestování ševce Voigta, bylo by filmu jen ke prospěchu.. V titulní postavě viděli diváci Maxe Adalberta, který s rolí takřka srostl, měl zvučný hlas a samozřejmě, v dané době i hlas srozumitelný, jen jej v určitých místech používal poněkud pateticky.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zahrada je hra (2005) [TV pořa...

04:15 - 04:40

2 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Lesy bez budoucnosti?

03:55 - 04:25

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Sedmikráska (2014) [TV film]

04:00 - 05:00

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

52 minut již uběhlo
102 minut zbývá do konce

Reklama