Zari
ohodnotit

Gosford Park

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
137 minut
Premiéra v ČR:
9.5.2002
„Čaj o čtvrté, večeře v osm, vražda o půlnoci“
Popis / Obsah / Info k filmu Gosford Park
Sedmasedmdesátiletá režisérská legenda Robert Altman Oscara za režii navzdory čtyřem nominacím (MASH, Nashville, Hráč a Prostřihy) nikdy nezískala. Letos by mohlo být spravedlnosti učiněno za dost, už proto, že jeho mistrovský, ironický „místopis“ britského třídního systému je režijním koncertem pro takřka 30 herců. Mozaikovité vyprávění o jednom víkendu na venkovském šlechtickém sídle je jak ironicky přesnou studií doby a mravů, tak filmařsky suverénní a kultivovanou podívanou.

William a Sylvie McCordleovi pořádají na svém honosném venkovském sídle sjezd aristokracie různého vlivu a postavení. Každý z přítomných má přiděleného sluhu, který krouží kolem jako žralok ujišťujíc se, že „velkomožnému pánovi“ nic nechybí. Režisér nám detailně představuje každý takový pár a odhaluje jejich před okolním světem ukrývaná tajemství.

Dějem pak radikálně zamíchá tajemná vražda, od které příběh nabírá na rychlosti a řítí se k originálnímu, šokujícímu a nepředvídatelnému finiši, jak se sluší na velikou personu světové kinematografie Roberta Altmana.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Gosford Park
Sedmasedmdesátiletá režisérská legenda Robert Altman ve filmu Gosford Park inscenuje mistrovský, ironický „místopis" britského třídního systému. Film je režijním koncertem pro takřka 30 herců. Mozaikovité vyprávění o jednom víkendu na venkovském šlechtickém sídle je jak ironicky přesnou studií doby a mravů, tak filmařsky suverénní a kultivovanou podívanou. William a Sylvie McCordleovi pořádají na svém honosném venkovském sídle sjezd aristokracie různého vlivu a postavení. Každý z přítomných má přiděleného sluhu, který krouží kolem jako žralok ujištujíc se, že „velkomožnému pánovi" nic nechybí.
Režisér nám detailně představuje každý takový pár a odhaluje jejich před okolním světem ukrývaná tajemství. Dějem pak radikálně zamíchá tajemná vražda, od které příběh nabírá na rychlosti a řítí se k originálnímu, šokujícímu a nepředvídatelnému finiši, jak se sluší na velikou personu světové kinematografie Roberta Altmana. Film získal: 9 nominací BAFTA, Zlatý Globus za režii + 4 nominace AFI Awards za režii + 3 nominace NY Film Critics Awards za režii, scénář, herecký výkon National Society of Film Critics Awards za nejlepší film a režii.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Gosford Park
Americký klasik Robert Altman se ve svém novém opusu přemístil do Anglie, a to přímo na ukázkové šlechtické sídlo pojmenované Gosford Park. Zároveň se – opět proti svým zvyklostem – obrací do minulosti. Zůstává však věrný svému vyhraněnému stylu vyprávění: na malé ploše zachycuje minipříběhy třicítky postav. – Děj se odehrává během čtyř dnů v listopadu roku 1932. Na Gosford Park přijíždějí hosté, pozvaní na hon. S nimi se v domě ubytuje i jejich služebnictvo. Vše probíhá relativně hladce až do okamžiku, kdy je pán domu, sir William McCordle, hned nadvakrát zavražděn. Přivolaný inspektor Thompson nic nevyřeší. Pachatele, mstící dávné příkoří, způsobené chlípným boháčem, rozpozná jen mladá komorná Mary. – Detektivní zápletka, otevřeně inspirovaná dílem Agathy Christieové, je celkem podružná. Altman se (podobně jako třeba James Ivory v Soumraku dne – 1993, FP 1/94) soustřeďuje na detailní vystižení světa „nad schody“ a světa „pod schody“. Činí tak se svým obvyklým sarkasmem a s černým humorem. – Jeden z hostů, úspěšný dobový dramatik, autor muzikálů a herec Ivor Novello (1893-1951), skutečně existoval. Film Charlie Chan v Londýně (1934, Charlie Chan in London; r. Eugene J. Ford), o jehož natáčení se ve snímku mluví, se hrál i v našich kinech.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/6

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

85 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

100 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

115 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

60 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anna Jadowska

Jadowska Anna

Western

Western
Western

Tom Riley

Riley Tom

Naposled navštívené:
Anna Jadowska

Jadowska Anna

Western

Western
Western

Tom Riley

Riley Tom