Zari
ohodnotit

Generace 60 [DVD kinodistribuce]

Další název:
Generation 60
Žánr:
Rok:
2010
Délka:
67 minut
Premiéra v ČR:
16.9.2010
„Po stopách osudů absolventů jedné pražské jaderné průmyslovky“
Popis / Obsah / Info k filmu Generace 60
Režisér Peter Hledík natočil dokument Generace 60 o generaci absolventů elitní Průmyslové školy jaderné techniky v Praze v Ječné ulici, která z rozhodnutí tehdejší komunistické vlády byla založena roku 1955 a fungovala až do roku 1985. V době svého působení vychovala stovky specialistů a řadu výrazných světových osobností. Dnes v tomto oboru chybí v Evropě několik desítek tisíc odborníků.
Dokument se vydává po stopách bývalých absolventů, sleduje jejich uplatnění v zahraničí, mapuje rozdílné osudy lidí, život v emigraci, v komunistickém vězení a současných svobodných podmínkách. Není jen portrétem několika výjimečných mužů a žen vypovídá o jejich představách, naplnění snů, ale je i dokumentem doby. Díky unikátním archivním materiálům zachycuje atmosféru přelomu 50. a 60. let u nás, liberální podmínky Pražského jara a následující tvrdou normalizaci. Snímek se odehrává také v současnosti, kdy v roce 2009 došlo k setkání bývalých absolventů prestižní školy. Jedinečný film o fenoménu jaderné fyziky rovněž reflektuje postavení vědců ve společnosti.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Generace 60
Dokumentární snímek Petera Hledíka Generace 60 s podtitulem Setkání zaznamenává výpovědi absolventů Průmyslové školy jaderné techniky v pražské Ječné ulici, která byla založena v roce 1955 a zrušena v roce 1985. Dotazovaní mluví o tom, proč šli na školu, i o tom, jaké byly jejich pozdější osudy. Pozadí pro jejich promluvy, zachycené v různých prostředích (škola, chalupy, byty, pracoviště) tvoří (často černobílé) archivní záběry, postihující jednak atmosféru doby (zejména šedesátých let), jednak oblasti jaderných technologií, jaderných elektráren i jaderného výzkumu, v nichž se studenti školy později výrazně uplatnili. K tématu neodmyslitelně patří i uranové doly (včetně práce politických vězňů) a černobylská tragédie, jež dočasně poznamenala rozvoj jaderné energetiky. Snímek, až příliš zahlcený fakty a monology dotazovaných, vrcholí setkáním abiturientů školy 28.9.2009.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/11


Popis / Obsah / Info k filmu Generace 60
Dokument mapuje generaci absolventů Průmyslové školy jaderné techniky v Praze, která v letech 1955 – 1985 vychovala stovky specialistů a řadu výrazných světových osobností. Dnes v tomto oboru chybí v Evropě několik desítek tisíc odborníků.
Filmová ročenka 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama