Generace 60 (2010) [DVD kinodistribuce]

Generace 60

Další název: Generation 60

    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 16.9.2010        
    Délka: 67 min.
„Po stopách osudů absolventů jedné pražské jaderné průmyslovky“
Režisér Peter Hledík natočil dokument Generace 60 o generaci absolventů elitní Průmyslové školy jaderné techniky v Praze v Ječné ulici, která z rozhodnutí tehdejší komunistické vlády byla založena roku 1955 a fungovala až do roku 1985. V době svého působení vychovala stovky specialistů a řadu výrazných světových osobností. Dnes v tomto oboru chybí v Evropě několik desítek tisíc odborníků.
Dokument se vydává po stopách bývalých absolventů, sleduje jejich uplatnění v zahraničí, mapuje rozdílné osudy lidí, život v emigraci, v komunistickém vězení a současných svobodných podmínkách. Není jen portrétem několika výjimečných mužů a žen vypovídá o jejich představách, naplnění snů, ale je i dokumentem doby. Díky unikátním archivním materiálům zachycuje atmosféru přelomu 50. a 60. let u nás, liberální podmínky Pražského jara a následující tvrdou normalizaci. Snímek se odehrává také v současnosti, kdy v roce 2009 došlo k setkání bývalých absolventů prestižní školy. Jedinečný film o fenoménu jaderné fyziky rovněž reflektuje postavení vědců ve společnosti.

režie:
Peter Hledík
 
 
námět:
Peter Hledík
 
 
scénář:
Peter Hledík
 
 
kamera:
Jakub Ševčík
 
 
hudba:
Marta Hejtmánková (hudební dramaturgie a výběr hudby)
 
 
střih:
Jakub Vansa
 
 
zvuk:
David Titěra
 
 
vedoucí produkce:
Jakub Jíra
 
 
odborný poradce:
Jana Palagyová, Petr Mach, Pavel Kolář
 
 
producent:
Aleš Tříska
 
 
účinkuje:
Veronika Borecká-Rabl, Juraj Martínek, Ladislav Mravec, František Svátek, Jan Soukup, Jiří Bém, Peter Beňo, Pavel Exner, František Hrdlička, Vlastimil Jansa, Pavel Kolář, Luděk Kučera, Petr Mach, Milan Marek, Ludmila Marková, Jana Palagyová, Miroslava Pelechová, Marián Proškovec, Milan Rampich, Jan Singer, Otto Strmiska, Čestmír Šimáně, Jan Štursa, Petr Valiček, Josef Zieleniec
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.