Duben
ohodnotit

For Semafor [DVD kinodistribuce]

Žánr:
Rok:
2010
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
4.11.2010
„Současní muzikanti ztvárňují po svém písně Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra.“
Popis / Obsah / Info k filmu For Semafor
Celovečerní dokument z produkce HBO - „hudební road movie s dvaceti zastávkami“ - dokumentuje výjimečnou akci, jejíž protagonisté se v reálu nikdy nesejdou pohromadě. Natáčelo se na podzim 2009: právě tehdy se na různých místech ČR pustilo celkem 23 muzikantů a kapel do akce s názvem FOR SEMAFOR. Dokumentarista a kameraman Mirek Janek (Občan Havel, Nachové plachty, Nespatřené...) se proměnil v kronikáře. S malým štábem putoval po nahrávacích studiích, domácnostech, divadelních zkušebnách a chalupách (Praha, Brno, Pardubice, Valašská Bystřice, Kokovice...), kde v intimitě, bez publika, současní muzikanti hledali sami za sebe tvar pro písně Suchého a Šlitra.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu For Semafor
Při příležitosti 50. výročí založení legendárního pražského divadla Semafor (1959) vydal hudební publicista Pavel Klusák (nar. 1969) ve svém osobním labelu Klíče album s názvem For Semafor. Pro vznik cover verzí více či méně známých písní autorské dvojice Jiří Suchý (nar. 1931) a Jiří Šlitr (1924-1969) oslovil velmi různorodé a mnohdy žánrově zcela nesouvisející muzikanty a kapely, zabývající se autorskou hudbou, kteří mají k tvorbě stěžejních členů divadla Semafor vztah (někteří vyzvaní se nakonec neobjeví). Volba písní a jejich zpracování byla na muzikantech (i když se někteří trochu o svůj „kus“ přetahovali). Výsledek je velmi pestrý na hudební styly (punk pop, niterná hudba čajoven, jazz, existenciální electro, alternativní pop music, akustické blues, alternativní rock atd.) a zachycuje i některé rarity (mj. zazní kus textu Sluníčka v čínštině, Vyvěste fangle ve svérázném jazyce seskupení Dva; naopak kapela Ecstasy of St. Theresa poprvé zpívá česky). Celý projekt muzikantského hledání interpretace vybraných songů zaznamenal pod stejným názvem For Semafor režisér Miroslav Janek (v „choreografii“ P. Klusáka) jako ojedinělou filmovou kroniku a pouť po místech nahrávání (studia, divadelní zkušebny, domácnosti a chalupy na trase Praha-Pardubice-Valašská Bystřice-Hradec Králové-Kokovice-Brno-Třešť). Poodhalená hudební „kuchyně“ přibližuje nejrůznější nahrávací přístupy a postupy, zachycuje dle naturelu protagonistů hravost, experimentování nebo naopak pokoru, mnohdy obdiv k předloze. - V malém filmovém štábu, který tvořil jediné posluchače (kromě nahrávky písně Tak abyste věděla v bigbandovém swingovém podání Zatrestbandu, která byla pořízena na koncertě), stále působil fotograf Bohdan Holomíček, jehož „filmové“ momentky prokládají výborně sestříhaný (T. Janková) intimní „fotografický“ filmový materiál. – Nejen liberální příznivci Semaforu a fanoušci muzikantů tak dostali nevšední „výroční dárky“. Tato dvojitá pocta unikátnímu divadlu ukazuje, že písně Suchého a Šlitra jsou stále živé a fungují i jako inspirační zdroj. Autor projektu dokazuje úctu k semaforské tvorbě, znalost současné hudební sféry a odvahu provokovat „konzumenty“.
-kk-, Filmový přehled 2011/1


Popis / Obsah / Info k filmu For Semafor
Celovečerní dokument Miroslava Janka, „hudební road movie s dvaceti zastávkami“, dokumentuje výjimečnou akci, jejíž protagonisté se v reálu nikdy nesejdou pohromadě.
Natáčelo se na podzim 2009: právě tehdy se na různých místech ČR pustilo celkem 23 muzikantů a kapel do akce s názvem FOR SEMAFOR. Dokumentarista a kameraman Mirek Janek (Občan Havel, Nachové plachty, Nespatřené...) se proměnil v kronikáře. S malým štábem putoval po malých nahrávacích studiích, domácnostech, divadelních zkušebnách a chalupách (Praha, Brno, Pardubice, Valašská Bystřice, Kokovice...), kde v intimitě, bez publika, hledali současní muzikanti sami za sebe tvar pro písně Suchého a Šlitra.
AČFK 2011


Popis / Obsah / Info k filmu For Semafor
For Semafor je putováním hudebního publicisty a vydavatele Pavla Klusáka, dokumentaristy Míry Janka a fotografa Bohdana Holmíčka krajinou současné české hudební scény. Jednotící linií poutě po rozmanitých nahrávacích studiích, ambientních obývácích, elektrifikovaných kuchyních a půdách je osa stejnojmenného alba, které pojí písně / pocty divadlu Semafor, Jiřímu Šlitrovi a Jiřímu Suchému.
Klusákova citlivá dramaturgie alba a výběru hudebníků sahá do širokých žánrových i stylových koutů, nikdy se však nezvrhne ve slepé pachtění za vydavatelským výdělkem či žhavými hitmakery. Renomovaný filmový publicista vyhledává umělce v oblasti známých festivalových kapel (Mňága a Žďorp, Tata bojs, Wohnout, Ecstasy of St. Theresa), současných elektronických projektů (Magnetik, MIDI LIDI, Kazety), ale i svérázných solitérů (Petr Nikl, Jiří Konvrzek, Jan Burian, manželé Havlovi). Výsledkem je ambiciózní koláž hledačů, experimentátorů a interpretů, kteří přistupují k „semaforským" šlágrům pokorně, pionýrsky, oddaně i s dadaistickou dekonstrukcí.
Film For Semafor není v prostředí českého dokumentu výjimečným a zásadním dílem, je naopak filmem-kronikou, stopováním zrodu jedné unikátní desky. Dvojice Klusák-Janek sleduje ojedinělý umělecký projekt, ve kterém zaznívají známé písně, úvahy nad podstatou jednotlivých veršů či dojaté vzpomínky oslovených hudebníků. Nevyhýbá se ani kontrastům rokenrolových „hitů" a odlidštěné elektroniky nebo „dětských" písniček a multikulturní konfrontace členů kapely All Stars refjúdží Band, jejíž členové pocházejí doslova ze všech koutů světa.
For Semafor je skromnou úvahou o nadčasovosti a aktuálnosti odkazu písní Divadla Semafor. Album i film dokazují, že jádro rytmických a poetických klenotů zůstává stále nedostižné.

Pavel Bednařík, 36.LFŠ 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

06:00 - 06:25

5 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

06:00 - 06:50

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Zig a Sharko (2010) [TV seriál...

06:05 - 06:20

0 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Pohádky Bolka a Lolka (1970) [...

06:00 - 06:10

5 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10