Zari
ohodnotit

Esther Kahn

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
163 minut
Premiéra v ČR:
16.5.2002
„Francouzskou kritikou označený za film roku 2000.“
Popis / Obsah / Info k filmu Esther Kahn
Židovská dívka Esther (Summer Phoenixová) sní o tom, že bude herečkou. V realitě Británie osmnáctého století je to dost pošetilé přání, ale silná vůle jít za svým snem mladé ženě nechybí. Poté, co dosud netečná až autistická Esther propadne vášni k divadlu, se přes rodinný despekt a svoji duševní uzavřenost začne připoutávat k onomu zvláštnímu světu jeviště natolik, až se její život začne prolínat s nereálným divadelním.
Summer Phoenixová, sestra Joaquina a Rivera Phoenixových, vytvořila strhující portrét ženy, jejíž posedlost divadlem ji zároveň vynáší nahoru a zároveň vtahuje do velmi nejistého a nebezpečného světa. Zajímavou roli jejího učitele a rádce ztvárnil Ian Holm, představitel Bilba z Pána prstenů.

Film byl zařazen do hlavní soutěže v Cannes a kritiky časopisu Cahiers du Cinema byl tento snímek zvolen nejlepším francouzským filmem roku 2000.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Esther Kahn
Příběh jedenačtyřicetiletého režiséra, scénáristy a kameramana Arnauda Desplechina, odehrávající se v historickém Londýně, vypráví o chudé židovské dívce Esther, která sní o tom, že bude velkou herečkou. V realitě Británie osmnáctého století je to dost pošetilé přání, nicméně i ty nejpošetilejší sny někdy stojí za to.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Esther Kahn
Francouzsko-britský snímek Esther Kahn natočil režisér Arnaud Desplechin podle povídky nepříliš známého dekadentního básníka a spisovatele Arthura Symonse (1865-1945). - Chudá židovská dívka Esther Kahnová žije na sklonku devatenáctého století v Londýně zcela uzavřeným životem, jenž ji vyděluje od vrstevníků i od rodiny. Jediné, co dokáže takřka autistickou dívku zaujmout a dokonce fascinovat, je divadlo. Esther se rozhodne být herečkou a opravdu s úspěchem udělá konkurz do malého divadla. Přerod z nadané amatérky v lidsky i profesionálně zralou herečku je však dlouhý a bolestný. Dívka absolvuje kurz technických hereckých základů pod vedením zkušeného kolegy Nathana Quellena a v rámci sbírání životních zkušeností prožije bolestný milostný román s mladým divadelním kritikem Philipem Haygardem. - „Životopisně“ strukturované drama sleduje osobní i profesionální vývoj titulní hrdinky s důrazem na jejich neoddělitelné spojení. Spíše než o historický či ryze psychologický snímek jde o abstraktní zamyšlení nad hereckou profesí a nad jejími úrovněmi, od pouhého intuitivního přístupu přes profesionální zvládnutí technických dovedností a následné vysoce emotivní nasazení až po jakési (ve filmu již pouze naznačené) „absolutní“ herectví. - Ve Velké Británii ani ve Spojených státech se film nesetkal s kladným přijetím, zejména kvůli nadměrné délce, marné snaze francouzského režiséra zobrazit realisticky prostředí anglických divadelních kruhů a také kvůli obsazení herce se silným francouzským akcentem do role renomovaného britského divadelního kritika a překladatele; toho ztvárnil režisérův syn Fabrice Desplechin. - V českých podtitulcích je uveden název filmu s přechýleným příjmením: Esther Kahnová.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2002/6,

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Cchao Čeng-jin

Čeng-jin Cchao

Naposled navštívené:
Cchao Čeng-jin

Čeng-jin Cchao