Cerven
ohodnotit

Dotek Modrého krokodýla [DCP]

Další název:
Touch of the Blue Crocodile
Rok:
2012
Délka:
94 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Dotek Modrého krokodýla
Film o téměř vyhubeném krokodýlu americkém zachycuje současnou realitu v Mexiku a také to, jaké je být v každodenním styku s krokodýlem a jaké jsou jeho skutečné dotyky? Na jedné straně jsou pokousaní lidé, kterým krokodýli zničili život a tělo, na druhé ti, kteří za jejich záchranu doslova život nasazují.
Filmová ročenka 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dotek Modrého krokodýla
První český dokumentární film o krokodýlech. Krokodýl americký (Crocodylus acustus) byl v 60tých letech minulého století v Mexiku intenzivním lovem téměř vyhuben. Dnes žije pouze desetina z jeho původního počtu. Krokodýli jsou ztrátou prostředí nuceni do stále těsnějšího kontaktu s lidmi. Na pozadí starodávné mayské legendy o modrém krokodýlovi film sleduje současné příběhy lidí a krokodýlů. Jaké to je žít v denodenním kontaktu s takovými tvory? Jaký je skutečný dotek krokodýla? Krokodýl uctívaný a krokodýl plující ve stoce plné odpadků? Na jedné straně pokousaní lidé, kterým krokodýli zničili život a tělo, na druhé straně ti, kteří za jejich záchranu doslova život nasazují. Situace pro Evropana nepředstavitelná. V Mexiku každodenní zkušenost. Film mění zažitý zjednodušující pohled na krokodýly - krvežíznivé šelmy, nabízí unikátní záběry, výrazné ekologické poselství a překvapivý konec, který diváka přinutí k zamyšlení. Mozaikou minipříběhu - doteků, se prolíná dramatický odchyt mohutného krokodýla, požírače dobytka z Chiapasu, kterého je třeba zachránit před hněvem vesničanů a najít pro něj nový bezpečnější domov. Bude tato mise úspěšná?
Ekofilm 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dotek Modrého krokodýla
Na pozadí legendy o modrém krokodýlovi, sleduje film vztahy lidí a místních krokodýlů.
Krokodýl americký (Crocodylus acutus), jeden z největších druhů krokodýlů na světě, dorůstjící délky až 6 metrů, se v Mexiku (přirozeně, i kvůli varovně expandující zástavbě) ocitá stále blíž a blíž lidem.
Běžní lidé vedle nich žijí, bilologové je studují, ochranáři o ně pečují, rybáři se s nimi setkávají při běžné práci. Jiní byli krokodýlem napadeni.
Jaké to je žít v denodenním kontaktu s takovými tvory? Jaký je skutečný dotek krokodýla?
Dokumenty o krokodýlech které jsme dosud vídali, byly vždy predevšim o zvířatech a ne o lidech. My se snažíme ukázat je jinak. A to očima lidi, kteří je milují nebo nenávidí. Chceme odhalit jak na ně tato zvířata působí. Emotivně, psychologicky i fyzicky. Na jedné straně pokousaní lidé, kterým krokodýli zničili život a tělo, na druhé straně ti, kteří za jejich záchranu doslova život nasazují. Situace pro Evropana nepředstavitelná. V Mexiku každodenní zkušenost.
Příběhy lidí kteří se „dotkli“ krokodýla tak tvoří mozaiku nových pohledů na zvláštní zvíře, žijící v lidské blízkosti. Na lodi, v letadle, autem, pěšky nahlížíme do světa v okolí bažinatých mangrovů západního Mexika, plných krokodýlů. Pocity pomáhají dotvořit experimentální výtvarné sekvence. Spisky a představy o krokodýlech, vybrané ze starých Mayských spisů a mystických knih, umocňují atmosféru.
Dokument Dotek Modrého Krokodýla dívákovi umožní se skutečně - tiše - tajemného světa krokodýlů - DOTKNOUT. Neslyšíte upovídaný komentář, ale mluví obrazy, lidé které jsme potkali, zvuky mangrovů, zvuky přírody. Jsme svědky klidu a nádherných scenérií ze života a prostředí krokodýlů. Krokdodýl žije velice úsporně, v jakési pomyslné meditaci. A umožňuje člověku tento stav sdílet.

Dovoluje člověku přijít velice blízko...na dotek.

Najdeme Modrého krokodýla?
oficiální stránka filmu


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dotek Modrého krokodýla
Krokodýl americký (Crocodylus acutus) byl v 60. letech minulého století v Mexiku intenzivním lovem téměř vyhuben. Dnes žije pouze desetina z jeho původního počtu. Krokodýli jsou ztrátou prostředí nuceni do stále těsnějšího kontaktu s lidmi. 
Na pozadí starodávné mayské legendy o modrém krokodýlovi film sleduje současné příběhy lidí a krokodýlů. Jaké to je žít v dennodenním kontaktu s takovými tvory? Jaký je skutečný dotek krokodýla? Krokodýl uctívaný a krokodýl plující ve stoce plné odpadků? Na jedné straně pokousaní lidé, kterým krokodýli zničili život a tělo, na druhé straně ti, kteří za jejich záchranu doslova život nasazují. Situace pro Evropana nepředstavitelná. V Mexiku každodenní zkušenost.
 
Film mění zjednodušující a nepravdivý pohled na krokodýly - krvežíznivé šelmy, nabízí unikátní záběry a překvapivý konec, který diváka přinutí k zamyšlení.
 
Film vyprodukovali společně pouze dva lidé. Práce trvala více než 3roky.
MFOF Ostrava 2012


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Hora jménem Andělská (1993) [T...

13:05 - 14:05

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - Cesty víry (2005) [TV cyklus]

13:10 - 13:40

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Hříchy pro pátera Knoxe (1992)...

13:00 - 14:15

24 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Zahradník po ruce

13:20 - 13:55

4 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama