Duben
ohodnotit

Dluh

The Debt

Další název:
Lovci nacistov; Az adósság; Eine offene Rechnung; Dlug; Dlh
Rok:
2010
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
27.10.2011
„Každé tajemství něco stojí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dluh
V roku 1965, traja mladí izraelskí agenti počas tajnej misie zajmú a zabijú známeho nacistického vojnového zločinca. Teraz, tridsať rokov neskôr, sa jeden muž, ktorý sa objavil v Ukrajine, vyhlasuje za toho nacistu a jeden z troch bývalých agentov sa tam musí tajne vrátiť a zistiť skutočnú pravdu.


Autor: Lienocka22

Popis / Obsah / Info k filmu Dluh
Každý dluh je třeba zaplatit, a pokud to neuděláte, nakonec vás to zničí. Režisér John Madden (Zamilovaný Shakespeare, Mandolína kapitána Corelliho) natočil s výjimečnou hereckou sestavou působivý a chytrý thriller, ve kterém si podávají ruce minulost a současnost, pravda a lež a pocit viny je tu silnější než pud sebezáchovy.

Rok 1965. Tři mladí agenti Mossadu, Rachel Singer (Jessica Chastain), David Peretz (Sam Worthington) a Stephan Gold (Marton Csokas) vrátili domů jako hrdinové, poté co ve Východním Berlíně úspěšně vystopovali a zabili nacistického válečného zločince, bývalého doktora z Osvětimi.

Současnost. Teď již vysloužilí agenti Mossadu, Rachel (Helen Mirren), David (Ciarán Hinds) a Stephan (Tom Wilkinson) mají status národních ikon, dcera Rachel dokonce o jejich misi napsala knihu. Oni však zoufale trpí pod tíhou tajemství, které se zavázali nikdy neprozradit. Před třiceti lety v Berlíně se totiž odehrálo jiné drama než to, které později prezentovali veřejnosti. Důkazem může být informace, že muž, kterého tenkrát dostali za úkol zabít, se prý před pár měsíci objevil živý a na pokročilý věk relativně zdravý v jedné nemocnici na Ukrajině. Dluh je třeba zaplatit i po tolika letech. Dřív než se o něm dozví věřitel a srazí trojici hrdinů z piedestalu.

Režisér John Madden se rozhodl film natočit záhy poté, co mu producent Matthew Vaughn donesl scénář. „Málokdy dostanete do rukou tak propracovaný a chytrý příběh, který navíc pracuje s nesmírně širokou škálou emocí,“ říká Madden, jemuž se zalíbila i hra s diváky, které může celý film držet v nejistotě. Pro snímek kombinující emocionálně vypjaté scény s čistou akční jízdou, jehož hrdinové v příběhu vystupují ve dvou různých časových rovinách, potřeboval Madden výjimečné herce. A ty se mu nakonec podařilo získat. Mladší verze trojlístku agentů si zahráli Jessica Chastain (Strom života), hvězda Avataru Sam Worthington a Marton Csokas (Pán prstenů, Bournův mýtus), jejich starší ega pak oscarová Helen Mirren (Královna), na tutéž cenu nominovaný Tom Wilkinson (Michael Clayton, V ložnici) a Ciarán Hinds (Až na krev, Mnichov).

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Dluh
Špionážní thriller začíná v roce 1997, kdy vysloužilé tajné agenty Mossadu Rachel (Helen Mirren) a Stephana (Tom Wilkinson) zastihne šokující zpráva týkající se jejich bývalého kolegy Davida (Ciarán Hinds). Všichni tři jsou již několik desítek let držiteli statusu národních ikon, který si vysloužili poté, co v roce 1966 na své misi ve Východním Berlíně vystopovali nacistického válečného zločince Vogela (Jesper Christensen). Aby tým svou misi zdárně dokončil, musel podstoupit značné riziko a přinést nemalé osobní oběti. Podařilo se mu to však? Strhující příběh je plný napětí, které prolíná skrze dvě různá časová období, překvapivé akce i skandálních odhalení.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 27.12.2013 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Dluh
V roce 1965 přijíždí agentka Mossadu Rachel Singerová do východního Berlína, aby se přidala k agentům Stephanu Goldovi a Davidu Peretzovi. Ti jsou na stopě chirurgovi z Birkenau Dieterovi Vogelovi, který nyní působí v Berlíně jako gynekolog a porodník pod jménem Bernhardt. Rachel doktora navštíví s fiktivním problémem a pak se setká se svým „manželem“ Davidem a se Stephanem v hospodě. David a Stephan mají plán, jak Vogela dopravit do Západního Berlína. Chtějí využít vlaky ze Západního Berlína, které projíždějí východním Berlínem bez zastávek. Jsou domluveni se strojvedoucím, že vlak zastaví tak, aby mohli Vogela naložit do posledních vagonů, aniž by je strážní viděli. Vogela přivezou v poštovním voze, jaké vedle nádraží parkují. Stephan dostane vzkaz, že Vogelova identita je potvrzená, a jejich akce dostává zelenou...

Rachel se mezitím sblíží s Davidem, ale když ho chce políbit, David uhne a uteče. Stephan najde plačící Rachel u klavíru a utěšuje ji. Nakonec spolu skončí v posteli. Rachel jde na další prohlídku k doktoru Bernhardtovi s nachystaným sedativem ve stříkačce. Pak sehraje scénu, že se doktorovi udělalo špatně. Přiběhne zdravotní sestra, doktorova manželka, a zavolá sanitku. Telefonní hovor odposlouchává Stephan a pošle k ordinaci vlastní sanitku, která dorazí před tou opravdovou. Stephan s Davidem Vogela naloží a stihnou s ním odjet dřív, než dorazí opravdová sanitka. V úkrytu pak doktora přeloží do poštovního vozu a jedou k nádraží. Když se David se Stephanem snaží přestříhat plot u nádraží, všimne si jich hlídač. Rachel ale odvede jeho pozornost a její kolegové pokračují v práci. Všechno vychází podle plánu, jenže doktor se v dodávce předčasně probere a začne troubit na klakson. To přiláká pozornost strážců. Vlak se začíná rozjíždět a David se Stephanem nestihnou doktora naložit. Když si ostatní strážci všimnou díry v plotě, všichni tři musejí rychle utéct. Nezbývá jim nic jiného než odvézt doktora do svého úkrytu a střídat se v hlídkách. Rachel navíc nesmí vycházet ven, protože ji viděl jeden ze strážných. Nadřízení agentům slíbí, že jim pomohou Američané, a mají lhůtu 10 dní, aby dostali Vogela na Západ. Později se ale dozvědí, že Američani vycouvali, a jejich plán tak padá. Nezbývá než čekat na nový...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Dluh
Špionážní thriller Johna Maddena Dluh je remakem stejnojmenného německo-izraelského filmu z roku 2007. Jeho děj se odvíjí ve dvou rovinách: v roce 1997, kdy trojici někdejších agentů izraelské tajné služby Stefana, Davida a Ráchel hrozí, že vyjde najevo nezdar jejich někdejší akce, za niž jsou doma dodnes považováni za hrdiny, a v roce 1965 ve Východním Berlíně, odkud mají tehdy mladí špioni unést pověstného válečného zločince, lékaře Vogela. Souhrou okolností jim tehdy nacista uprchl a o dvaatřicet let později se zdá, že se znovu vynořil na ukrajinské psychiatrické klinice. David, dlouhá léta trýzněný účelovou lží, spáchá sebevraždu, Stefan, který je vysokým vládním úředníkem a který žil nějakou dobu v manželství s Ráchel, s níž má z osudových dnů dceru, je po atentátu upoután na kolečkovém křesle. Splátku „dluhu“ musí tedy provést Ráchel tak, aby pravda nevyšla najevo. Žena se téměř proti své vůli vydává na Ukrajinu... – Události z Berlína se sice odvíjejí v retrospektivách, ale tvoří podstatnou část příběhu. Jsou tak popsány přípravy únosu, jeho provedení a zejména pak traumatické dny, kdy agenti se zajatcem čekají ve vybydleném bytě na novou možnost úniku z Východního Berlína. Tvůrci zachycují proměňující se vztahy mezi nimi i ďábelskou hru starého fašisty, dovedně rozeštvávajícího a provokujícího své věznitele. Kromě příslušných prvků thrilleru tak ve snímku hrají významnou roli i psychologické a morální faktory. – Film se natáčel v Budapešti, nahrazující Berlín šedesátých let. Právě evokace dobové atmosféry je vedle hereckých výkonů trojice agentů v mládí i ve stáří hlavní předností kvalitně natočeného díla.

Filmový přehled 2011/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - České stopy

11:30 - 12:30

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

9 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10