Zari
ohodnotit

Deník princezny

The Princess Diaries

Další název:
Denník princeznej (SK); Plötzlich Prinzessin!; Pamietnik ksiezniczki
Rok:
2001
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
29.11.2001
„Princeznou proti své vůli“
Popis / Obsah / Info k filmu Deník princezny
Americká středoškolačka Mia Thermopolisová je trochu nesmělá, a navíc vinou nemoderního účesu, nevzhledných brýlí a bazarového oblečení patří spíš k outsiderům. Přesto žije spokojeně s matkou, svobodomyslnou malířkou Helen, a nejlepší kamarádkou Lilly. Celý její život však převrátí naruby příjezd babičky Clarissy. Mia se překvapeně dozvídá, že babička je královnou malého evropského království Genovie, že její otec byl korunní princ a že je dědičkou trůnu. Matka jí vysvětlí, že podle dohody s otcem se o svém původu měla dozvědět až v osmnácti letech, babička se jí snaží objasnit, že její nástup na trůn ovlivní budoucnost malé země, protože o trůn se ucházejí i další zájemci. Navíc povolá šéfa bezpečnosti Joa, aby na princeznu dohlížel. Mia nakonec souhlasí, že bude brát lekce správného chování a získá tím čas rozhodnout se, zda přijme genovijský trůn. Mezitím musí řešit i běžné školní starosti, výsměch pohledného spolužáka Joshe, o jehož objetí sní, výčitky Lilly, že na ni nemá čas. Na ambasádu dorazí vizážista Paolo, který se svými asistentkami promění tuctovou středoškolačku v atraktivní dámu. Proměna má však i nemilé důsledky. Znechucená povykem je Mia rozhodnuta vzdát se trůnu. Jenže pak jí babička předá deník, a v něm Mia objeví dopis od svého otce.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Deník princezny
Mia Thermopolisová není zrovna pohledná dívka a nepatří ani k těm nejoblíbenějším. Bydlí se svojí matkou Helen v malém bytě v San Francisku.

Mia jako každý jiný den vyráží do školy a se svou nejlepší kamarádkou Lilly pozorují hvězdný pár školy Lanu a Joshe. Lilly netouží být oblíbená, takže všechny populární lidi odsuzuje. Mia by oblíbená byla ráda, ale nikdy by to neřekla nahlas. A navíc se jí líbí Josh.

Helen přijde za Miou do centra horolezectví, kde Mia pracuje. Volala babička, která bydlí v Genovii – chce si dát s Miou čaj. Mia to nechápe, ani si babičku nepamatuje. Navíc chtěla, aby se Helen rozvedla s jejím synem, což se nakonec stalo. Ale Mia nakonec souhlasí. Miina babička Clarisse Renaldiová bydlí v genovijském konzulátu, honosném domě. Po příjezdu věnuje Mie náhrdelník s přívěskem genovijského znaku. A musí jí říct něco, co prý ovlivní její život... Pak jdou společně ven na čaj. Clarisse se zeptá, zda někdy slyšela jméno Eduard Kryštof Filip Gérard Renaldi. Byl to korunní princ Genovie a – její otec. Mia se nejdřív rozesměje, ale za chvíli pochopí, že to není vtip. Že ona je princezna. Začne panikařit. Nechce se stěhovat, nikomu vládnout ani být princeznou. Pak uteče.

Nakonec se ale uvolí, že bude brát princeznovské lekce chování do doby konání genovijského bálu, kde ji chce babička představit Genovii. O tom, jestli tam půjde, se rozhodne potom. Učí se chodit, uklánět, sedět. Když přijde domů, dozví se, že si její máma domluvila rande s učitelem O’Connellem, a není z toho zrovna nadšená. Další den pokračuje s lekcí – tentokrát se učí stolovat a tančit. Pak je pozván kadeřník Paolo, který ji má proměnit v princeznu. Když dokončí svou práci, Mia skutečně vypadá jako princezna. Lilly se to zdá všechno divné, tak jí Mia řekne pravdu. Mie ovšem nejde všechno jako po másle – „podaří“ se jí způsobit i několik pěkných trapasů. Ale čekají ji ještě těžší zkoušky...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Deník princezny
Režisér Garry Marshall se proslavil komedií Pretty Woman, jakousi pohádkou pro dospělé, v níž se Julia Roberts převtělila v moderní Popelku. Pohádkový příběh prožívá i Mia (Anne Hathaway), mladičká hrdinka nové Marshallovy romantické komedie. Mia je nenápadná, inteligentní a mile ztřeštěná studentka střední školy. Žije v San Francisku se svou matkou, svobodomyslnou umělkyní (Caroline Goodall). V neslušivých brýlích, s nemoderním účesem i oblečením jako z bazaru je tak trochu outsiderem mezi spolužačkami, které myslí jen na zábavu, parádu a na to, jak Miu zesměšnit. Ta marně vrhá zamilované pohledy na fešáckého třídního playboye Joshe (Erik von Detten). Josh si ale „ošklivého kačátka“ Mii ani nevšimne. Pak se najednou objeví na scéně babička odkudsi z Evropy (Julie Andrews), kterou nikdy neviděla, a sdělí dívce šokující novinu. Její otec, kterého vůbec nepoznala, byl panovníkem malé evropské země, a protože nedávno zemřel, stává se Mia dědičkou trůnu. Babička – královna slibuje, že z ní udělá princeznu jak má být. Patnáctiletá Mia musí řešit životní dilema – zůstat obyčejnou studentkou nebo naplnit přání babičky a otce a převzít odpovědnost za vládu malé vzdálené země. Samozřejmě se dočkáme romantické proměny neotesané dívky v půvabnou mladou dámu, na které může Josh oči nechat, ale ona už poznala opravdovou lásku (Patrick Flueger). Svému oblíbenému herci Hectoru Elizondovi tentokrát režisér svěřil postavu královnina pobočníka, která učí Miu všemu, co má umět budoucí princezna.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Deník princezny
Mia je "taková normální holka" - nenápadná, inteligentní a mile ztřeštěná studentka střední školy. Žije v San Francisku se svou matkou, svobodomyslnou umělkyní. V neslušivých brýlích, s nemoderním účesem i oblečením jako z bazaru je tak trochu outsiderem mezi spolužačkami, které myslií jen zábavu, parádu a jak Miu zesměšnit. Ta marně vrhá zamilované pohledy na fašáckého třídního playboye Joshe. Ten si jí ale nevšímá. Pak se najednou objeví na scéně babička odkudsi z Evropy, kterou nikdy neviděla a sdělí dívce šokující novinu. Její otec, kterého nikdy nepoznala, byl panovníkem malé evropské země, a protože nedávno zemřel, stává se Mia dědičkou trůnu. Babička - královna slibuje, že z ní udělá princeznu jak má být. Patnáctiletá Mia musí řešit dilema - zůstat obyčejnou studentkou nebo naplnit přání babičky a otce a převzít odpovědnost za vládu malé vzdálené země.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Deník princezny
Rodinná komedie s romantickými prvky Princeznin deník přichází do kin ze studia Walta Disneyho. Moderní pohádka je adaptací bestselleru Meg Cabotové. Vypráví o obyčejné dívce, která se znenadání stane „princeznou proti své vůli " a je určena především mladému publiku. Tvůrci upřednostňují jednoduchost děje a přehlednost situací, jež potvrzují tradiční pohádkové schéma. Zlo (zlomyslní spolužáci) je po zásluze potrestáno a dobro (láska, přátelství a slušné chování) nakonec zvítězí. - Ztřeštěná Mia žije s maminkou, malířkou Helen, poklidným životem. Když se však ve městě objeví babička Clarissa, jejich život se převrátí naruby odhalením, že Mia je princeznou a že se po smrti svého otce má ujmout vlády v malém evropském království Genovii. Po četných peripetiích a po překonání pochybností o sobě samé dívka nakonec souhlasí s převzetím trůnu. Zkušený režisér Garry Marshall pojal dílko jako nenáročnou podívanou okořeněnou mnoha gagy. Poněkud schematicky se pohybuje v prostředí amerických teenagerů, kde Mia v roli smolařského outsidera sklízí jen posměch, ale po proměně z ošklivého káčátka dokáže světu, že je opravdovou a půvabnou princeznou. Tato změna spočívá (kromě výměny šatníku) ve třech „zásadních " věcech: dívčiny vzpurné kudrny jsou nemilosrdně narovnány, obočí vytrháno a brýle nahrazeny kontaktními čočkami...
-zz- Filmový přehled 2001/12/9,

Autor/Zdroj: -zz-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Deník princezny 2: Královské povinnosti (2004)

 Deník princezny 2: Královské povinnosti (2004)
Deník princezny 2: Královské povinnosti n
The Princess Diaries 2: Royal Engagement
Žánr: komedie / romantický
Země: Spojené státy americké
Režie: Garry Marshall

(pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Okamžik zlomu (Fracture)

Okamžik zlomu
Fracture

Naposled navštívené:
Okamžik zlomu (Fracture)

Okamžik zlomu
Fracture