Zari
ohodnotit

Deň, ktorý neumrie

Další název:
Pancierový vlak
Žánr:
Rok:
1974
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
23.8.1974
„Dramatický příběh povstaleckého pancéřového vlaku a jeho statečné posádky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Deň, ktorý neumrie
POZOR SPOILER

Lesem běží muž. Běží kolem oběšenců, kteří mají na krku ceduli, že pomáhali partyzánům. Vběhne do tunelu, na jehož konci jsou však němečtí vojáci. Tento muž je slovenský voják Matúš Siroň. Následuje jeho transport vlakem, který však přepadnou partyzáni, a Matúš jde domů. Jenže se setká s kolaborantským četníkem. Děda Matúšovi radí jednoznačně útěk. A to k partyzánům. A on poslechne. Má zde sice spor s Jánem Pirčem, ale vtom jim ruský velitel oznamuje, že začalo povstání. A nacisté začnou v jejich vesnici řádit. Jejich velitel Ritter vystřelí na Matúšovu sestru Zuzku, ale Matúšova manželka Anka ji zakryje tělem a je těžce raněna. A to jsou již zde partyzáni a ženou nacisty svinským krokem. Matúš je určen do pancéřového vlaku i s Jánem. Stále se hádají a přestanou, až Matúš zajme nacistického velitele Rittera. Anka již po zranění vidí a jinde se opravuje pancéřový vlak. Ale válka pokračuje dále a přijíždějí esesácké speciální divize. Vlak je znehybněn a Ján je po pátrání po příčině zabit. Ostatní vlak na rozkaz opouštějí. Přidávají se k ostatním, kteří jsousurově biti a Matúš je postřelen. Němci vypalují vesnice. Partyzáni, vojáci i civilisté odcházejí někam do úkrytu. Zde se Matúš setkává s Ankou a na seníku jí říká, že odejde pokračovat v boji. A znovu se tu objeví fašisté. Všichni se ocitají v jejich drápech. Velí jim opět Ritter, a tak se Matúš dozví, že je to on, kdo mu zranil jeho ženu, a Ritter, kdo vlastně Matúš je. A tak jej postaví před dilema. Buď mu ukáže cestu k partyzánům, nebo postřílí všechny civilisty včetně dětí, a pak i všechny vojáky, Tím je Matúš postaven před nejtěžší rozhodnutí svého života. Vzít na sebe odpovědnost za smrt svých blízkých, nebo zradit.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Deň, ktorý neumrie
Matúš dezertuje ze slovenské armády a vrátí se domů. Aby unikl zatčení, odejde k partyzánům a zúčastní se s nimi Slovenského národního povstání jako kulometčík v pancéřovém vlaku. Je raněn a po porážce Povstání se skrývá v hájovně. Zde je zajištěn německým důstojníkem Ritterem, se kterým se již střetl v boji a který ve vesnici těžce zranil jeho ženu Anku. Ritter nutí Matúše, aby vedl jeho oddíl k úkrytu partyzánů. Matúš zavede Němce na minové pole, z něhož není úniku.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Na pozadí široko koncipovaného príbehu posádky povstaleckého pancierového vlaku je zobrazená vnútorná dráma muža, zbeha slovenskej armády, bytostne nenávidiaceho vojnu a zabíjanie.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

4 minut již uběhlo
146 minut zbývá do konce

ČT2 - Televizní klub neslyšících (20...

02:00 - 02:25

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:55 - 03:00

24 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tedd Pierce

Pierce Tedd

Naposled navštívené:
Tedd Pierce

Pierce Tedd