Deň, ktorý neumrie (1974)

Deň, ktorý neumrie
71.9 %
 
 

Další název: Pancierový vlak

    Žánr: drama / válečný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.8.1974        
    Délka: 93 min.
„Dramatický příběh povstaleckého pancéřového vlaku a jeho statečné posádky.“
POZOR SPOILER

Lesem běží muž. Běží kolem oběšenců, kteří mají na krku ceduli, že pomáhali partyzánům. Vběhne do tunelu, na jehož konci jsou však němečtí vojáci. Tento muž je slovenský voják Matúš Siroň. Následuje jeho transport vlakem, který však přepadnou partyzáni, a Matúš jde domů. Jenže se setká s kolaborantským četníkem. Děda Matúšovi radí jednoznačně útěk. A to k partyzánům. A on poslechne. Má zde sice spor s Jánem Pirčem, ale vtom jim ruský velitel oznamuje, že začalo povstání. A nacisté začnou v jejich vesnici řádit. Jejich velitel Ritter vystřelí na Matúšovu sestru Zuzku, ale Matúšova manželka Anka ji zakryje tělem a je těžce raněna. A to jsou již zde partyzáni a ženou nacisty svinským krokem. Matúš je určen do pancéřového vlaku i s Jánem. Stále se hádají a přestanou, až Matúš zajme nacistického velitele Rittera. Anka již po zranění vidí a jinde se opravuje pancéřový vlak. Ale válka pokračuje dále a přijíždějí esesácké speciální divize. Vlak je znehybněn a Ján je po pátrání po příčině zabit. Ostatní vlak na rozkaz opouštějí. Přidávají se k ostatním, kteří jsousurově biti a Matúš je postřelen. Němci vypalují vesnice. Partyzáni, vojáci i civilisté odcházejí někam do úkrytu. Zde se Matúš setkává s Ankou a na seníku jí říká, že odejde pokračovat v boji. A znovu se tu objeví fašisté. Všichni se ocitají v jejich drápech. Velí jim opět Ritter, a tak se Matúš dozví, že je to on, kdo mu zranil jeho ženu, a Ritter, kdo vlastně Matúš je. A tak jej postaví před dilema. Buď mu ukáže cestu k partyzánům, nebo postřílí všechny civilisty včetně dětí, a pak i všechny vojáky, Tím je Matúš postaven před nejtěžší rozhodnutí svého života. Vzít na sebe odpovědnost za smrt svých blízkých, nebo zradit.  Autor: Pitryx

režie:
Martin Ťapák
 
 
hraje:
Štefan Kvietik (slovenský vojak Matúš Siroň), Emília Vášáryová (Anka Siroňová), Radoslav Brzobohatý (obersturmführer SS Ritter), Ivan Rajniak (desátník Balog), Július Vašek (partizán a slovenský vojak Ján Pirč), Martin Ťapák (sovětský partizán kapitán Rybín), Viera Strnisková (Siroňová, matka Matúša Siroňa), Viliam Polónyi (gardista Ambróz), Brigita Hausnerová (Zuzka Siroňová), Jaroslav Rozsíval (Siroň, otec Matúša Siroňa), Anton Mrvečka (slovenský vojak Vendel), Milan Kňažko (kapitán Podhorec), Dušan Tarageľ (slovenský vojak Čilík), Zygmunt Jan Mierzwiak (německý tlumočník obersturmführera SS Rittera), Jozef Majerčík (zajatý německý voják), Ralph J. Boettner (standartenführer SS Kirchhofen), Kveta Stražanová (Môciková, lesnikova žena), Lotár Radványi (lesník Môcik), Martin Sanitrár (Jakub, děda Matúša Siroňa), Ján Kováčik (strojvůdce Hudec), Karol Čálik (topič Jamriško), Gerd-Michael Henneberg (generál Höffle), František Gervai (Kirchhofenův pobočník Franz), Adam Matejka (rychtář), Daniel Lapuník (chlapec), Slávo Drozd (major Vajda), Dionýz Hirko (plukovník Kropáč), Anton Michalička (vesničan), Andrej Mojžiš (starší pán na stanici), Michal Monček (výpravčí), Jozef Šikuta (vesničan), Tomáš Žilinčík (německý důstojník), Günther Polensen (pobočník generála Höffleho), Pavol Zvozil (slovenský voják - nabíječ), Viliam Meško (slovenský voják), Štefan Turňa (slovenský voják), Arne Mann (slovenský voják), Ivan Záturecký (partizán), Ondrej Záturecký (partizán), Juraj Kováč (partizán), Jaroslav Vozár (partizán), Ján Filipko (partizán), Štefan Beše (partizán), Marian Sotník (německý voják - kulometčík), Július Antalík (raněný slovenský voják), Jozef Balogh (dítě lesníka Môcika), Peter Balogh (dítě lesníka Môcika), Táňa Čunderlíková (dítě lesníka Môcika), Janka Hekšová (dítě lesníka Môcika), Ivan Giač (raněný slovenský voják), Ján Jurek (německý voják), František Kovár (raněný slovenský voják)
 
 
námět:
Ivan Bukovčan
 
 
scénář:
Ivan Bukovčan
 
 
kamera:
Benedikt Krivošík
 
 
hudba:
Svetozár Stračina
 
 
výprava-architekt:
Anton Krajčovič
 
 
kostýmy:
Milan Čorba (návrhy kostýmů), Júlia Morvicová
 
 
střih:
Maxmilián Remeň
 
 
zvuk:
Ondrej Polomský
 
 
mluví:
Alexander Kučerenko (sovětský partizán kapitán Rybin), Judita Ďurdiaková (Zuzka Siroňová), Vladimír Kostovič (Jakub, starý otec Matúša Siroňa), Viktor Blaho (plukovník Kropáč), Ján Kramár (výpravčí)
 
 
II. kamera:
Otto Geyer
 
 
masky:
Jozef Škopek
 
 
dramaturgie:
Jozef Alexander Tallo
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Milan Hulík, Jaroslav Cyril Kubišta, Gejza Nagy
 
 
asistent režie:
Arne Mann
 
 
asistent kamery:
Tibor Laky
 
 
pomocná režie:
Jozef Šafarka
 
 
odborný poradce:
Cyril plk. Kuchta, Zbyšek Svoboda
 
 
asistent architekta:
Viliam Gruska
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Miroslav Šmíd
 
 
vedoucí výroby:
Ján Tomaškovič
 
 
skript:
Slávka Marčuková
 
 
asistent střihu:
Eva Šimová
 
 
vedoucí výpravy:
Jozef Suchý, Pavol Zvozil
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.