Zari
ohodnotit

Děda

Další název:
Dedo (SK); Grandpa
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
2.6.2016
Popis / Obsah / Info k filmu Děda
POZOR SPOILER

Filoména píše dopis svému muži. Toho povolal císař pán na vojnu. Tento voják je přemístěn z lazaretu do špitálu v Olomouci. 
Přesunujeme se do současnosti, kde má děda problémy s autem. Jel na nádraží pro svá dvě vnoučata. Ta sem jedou vlakem. Také málem přejedou. Když vystoupí jsou již očekávání. Ne dědou, jak to mělo být ale výpravčím a několika dětmi. S těmi se seznámí a už je tu i děda s autem, tažen traktorem. Ten je také všechny dotáhne domů, poté když děda odebral sourozencům veškerou elektroniku.  
Domov je na samotě, a děda jim ukáže co a jak. Mohu kamkoli, mimo jedné místnosti, ta je pro ně tabu. A tak, když děti pojedly, začínají šmejdit. A najdou další dopisy svému pra pra předkovi.  
Jejich čtení je velmi zaujme.  
Pak se s dědou ocitají u pana Štefana Hajníka, který je velmi podobný slavnému herci Polívkovi a všichni si z něj proto utahují.  
Začíná se plánovat expozice oněch dopisů a pohlednic. Traktorista doma básní o novém traktoru, což se nelíbí jeho manželce. 
Děti si pak opékají buřty, a do vesnice přijíždí nějaký Pražák.  
V hospodě probíhá velká oslava, na kterou se dostaví překvapivě i pan Hajník. Ožralých je všude jako máku. Děti pomáhají dědovi domů a ten si při tom udělá něco s nohou. Tím je nucen odhalit tajemství místnosti kam děti nesměly. Hned potom je volán traktorista, ale ten je na šrot, jak sděluje jeho žena. Takže přijíždí jeho syn a odváží dědu do nemocnice.
A to už sem přijíždí rodiče obou dětí. Vyprávět je rozhodně o čem. Jen maminka moc nemůže poslouchat, protože začíná rodit… 


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Děda
K rázovitému Valašskému Dědovi (František Segrado) přijíždějí na prázdniny vnoučci (Anička Čtvrtníčková a Jáchym Dimov) z Prahy. Zaneprázdnění rodiče (D.Suchařípa a P.Hřebíčková) vysílají děti v dobrém úmyslu změnit jejich virtuální svět internetu, mobilů a tabletů. Na Valašské vesnici totiž vše funguje trošku jinak. Ne, že by tu nebyl signál, ale Ti Valaši zkrátka žijí tak trochu jinak, po svém. Navíc pokud na půdě dědovy chaloupky naleznete zapomenutý poklad, který začne zajímat i zbytek vesnice, máte rázem jízdenku na tajemnou exkurzi historií starého Valašska od jara až do zimy.

A-Company CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Děda
Marta Santovjáková Gerlíková & Mejla Basel uvádí prázdninový příběh z Valašska.

Prázdninová komedie z Valašska Děda navazuje na tradici dětských či rodinných filmů, jaké se dříve natáčely zejména v Gottwaldovském studiu. Jejími autory jsou scenáristka, produkční a zpěvačka Marta Santovjáková Gerlíková a scenárista a režisér Mejla Basel, který se podílel též na střihu. V jednoduchém příběhu se opakuje tradiční schéma: dvě děti z Prahy (Anička a Frantík) přijíždějí za dědou na samotu ve valašských kopcích. Rázovitý starší muž jim okamžitě zabaví elektroniku. Děti na půdě jeho chalupy objeví dopisy, které psala za první světové války jejich dávná příbuzná manželovi na frontu. Dozvídají se z nich, jak se kdysi žilo. Čtený komentář z dopisů je ilustrován krátkými flashbacky bez dialogů, zobrazujícími různé venkovské činnosti, tradice, svátky a obyčeje v průběhu všech ročních dob (historickou linii režírovala Marta Santovjáková Gerlíková se střihačem Jiřím Novotným a s Mejlou Baselem). Tato „folklorní“ část má nepochybně didaktickou úlohu a oživuje tak „řídký“ děj, v němž se děti z města spřátelí se zdejšími vrstevníky a v němž poznávají i dědovy kamarády, ke kterým patří hlavně traktorista Janek s energickou manželkou Jarunou nebo svérázný farář Víťa. Děda má své tajemství, jež vyjde najevo skoro až na konci filmu, a má také svou bigbítovou kapelu, s níž zahraje na hospodské zábavě. Kromě známých herců včetně Boleslava Polívky v roli svého nerudného dvojníka dostali v historické linii příležitost i místní neherci a členové několika folklórních souborů. Titulní roli vytvořil zpěvák a malíř František Segrado. Snímek má nepochybně propagovat krásy Valašska a ukazovat minulý i současný život na něm. Vznikl ostatně v produkci firmy Wallachia, zaměřené právě na tyto aktivity, mluví se v něm převážné valašským nářečím. Nechybí tu ani častá chvála na účinnost tamních kořalek, což ovšem u díla, určeného dětskému publiku, je poněkud pochybné...

-tbk- Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

04:45 - 05:15

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Náš venkov (2000) [TV cyklus]

04:25 - 04:50

20 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

0 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe!

04:40 - 05:55

5 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Reklama