Děda (2016)

Děda
71.4 %
 
 

Další název: Dedo (SK); Grandpa

    Žánr: rodinný / komedie
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 2.6.2016        
    Délka: 110 min.
POZOR SPOILER

Filoména píše dopis svému muži. Toho povolal císař pán na vojnu. Tento voják je přemístěn z lazaretu do špitálu v Olomouci. 
Přesunujeme se do současnosti, kde má děda problémy s autem. Jel na nádraží pro svá dvě vnoučata. Ta sem jedou vlakem. Také málem přejedou. Když vystoupí jsou již očekávání. Ne dědou, jak to mělo být ale výpravčím a několika dětmi. S těmi se seznámí a už je tu i děda s autem, tažen traktorem. Ten je také všechny dotáhne domů, poté když děda odebral sourozencům veškerou elektroniku.  
Domov je na samotě, a děda jim ukáže co a jak. Mohu kamkoli, mimo jedné místnosti, ta je pro ně tabu. A tak, když děti pojedly, začínají šmejdit. A najdou další dopisy svému pra pra předkovi.  
Jejich čtení je velmi zaujme.  
Pak se s dědou ocitají u pana Štefana Hajníka, který je velmi podobný slavnému herci Polívkovi a všichni si z něj proto utahují.  
Začíná se plánovat expozice oněch dopisů a pohlednic. Traktorista doma básní o novém traktoru, což se nelíbí jeho manželce. 
Děti si pak opékají buřty, a do vesnice přijíždí nějaký Pražák.  
V hospodě probíhá velká oslava, na kterou se dostaví překvapivě i pan Hajník. Ožralých je všude jako máku. Děti pomáhají dědovi domů a ten si při tom udělá něco s nohou. Tím je nucen odhalit tajemství místnosti kam děti nesměly. Hned potom je volán traktorista, ale ten je na šrot, jak sděluje jeho žena. Takže přijíždí jeho syn a odváží dědu do nemocnice.
A to už sem přijíždí rodiče obou dětí. Vyprávět je rozhodně o čem. Jen maminka moc nemůže poslouchat, protože začíná rodit…   Autor: Pitryx

režie:
Mejla Basel, Marta Santovjáková Gerlíková, Jiří Novotný
 
 
hraje:
František Segrado (děda), Anna Čtvrtníčková (Anička), Jáchym Dimov (Frantík), Petra Hřebíčková (máma), David Suchařípa (táta), Petr Štíva (farář), Jan Václavík (traktorista Janek), Kristýna Frejová (Jaruna), Barbora Černotová (Barča), Ondřej Kaňák (Pepík), Ondřej Hrdý (Ondra), Jiří Vymětal (nádražák), Zdeněk Hrachový (hajný), Lukáš Španihel (starosta), Petr Polášek (Venca), Bolek Polívka (Štefan), Miroslava Vaculíková (Lidka), Marta Santovjáková Gerlíková (Liduška), Jiří Václavík (hospodský Jura), Petr Čtvrtníček (lufťák), Jana Došková (průvodčí), Stanislav Cibulec (Bůček), Jaroslava Kruzová (pošťačka), Renata Votrubová (manželka Votruby), Robert Stržínek (tombola), Martin Ondrášek (doktor), Mirek Strnka (hasič), Adam Bireš (hasič)
 
 
námět:
Marta Santovjáková Gerlíková, Mejla Basel
 
 
scénář:
Mejla Basel, Marta Santovjáková Gerlíková
 
 
kamera:
Jiří Novotný
 
 
hudba:
Petr Kubelík
 
 
střih:
Jiří Novotný
 
 
zvuk:
Mejla Basel, Jiří Nižník, Adam Bireš (mikrofonista)
 
 
vedoucí produkce:
Marta Santovjáková Gerlíková
 
 
zpěv:
František Segrado (Optaj sa dědy), Marta Santovjáková Gerlíková (Optaj sa dědy; Bílá Jawa 250; Kyčera, Kyčera)
 
 
text písně:
Michal Horáček (Optaj sa dědy), Vladimír Čort (Bílá Jawa 250)
 
 
dramaturgie:
Marta Santovjáková Gerlíková, Mejla Basel, Jiří Novotný
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.