Zari
ohodnotit

Citadela

The Citadel

Žánr:
Rok:
1938
Délka:
110 minut
„Drama o životních osudech lékaře, který zapomněl na Hippokratovu přísahu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Citadela
Tento americký film za režie Kiga Vidora je zpracován podle románu "Očistec", který byl také kdysi přeložen do češtiny. Je to román mladého lékaře, který zachycuje různá období jeho mravního boje mezi povinnostmi a lékařskou poctivostí a touhou po zbohatnutí.

Mladý lékař Manson přichází nejprve do dělnického prostředí a v malém městě se setkává s nemožnými hygienickými poměry, takže se mu taktak podaří zabránit tyfové epidemii. Vyštván odtud svárlivou a lakotnou ženou svého představeného, přichází do hornického města jako lékař nemocenské pokladny. Poctivě plní své povinnosti, za skromných poměrů pokouší se i pracovat vědecky v boji proti tuberkulose, ale nenalézá porozumění ani v lidových vrstvách, až konečně po zhroucení svých ideálů i toto místo opouští se svou mladou ženou. Ale v Londýně nastává obrat. Dostává se mezi tzv. "módní lékaře", jejichž cílem je z bohatých skutečných nebo jen domnělých pacientů dostat co nejvíc peněz. Ale jeho svědomí je otřeseno smrtí přítele a vrací se zpět k pravým úkolům svého povolání.

Děj filmu způsobem velmi přesvědčivým v líčení prostředí i výběrem typů zachycuje tuto cestu od zklamání přes otupení k mravní obrodě: zejména scény z hornických rodin a pobouření nechápajících jsou stejně působivé jako se zadírá ostrá, tvrdě ironická satira do působení graduovaných šarlatánů. Ale závěr příběhu trpí nejen nefilmovostí dlouhé řeči před lékařskou komorou, ale i samým obsahem. I když vytýká některé skutečné vady stavu, svou tendencí by lehce mohl svésti nezkušené a lehkověrné k povznešení fušérství, mastičkářství a babské léčení nad opravdovou prací poctivé lékařské vědy, která přes některé trapné zjevy, ve filmu zdůrazněné, je převážnou většinou v rukou poctivých pracovníků a obětavých lidí.

V hlavních úlohách Robert Donát, jako mladý lékař, ženoucí se do práce s počáteční nejistotou, pak jí cele oddaný, bídou dohnaný k šarlatánství, přizpůsobivší se novému okolí, v tomto vývoji podal dobrý výkon, lepší než v závěrečných scénách, vyznívajících hluš a afektovaně. Vedle něho jako manželka Rossalinda Russelová, prostě a bez sentimentality se vpravila do úlohy anděla jeho svědomí.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Citadela
Mladý nadšený lekár Andrew Mason pracuje vo Waleskom banníckom meste, kde sa banníkom začne viac a viac ukazovať zvláštny, pretrvávajúci kašeľ. Keď sa snaží prísť na jeho príčiny všetko je zmarené. A tak začne praktizovať svoju lekársku prax v Londýne. Lenže v práci sa mu nedarí. Nepomáhajú ani rady jeho priateľa, ktorý mu radí, že pre lekára je najlepšia pacientova hypochondria.


Autor: pataamat

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

18:25 - 18:55

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

17 minut již uběhlo
103 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

47 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

117 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dopadení (Zachvat)

Dopadení
Zachvat

Na druhý pohled

Na druhý pohled
Na druhý pohled

Naposled navštívené:
Dopadení (Zachvat)

Dopadení
Zachvat

Na druhý pohled

Na druhý pohled
Na druhý pohled