Zari
ohodnotit

Bublina

Bubble

Rok:
2005
Délka:
79 minut
Premiéra v ČR:
14.9.2006
Popis / Obsah / Info k filmu Bublina
Děj filmu je situován do městečka na hranicích Ohia a západní Virginie. Hlavní postavy jsou tři dělníci z továrny na panenky. Jejich životy se střetnou ve svérázném milostném trojúhelníku. Postarší Martha udržuje s mladším kolegou Kylem mateřský vztah založený na společných cestách do práce a společných přestávek na jídlo. Klidnou rutinu jejich kamarádského soužití naruší příchod nové kolegyně, svobodné matky Rose. Důležitou roli hraje, vedle obtížně vyjádřitelných citů, i lehká kriminální zápletka. Steven Soderbergh se na nezvyklém snímku natočeném s improvizujícími neherci v reálných prostředích podílel také jako kameraman pod pseudonymem Peter Andrews.

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bublina
Hlavnými protagonistami toho filmu sú kolegovia Martha a Kyle. Kyle žije so svojou matkou a Martha, tá je staršia od neho dosť rokov. Tá sa stará o svojho otca /prekonal mozgovú príhodu/. Film sa odohráva v chudobnejšom regione USA, kde každý je rád, že nejakú prácu má a výplata im sotva stačí na účty. Preto i Martha a Kyle majú dva práce. Okrem menšej fabriky na výrobu bábiku majú i vedľajšie zamestnanie. Bežný stereotyp vo fabriky naruší príchod novej zamestnankyne Rose. Rose má len 23 rokov, je atraktívna a rada si užíva. Samozrejme, že sa Kyle do nej zaľúbi po niekoľkých dňoch spolupráce. Obaja si dajú rande v piatok. Rose si musí zaobstárať niekoho ku svojej dvojročnej dcérke. Je slobodná matka a otec - umelec nie je v dosahu. Opatrovať jej dcérku bude práce Martha. Martha je však nemilo prekvapená, keď muž, s ktorým má ísť Rose na rande, je práve Kyle. Prvé rande prebehlo v bare, niekoľko minút rozprávania sa Rose a Kyle. Potom príchod Rose domov. Na druhý deň sa všetci dozvedia šokujúcu správu, že Rose bola zavraždená. Dedektív Don Taylor sa dopatrá, že zavraždenú Rose /bola zaškrtená/ v túto osudnú noc videli dvaja ľudia. Prvá už spomínaná Martha, druhý Jake - bývalý priateľ Rose a otec ich dieťaťa. Dedektív Taylor oprávnene podozrieva oboch. Okrem toho, že boli poslední so zavraždenou. Jake je nezodpovedný umelec, narkomán, hádal sa s Rose. Martha tá pôsobí dôveryhodnejšie než Jake. No z jej správania ku Kylovi možno vydedukovať, že je do neho zamilovaná alebo sa cíti ako jeho matka a Rose nepokladá vhodnú partnerku pre neho. Rose je i zlodejka, povrchná a rada si užíva.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Bublina
Protagonisty vyprávění situovaného do městečka na hranicích Ohia a západní Virginie jsou tři dělníci z továrny na panenky, jejichž životy se protnou na ploše svérázného milostného trojúhelníku. Postarší Martha udržuje s mladším kolegou Kylem mateřský vztah na základě společných cest do práce a společně trávených přestávek na jídlo. Poklidnou rutinu jejich kamarádského soužití rozbouří příchod nové kolegyně, svobodné matky Rose. Důležitou roli ve vyprávění hraje vedle obtížně vyjádřitelných citů i lehce nahozená kriminální zápletka. Steven Soderbergh se na nezvyklém snímku natočeném s improvizujícími neherci v reálných prostředích podílel také jako kameraman (pod pseudonymem Peter Andrews). Ke specifikům projektu, který režisér označuje jako první z plánované série, patří i způsob distribuce: do kin zamířil prakticky zároveň s uvedením na DVD a placeném televizním kanále.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bublina
Steven Soderbergh nadále dělí své tvůrčí aktivity mezi velké produkce a nezávislé projekty. Ve snímku Bublina, jenž má být první částí rozsáhlejší série, neváhá opět experimentovat (přičemž se pod pseudonymy zase podílí i na kameře a střihu). Daleko od Hollywoodu, na pomezí jižního Ohia a Západní Virginie, v reálných prostředích a s neherci natočil zvláštní komorní milostný příběh s kriminální zápletkou. – Postarší Martha oddaně pečuje o otce a každé ráno vozí mladičkého souseda Kylea do malé továrny na panenky, kde oba pracují. Má k němu ochranitelský a trochu majetnický vztah. Nezávazná konverzace v autě či o polední pauze v práci jí dává pocit přátelství, jemuž přikládá větší důležitost než Kyle. Když do továrny nastoupí svobodná matka Rose, je Martha zájmem mladé ženy o Kylea zaskočena. Uvědomuje si dobře její vypočítavost a sobectví, ale když ji Rose požádá, aby jí pohlídala dcerku, vyhoví jí. Druhý den je mladá matka nalezena uškrcená a rozběhne se policejní vyšetřování… - Hrdinové smutného snímku jsou obyčejní lidé, žijící v dusné atmosféře malého města, kteří si snad ani neuvědomují otupující každodenní rutinu; žijí ve svých „bublinách“ v odevzdané rezignaci, téměř bez optimismu a bez emocí. – Film je prvním titulem, který distributoři uvedli současně v kinech, na DVD videotrhu a v placené televizi.
-kat-, Filmový přehled 2006/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy 2. světové války v barvě

15:45 - 16:30

24 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

34 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

44 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama