Zari
ohodnotit

Box

The Box

Další název:
Skříňka; Box; Nebezpečný návrh
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
4.2.2010
„Stačí jenom zmáčknout knoflík.“
Popis / Obsah / Info k filmu Box
Na scéně se objevuje záhadná krabice se vzkazem, že když majitel zmáčkne tlačítko tak mu bedna přinese jeden milion dolarů. Jenže má to háček. Pokud se to tlačítko zmáčkne zemře někde na světě člověk. Tuto krabici obdrží hlavní hrdinové Norma a Arthur Lewisovi. Je jasné že budou muset řešit velké morální dileme, jestli získat velké jmění a zabít tak několik lidí. Jenže co když to budou zrovna oni? Co vy, zmáčkli by jste ono milionové tlačítko?


Autor: Justik66

Popis / Obsah / Info k filmu Box
Manželé Lewisovi žijí v Richmondu s dvanáctiletým synem Walterem. Norma (Cameron Diazová) je učitelka a Arthur (James Marsden) pracuje u NASA. Jednoho předvánočního rána se jejich život změní. Dostanou tajemnou černou skříňku s červeným tlačítkem a její doručitel, tajemný pan Arlington Steward (Frank Langella), jim sdělí, že jakmile se rozhodnou onen knoflík stisknout, dostanou milion dolarů. Budou ovšem do smrti žít s vědomím, že tím také způsobili smrt jednoho člověka. Pokud knoflík nestisknou, skříňku zase odevzdají a nic se nestane. Z rozhodování se stává těžká noční můra…

Scenárista a režisér Richard Kelly (nar. 1975) si získal kultovní proslulost snímkem Donnie Darko (2001), jehož titulní hrdina má katastrofické předtuchy, v nichž prominentně figuruje obrovský bílý králík. Jeho film Skříňka (2009), který se v našich kinech hrál pod nepřeloženým názvem The Box, byl natočen podle povídky klasika sci-fi žánru Richarda Mathesona (1926–2013), která byla poprvé uveřejněna v časopisu Playboy v roce 1970. Jeho hrdinové, typická americká středostavovská rodina, se dostávají do prekérní situace, kdy na jejich rozhodnutí závisí lidský život. Byť to je život člověka, kterého vůbec neznají, přece jen je to život. Richard Kelly nepatří k tvůrcům, kteří cítí potřebu vysvětlovat všechno, co se v jejich filmech objeví. Skříňka tak patří do série děl, jejichž hrozba je v podstatě nevysvětlitelná, leč velmi reálná, takže přes neustálé mlžení dokážou diváka držet až do konce v tajemné nejistotě.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Box
Dostat milion dolarů a přivodit smrt někomu, koho neznáte! Morální dilema, před které jsou postaveni: učitelka, její manžel pracující pro NASA a malý syn – běžná americká rodina. Dostali krabičku od neznámého muže a pokud zmáčknou knoflík na krabičce, někdo zemře, ale oni dostanou svůj milion. Čas na rozhodnutí je 24 hodin. Za nedlouho zjistí, že následky jejich rozhodnutí jsou zcela mimo jejich kontrolu a týkají se mnohem zásadnějších věcí než jen jejich vlastního štěstí a osudu.

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


Popis / Obsah / Info k filmu Box
Norma a Arthur Lewisovi žijí v Richmondu s dvanáctiletým synem Walterem. Ona je učitelka na střední škole, on pracuje jako technik v NASA. Jejich život se změní, když v předvánočním čase dostanou tajemnou zásilku: černou krabičku s červeným tlačítkem. Doručitel zvláštního dárku, tajemný pan Arlington Steward se zohavenou půlkou obličeje, jim sdělí instrukce: pokud se rozhodnou stisknout tlačítko, způsobí tím něčí smrt a dostanou milion dolarů. V opačném případě muž skříňku odnese někomu jinému. Manželé nevědí, jak se rozhodnout, ale Norma patnáct minut před vypršením lhůty tlačítko stiskne. Od té chvíle se život rodiny změní v noční můru, i když ve sklepě mají zamčený milion. Akce je testem záhadných „zaměstnavatelů“ pana Stewarda, kteří zjišťují, zaslouží-li si lidstvo život či vyhubení. Do „výzkumu“ je zapojena Národní bezpečnostní agentura i pracovníci NASA. Tajemní posuzovatelé nehrají s lidstvem férovou hru, protože své „zkušební králíky“ napřed lstivě vystaví stresu a poté jim nabídnou pokušení v podobě „snadného“ zbohatnutí. Po provinění přijde trest: smrt, rozpad rodiny a trpké vykoupení i pro nevinné. - Zdlouhavý sci-fi horor scenáristy a režiséra Richarda Kellyho (nar. 1975) s nepřeloženým názvem The Box (Skříňka) nemá vzdor vizuálním a zvláštním efektům ani spád, ani napětí, ani logiku. Vznikl na motivy povídky nestora sci-fi literatury Richarda Mathesona (nar. 1926), podle jehož románů byly natočeny mj. snímky Jak přicházejí sny (FP 4/99) a Já, legenda (FP 2/2008). Povídka byla poprvé zpracována do druhé verze TV seriálu Twilight Zone (1985–89, Pásmo soumraku) a znovu jako kr. f. The Box (2006; r. Kvon Chen).
-kat-, Filmový přehled 2010/4


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Francie, má láska

11:20 - 12:20

37 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

12 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:25 - 12:25

32 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Lawrenson

Lawrenson Robert

Daredevil

Daredevil
Daredevil

Naposled navštívené:
Robert Lawrenson

Lawrenson Robert

Daredevil

Daredevil
Daredevil