Zari
ohodnotit

Bobule

Žánr:
Rok:
2008
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
27.3.2008
„Letní komedie o vině, víně, vinici a dvou podvodníčcích na útěku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Bobule



Mladý muž Jan Kukačka prodává byt. Ukáže se však, že ani příjmení ani byt není jeho a on i s kamarádem Jirkou musí prchat před policií. Mladík, už pod jménem Adámek, se později seznámí s poslancem Boučkem, kterému přinesl víno od svého dědy, žijícího v kraji vína, na Moravě. U něj v parlamentu pak šlohne listinu, na kterou objedná pro dědu zájezd do ciziny. Děda (Oldřich Lipský) je velmi rád a oba kamarádi u něj, stále na útěku před policií, zakotví. A tak kluci poznávají místní lidi, městečko a vše kolem vína vůbec. Janovi se líbí místní dívka Klárka (Tereza Voříšková), ta ovšem chodí s majitelem penzionu (Tomáš Matonoha). Jejich soused Kozderka vyrábí doma ve sklepě všelijaké utrejchy a touží získat dědovu vinici. Nabízí milion korun. Kluci zažívají spousty příhod, účastní se místní krojované zábavy, kde se Jan porve s Kristininým klukem. Jirka sbalí manželku místního siláka. Do toho ovšem přichází dva detektivové, kteří přijeli kluky zatknout. Honza je ukecá, aby počkali kvůli burčáku. A tak ve sklepě chlastaj a Honza jim zachrání život, když je z něj vytáhne. Začal tam totiž docházet kyslík (burčák ho „požírá“) a hrozila otrava. Bohužel, stejně je nakonec zatčen, ale tím život nekončí…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Bobule



Honza je sympatický inteligentní podvodníček, který se rozhodl splnit životní sen svému nemocnému dědovi - zařídí mu cestu do světa. A aniž to tuší, splní si tím i svůj sen - najde to, co hledal, po čem toužil, ale to na začátku netuší. Příběh je potvrzením moudra, že když už se moc v životě plácáš, je nejlepší se vrátit ke kořenům. Honza má kámoše Jirku, který moc rozumu nepobral, ale má jednu "dobrou" vlastnost. Umí geniálně oblbnout ženský. Toho využívají i při svých podvodech s byty, auty, kde se šance namane. Až se Honza náhodou dozví, že jeho moravský děda umírá a doktoři mu dávají rok života. Zpráva Honzu vytrhne ze zaběhlých kolejí. Dlouho dědu neviděl. A tak se rozhodne splnit dědovi jeho životní sen - zařídí mu dovolenou jeho snů. A protože se děda bojí odejít z vinařství, sám se nabídne, že mu ho pohlídá. Je přeci předpovězeno krásné počasí a na vinici se teď minimálně 10 dní stejně nic dít nebude.. Jaký omyl! Hlídání dědova vinařství se zdá zprvu ideální dovolená. Plná spíž, víno, Honza se zakouká do Klárky ze sousedství. Navíc za ním přijede jeho kámoš Jirka a objedou vinařství v okolí. Spolu objevují nádherné scenérie vinařských oblastí, předně na Pálavě a začíná je uchvacovat vnitřní svět vinařů. Spousta hlášek a komických situací. Začíná báječná dovolená, naprostá idyla. Pak se najednou začne vše komplikovat..


Popis / Obsah / Info k filmu Bobule



Honza a Jirka jsou dva velkoměstem zkažení podvodníčci, kterým se příliš nedaří. Na pokusu o prodej cizího bytu sice vydělají třicet tisíc, ty však vzápětí ztratí, když se musí dát na útěk před dvojicí policistů. Začíná jim hořet půda pod nohama, protože policisté znají jejich totožnost a zatčení je otázkou času. Honza ještě získá podvodem letenky, a pak se oba vydají na jižní Moravu, aby se ukryli u dědy Honzy, který má rozlehlé vinice. Honza mu daruje letenku do Argentiny a slíbí, že pohlídá vinici před špačky, nehodami i zloději. Krátce nato se seznámí s místním vinařem Michalicou, otcem sympatické Kláry. Navštíví je soused Kozderka, který nabídne milion za dědův vinohrad. Klukům se nápad líbí, ale rozhodnou se nejprve zkusit štěstí u Michalici. Honza se znovu setká s Klárou, která se mu líbí čím dál víc. Má to však háček, protože dívka chodí s majitelem penzionu Kájou. Navíc se objeví pražští policisté. Místní je sice opijí, Honza si však začíná uvědomovat, že dřív nebo později se jim dostanou do rukou. Pod vlivem krajiny, Kláry a vzpomínek na dětství začíná měnit názory, očišťovat se od nánosu velkoměsta a nalézá nejen nové životní hodnoty a lásku, ale také zodpovědnost. Odmítne Jirkou dojednaný prodej vinice, sblíží se s Klárou a přesvědčí policisty, aby s ním počkali na dědu a na červený burčák.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Bobule



Letní komedie debutujícího Tomáše Bařiny Bobule o podvodníčkovi Honzovi, který slovy vypravěče, rázného vinaře Michalce, „nevěděl kudy kam, a tak se musel vrátit na začátek,“ sice připomíná zápletkou a vinařským prostředím ležérní romantickou komedii Ridleyho Scotta Dobrý ročník (FP 12/2006), ale velmi se od ní liší provedením. Mladý hrdina Honza je zkažený velkoměstem a opravdové životní hodnoty znovu najde až na moravském venkově, na vinohradu svého dědy, kde prožil zásadní okamžiky dětství a kde nyní potká také lásku v podobě dívky Kláry. Na místě, kam původně utekl jako neúspěšný podvodník před zákonem (zosobňovaným komickou dvojicí kriminalistů, kteří jej a jeho kamaráda Jirku celý film pronásledují), tak nakonec najde sílu přijmout za své činy zodpovědnost. – Nenáročný a značně neinvenční film „nasává“ letní atmosféru především ze záběrů fotogenické krajiny. Na současný venkovský život nahlíží s naivitou a trpí schematičností a nevyrovnaností. Pražáci jsou zobrazení vesměs jako arogantní chamtiví lidé, figurky Moravanů nabízejí větší variabilitu, ale na přesvědčivosti jim ubírá, že nemluví jihomoravským dialektem. Snímek s náznaky těžkopádné satiry se tak zařazuje k nepodařeným českým komediím z poslední doby. – V komparsu se mihnou i politici, mj. Tomáš Julínek nebo Pavel Severa.
-ivp-, Filmový přehled 2008/4


Popis / Obsah / Info k filmu Bobule



Letní komedie, která nás zavede na moravské vinice, je příběhem dvou kamarádů Honzy a Jirky. Honza (Kryštof Hádek) je typický městský floutek. Jeho kámoš Jirka (Lukáš Langmajer) je podvodníček, který moc rozumu nepobral, ale má jednu skvělou vlastnost. Umí geniálně oblbnout ženský. Právě toho oba využívají při svých podvodech. Kšeftují s byty, auty a vůbec se vším, co se právě namane. Jednoho dne se Honza dozví, že jeho moravský děda, kterého dlouho neviděl, je vážně nemocný. Tato zpráva vytrhne Honzu ze zajetých kolejí a rozhodne se splnit dědovi jeho životní sen. Zajistí mu dovolenou snů a aniž to tuší, splní si tím i svůj sen. Najde to, co dlouho hledal a po čem toužil.

Režiséra a scenáristu Tomáše Bařinu, jehož reklama „Bóbika“ rychle zlidověla napadl námět filmu poté, co se loni vydal poprvé do vinného sklípku. Hlavní roli napsal přímo na tělo pro Kryštofa Hádka. „Nevím, kdo jiný v Česku by to zahrál. Kryštof má v sobě obě potřebné polohy, energii i drzost, ale současně i zranitelnost“ říká Bařina.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

3Bobule (2019)

 3Bobule (2019)
3Bobule n
 
Žánr: komedie
Země: Česká republika
Režie: Martin Kopp

(pokračování)

2Bobule (2009)

 2Bobule (2009)
2Bobule n
 
Žánr: komedie
Země: Česká republika
Režie: Vlad Lanné

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

73 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

08:15 - 09:30

3 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:15 - 08:45

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Reklama