Zari
ohodnotit

Blízko od sebe

August: Osage County

Další název:
Blízko od seba (SK)
Rok:
2013
Délka:
116 minut
Premiéra v ČR:
30.1.2014
„Všude dobře, doma nejhůř.“
Popis / Obsah / Info k filmu Blízko od sebe
Srpen; básník Beverly Weston (Sam Shepard), žíjící v Oklahomě a bojující s alkoholismem, má další problém, protože jeho žena Violet (Meryl Streep) trpí rakovinou úst a je závislá na drogách. Beverly se rozhodne pro ni najmout kuchařku a pečovatelku.

Najme Johnnu Monevatu (Misty Upham). Sám se ztratí, což motivuje rodinu, aby se sešla při pátrání, načež ho najdou; spáchal sebevraždu. Na pohřbu se sejdou všechny tři dcery, Barbara, Karen i Ivy (Julia Roberts, Juliette Lewis, Julianne Nicholson), která žije s rodiči.

Brzy se ukáže, že vzájemné vztahy nebyly a rozhodně dosud nejsou takové, jaké by v rodině mohly být...


Autor: SvoKar

Popis / Obsah / Info k filmu Blízko od sebe
Westonovi jsou taková normální rodinka, prolezlá alkoholismem, různými závislostmi a léta doutnajícími konflikty. Matka, tři dcery, jejich muži a další příbuzní. Celá rodina se sjíždí do rodného domu na pohřeb otce (Sam Shepard), básníka a opilce, který spáchal sebevraždu. Jeho žena, cynická a celoživotně konfliktní Violet (Meryl Streep) takřka s potěšením rozdmýchává spory se svými třemi dcerami (Julia Roberts, Julianne Nicholson a Juliette Lewis).

Meryl Streep a Julia Roberts získaly za své výkony nominaci na Zlatý glóbus. Meryl Streep prý váhala, zda má roli ďábelské maminky Violet přijmout: „Budu muset s tou postavou strávit řadu měsíců. Opravdu je to místo, na které se chci vydat?“ uvažovala. „Byla to největší dřina mého života, a to jsem porodila tři děti,“ prohlásila pro změnu Julia Roberts. „Ale zároveň to byl i nejlepší herecký zážitek mé kariéry.“

zdroj: TZ Bontonfilm


Popis / Obsah / Info k filmu Blízko od sebe
Producent, scenárista a režisér John Wells natočil komorní rodinné drama Blízko od sebe podle hry (a scénáře) Tracyho Lettse, jež se na našich jevištích uvádí pod názvem Srpen v zemi Indiánů. – Příběh matky a tří dcer se odvíjí od okamžiku, kdy se ženy setkávají v rodném domě poté, co odtud otec alkoholik odešel a spáchal sebevraždu. Na povrch vyplouvají dávno zasutá traumata, rozněcovaná zejména zlou a zatrpklou matkou, prodělávající léčbu chemoterapií a navyklou od mládí na přemíru prášků. Podobně jako ona neměla šťastný život, nejsou příliš šťastné ani dcery. V domě jsou také jejich partneři a teta se strýcem a bratrancem. – Syžet svým důrazem na psychologii postav a na vzájemné bolestné zraňování připomíná dramata amerických klasiků Eugenea O’Neilla nebo Tennesseeho Williamse. Tvůrci se koncentrují zejména na atmosféru osamělého domu kdesi na oklahomském venkově a opírají se hlavně o vynikající herecké výkony.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2014/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:25 - 17:15

16 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

ČT2 - Tělo v mé hlavě

16:20 - 17:25

21 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

71 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

1 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dennis Folbigge

Folbigge Dennis

Prezident v pořadí (Designated Survivor)

Prezident v pořadí
Designated Survivor

Naposled navštívené:
Dennis Folbigge

Folbigge Dennis

Prezident v pořadí (Designated Survivor)

Prezident v pořadí
Designated Survivor