Zari
ohodnotit

Běž, chlapče, běž [2k digital]

Lauf, Junge, lauf

Další název:
Utíkej, chlapče, utíkej; Run Boy Run
Rok:
2013
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
3.7.2014
„Působivý film plný síly a naděje.“
Popis / Obsah / Info k filmu Běž, chlapče, běž
Snímek Běž, chlapče, běž je inspirovaný skutečným příběhem devítiletého Jurka, který uteče z varšavského ghetta a schová se v nedalekých lesích. Pracuje jako pomocná síla na přilehlých farmách a vydává se za polského sirotka z katolické rodiny. Potkává lidi, kteří ho kvůli odměně neváhají udat, bijí ho nebo se ho pokoušejí zabít, ale setkává se i s těmi, jež riskují vlastní životy, aby mu pomohli. Osud vystaví Jurka té nejtěžší zkoušce poté, co je následkem nehody zmrzačen a nemůže si už tak jednoduše sehnat práci. Chlapec ale navzdory všemu bojuje dál. S příchodem Rusů se Jurkovi blýská na lepší časy - dokonce si najde rodinu, u které může zůstat. Přesto však čelí dalšímu udání a mladý muž z židovského sirotčince se násilím snaží přivést Jurka zpět k jeho lidem i víře.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: titulky
Premiéra: 14.10.2015 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Běž, chlapče, běž
Útěkem z varšavského ghetta se na jaře roku 1942 pro osmiletého židovského chlapce Srulika Fridmana začíná dlouhá cesta za svobodou, plná strachu, útrap a neustálého boje o holý život. Jen o vlásek unikne zastřelení a pod nově přijatou identitou polského sirotka Jurka se mu podaří ukrýt se na vsi, kde za nocleh a trochu jídla vypomáhá místním sedlákům. Jednoho dne v době žní mu mlátička poraní ruku natolik, že není jiné pomoci, než amputace, ale ani to Srulika nezlomí. Sílu mu dodává i přátelství vesnickým farářem a nová (katolická) víra, která pomalu překrývá jeho původní vyznání. O to větším šok zažívá, když se po osvobození země proti své vůli dostává do židovského sirotčince, kde zažívá všeobecné opovržení a těžkou šikanu. Reaguje po svém - útěkem. Dostává se až do svého rodného městečka, kde doufá v setkání s někým ze své rodiny. Po marném čekání se rozhoduje k návratu do dětského domova a z úcty k mrtvým předkům se znovu stává Židem.

Film je inspirován skutečným osudem Yorama Fridmana, který se v něm na konci objeví jako starý muž, obklopený svými šesti vnoučaty.


Autor: green-tea

Popis / Obsah / Info k filmu Běž, chlapče, běž
POZOR SPOILER!!!

Ocitáme se v zimě na přelomu let 1942/43. Malý židovský chlapec Srulik se pokusí o krádež, je však polapen a zbit. Sám se toulá po lesích, když narazí na partu kluků, o které se rovněž nikdo nestará. Chodí loupit spolu, ovšem jen do doby, kdy se rozutečou před německými vojáky. Julek je opět sám. Jednoho dne se probouzí v posteli. Našla jej paní Magda na prahu svého domu. Nyní jej učí otčenáš, ale taky drobnou lež o jeho původu. A také mu změní jeho původní jméno ze Srulik Frieman na Jurek Staniak. Ovšem jednoho dne uvidí před domem stopy a posílá Jurka pryč. Ten jde opět po žebrotě ode dveří ke dveřím. Zůstává u další rodiny, hraje si s kluky až jednou při společném močení si jeden z kluků všimne, že je obřezaný. A tak je opět poslán dál. Už však není sám, má psa, kterého našel. Toho mu ovšem zastřelí v lese partyzáni. Jurek pokračuje v cestě nikam, když jej naloží na vůz dobří lidé, jak se on domnívá. Tito jej však prodají nacistům. Jurkovi se ovšem podaří utéci. Později se ocitá na statku, kde chce pracovat. Nejprve jej zde čeká velmi nemilé překvapení, ale na statku přece jen zůstává. Což je mu osudné, neb zde přijde k těžkému úrazu. Má rozdrcenu ruku a vinou „lékaře“ je nucen ji jiný lékař amputovat. A opět po něm pasou nacisté a Jurek opět prchá. Setkává se s rudou armádou a nechává se pokřtít. Je konec války a Jurek je proti své vůli odvezen zpět do ghetta. A pak, cestou „zpět“, přichází jeho nejtěžší rozhodnutí v životě…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Běž, chlapče, běž
Snímek režiséra Pepeho Danquarta Běž, chlapče, běž podle bestselleru známého izraelského spisovatele Uriho Orleva (nar. 1931) je příběhem devítiletého židovského chlapce Srulika, jemuž se po útěku z lodžského ghetta v létě 1942 podařilo přežít válku. Román (v ČR vyjde na podzim) byl inspirovaný příběhem Yoriho Fridmana, který dnes žije v Izraeli a který se v závěru filmu objeví na plátně se svou nynější rodinou. – Devítiletý Srulik se podle rady otce, zavražděného nacisty, vydává za Poláka Jurka Staniaka. Nějaký čas žije s partou židovských dětí v lese, ale po zátahu Němců zůstane sám. Načas najde útočiště v chalupě u selky Magdy, jejíž muž a oba synové jsou partyzáni. Žena naučí chlapce katolické modlitby a smyšlený příběh, jak osiřel. Na další cestě pracuje chlapec u sedláka, ale i od něj musí pryč. Zradou hamižného manželského páru, stojícího o odměnu, ho Němci dostanou, ale podaří se mu utéct. Při práci na statku paní Hermanové se dostane pod ochranu esesáka, který ho původně chtěl zastřelit, ale o žních si zraní ruku a kvůli rasistickému lékaři o ni přijde. Během rekonvalescence musí znovu zmizet před Němci. Konce války se dočká u venkovského kováře, kde se sblíží s jeho dcerkou Alinou. Odtud jej (zpočátku) proti jeho vůli odvezou do židovského sirotčince, odkud má odjet do Izraele. – Klasicky ztvárněný a působivý příběh s flashbacky se nevyhne určité „učesanosti“, jednoznačné typizaci postav a obvyklým válečným scénám. Kvůli pracovnímu zákonu (podle nějž smějí dětští herci pracovat šest hodin denně) ztvárnili hlavní roli dvojčata.
-kat-, Filmový přehled 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

18:25 - 18:55

21 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

16 minut již uběhlo
104 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

46 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

116 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Stanisław Michalski

Michalski Stanisław

Naposled navštívené:
Stanisław Michalski

Michalski Stanisław