Duben
ohodnotit

Bajkonur [DVD kinodistribuce]

Baikonur

Další název:
Байконур
Rok:
2011
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
7.6.2012
„Cokoliv spadne z nebe, to si můžete nechat... – Až na některé výjimky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Bajkonur
Bajkonur je inteligentním a vtipným filmem o kazašské mládeži, která sní o životě za hranicemi své rodné vesnice, ale zároveň je uvězněna v naivitě a jednoduchosti svého způsobu života na kazašských stepích. Film je plný poetických obrazů kazašské přírody a hravých i dramatických tónů hudby Gorana Bregoviće.

Okouzlující komediální drama německého spisovatele a režiséra Veita Helmera přináší neromantizující, autentický obraz z života kazašských nomádů. Je příběhem o jednoduchém životě i snech mladých nomádů, o jejich naivním mládí, vzájemném porozumění a o netradičních střetech jednoduchého rurální světa se světem komplikovaným, moderním a neupřímným.

„Cokoliv spadne z nebe, to si můžete nechat.“ Tak zní nepsaný zákon kazašských stepí. Zákon náruživě dodržovaný obyvateli malé vesnice, kteří sbírají vesmírné trosky, které spadnou dolů z blízké vesmírné stanice Bajkonur. Posledními dvěma mladými členy vesnice jsou radiový operátor Iskander, známý jako Gagarin, a rázná Nazira. Zatímco se Nazira snaží svým nekonvenčním chováním dát Iskanderovi najevo, že ho miluje, Iskander je evidentně zblázněný nejen do Bajkonuru a rozlehlého vesmíru, ale také do krásné Francouzsky Julie Mahé, jejíž cestu ke hvězdám sledují televizní kamery. Když Julie doslova „spadne z nebe“ v malé vesmírné kapsuli, je to Iskander, kdo ji najde v bezvědomí. Julia si nedokáže na nic vzpomenout a Iskander neváhá předstírat, že jsou zasnoubeni a obrátit tak starý zákon stepí ve svůj prospěch. Ale i ta nejromantičtější lež nemůže trvat věčně. A „Gagarin“ bude muset přijít na to, kam skutečně patří a hlavně ke komu.

Snímek Bajkonur měl mezinárodní premiéru na MFF Busan 2011.

Zdroj: Film Europe CZ


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bajkonur
Režisér Veit Helmer se od výtvarně originálního celovečerního debutu Tuvalu (1999) postupně sune směrem k rozevlátým, až pohádkovým fantazijním hříčkám. Po Absurdistánu (2008) vytvořil snímek Bajkonur označovaný jako romance, komedie i dobrodružný příběh. Pojednává o mladé Francouzce, které se splní sen podívat se do vesmíru na ruské lodi coby vesmírné turistce, a kazašském vesničanovi s přezdívkou Gagarin, který se živí prodáváním spadlých kusů kosmických raket. Jejich sektání znamená spoustu kulturních nedorozumění, ale i citovou náklonnost.

Febiofest 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Bajkonur
„Čokoľvek alebo ktokoľvek spadne z neba, je darom od Boha.”

Bajkonur je inteligentným a vtipným filmom o kazašskej mládeži, ktorá sníva o živote za hranicami vlastnej dediny, no zároveň je uväznená v naivite a jednoduchosti ich spôsobu života na kazašských stepiach. Film je plný poetických obrazov kazašskej prírody a hravých i dramatizujúcich tónov hudby Gorana Bregovića.

Očarujúca komediálna dráma nemeckého spisovateľa a režiséra Veita Helmera prináša neromantizujúci obraz z autentického života kazašských nomádov. Je príbehom o jednoduchom živote i snoch mladých nomádov, o ich naivnej mladosti, vzájomnom porozumení a o netradičných stretoch jednoduchého rurálneho sveta so svetom komplikovaným, moderným a zavádzajúcim.

Helmerov film rozpráva príbeh mladého rádiového operátora Iskandera (prezývaného Gagarin), zblázneného nielen do Bajkonuru a rozľahlého vesmíru, ale aj do krásnej Francúzsky Julie Mahé, ktorej cestu ku hviezdam sledujú televízne kamery. Iksander, ako všetci obyvatelia rozľahlých kazašských stepí, sa riadi nepísaným pravidlom, že všetko, čo spadne z neba, je Božím darom. Výnimkou nie je ani Julie, ktorú Iksander jedného dňa nájde v bezvedomí v troskách stanice Bajkonur.

Snímka Bajkonur mala medzinárodnú premiéru na MFF v Busane 2011.

Film Europe SK


Popis / Obsah / Info k filmu Bajkonur
Německý filmař Veit Helmer v osobité romantické komedii Bajkonur pokračuje ve svérázných „etnografických pohádkách“, v nichž projevuje vzácné porozumění pro lidské osudy, křehké milostné vztahy i pro odlišné kulturní zázemí hrdinů. – Mladík z kazašské stepní osady nedaleko kosmodromu Bajkonur, jemuž se pro jeho touhu stát se astronautem říká Gagarin, se na dálku zamiluje do francouzské vesmírné turistky Julie. Setká se s ní, když při jejím návratu na Zemi spadne modul do stepi. Nakrátko se i on sám dostane na vysněný kosmodrom, pochopí však, že jeho místo je v rodné vsi po boku energické dívky Naziry. – Kromě jednoduchého příběhu jsou ve filmu důležité reálie, spjaté s kontrastem primitivního pasteveckého života a poněkud zchátralé bývalé chlouby sovětského dobývání vesmíru.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

01:55 - 03:30

30 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

ČT2 - Vigil

01:30 - 02:30

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

02:10 - 03:35

15 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - Strážci relikvie (2017)

01:30 - 03:30

55 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190576
Osobností: 697871
Fotografií: 764035
Plakátů: 376670
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10