Duben
ohodnotit

Bagristé

Les dragueurs

Další název:
Donchuáni
Žánr:
Země:
Rok:
1959
Délka:
78 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Bagristé
Náhodné setkání dvou mladíků na pařížském nábřeží se změní na iniciační cestu aneb jak sbalit dívku. Během jedné noci dojde k řadě vážných i bláznivých setkání a oba muži nakonec něco získají, i když to možná nesplní jejich očekávání.
Méně známý režisér Jean-Pierre Mocky patří svými prvními filmy do estetického i produkčního modelu nové vlny. Dokonce když Jean-Luc Godard získal v roce 1956 svoje první zaměstnání jako střihač a autor dialogů u producenta Pierra Braunbergera, psal pro něj scénář. Mocky ale nakonec debutuje filmem Donchuáni, který je svěží komedií přinášející do francouzštiny nový výraz – draguer – balit někoho. V hlavních rolích se objevila řada dobových slavných herců a hereček a film je především pozoruhodnou sociologickou studií Paříže 60. let.

Jean-Pierre Mocky je neopominutelnou postavou francouzského filmu přecházející od výsostně autorských děl k podivně exploatačním pokusům nebo zcela béčkovým kriminálním příběhům. Začínal jako herec a upozornil na sebe například rolí v Cocteauově filmu Orfeus (Orphée, 1950).

V případě snímku Donchuáni měl hrát také hlavní roli, ale producenti nechtěli, aby jako začínající filmař měl na starosti zároveň režii. Byl tedy vybrán Jacques Charrier, tehdejší manžel Brigitte Bardotové a slavný herec. Film měl velký úspěch a byl prodán do řady zemí (např. Japonsko, USA). Nejdříve byl uváděn pouze v jednom pařížském kině na Champs-Elysées, ale díky úspěšnému přijetí a vysoké návštěvnosti byl záhy nasazen v několika kinech najednou. Všechny tyto okolnosti měly pozitivní dopad na Mockyho začínající kariéru.

Zajímavé také je, že film prosadil do hovorové řeči výraz „dragueur“, což byl muž, který si vybere na ulici náhodně dívku a snaží se ji sbalit. Šlo o jakousi mužskou kratochvíli, kterou Mocky provozoval s přáteli a která je detailně ztvárněna v jedné ze skvostně natočených scén a kde je důležitá choreografie postav. Toto chování vycházelo také z dobové situace, kdy dívky byly mnohem plašší, protože ještě neexistovala snadno dostupná antikoncepce.

Letní filmová škola 2019


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

13 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

08:30 - 09:15

43 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

3 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178292

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10