Zari
ohodnotit

Amundsen

Další název:
Roald Amundsen
Žánr:
Země:
Rok:
2019
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
26.12.2019
„Aby byl první, obětoval cokoliv.“
Popis / Obsah / Info k filmu Amundsen
Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. Režisér filmu Espen Sandberg, který natočil Kon-Tiki nebo poslední Piráty z Karibiku, se nebojí ani zobrazení Amundsenových temnějších stránek. Film Amundsen se z části točil i v Praze.

Nad Amundsenovými odvážnými výpravami žasl celý svět, už za svého života se stal světově známou postavou. Jeho soupeření o dobytí jižního pólu s britským námořním důstojníkem a objevitelem Robertem Scottem, je jednou z moderních světových legend. Být slavným objevitelem se Roald Engelbregt Gravning Amundsen rozhodl už jako malý. Měl v sobě obrovské odhodlání, touhu, vytrvalost, tvrdohlavost, zároveň to byl pro mnohé nenapravitelný snílek. Vůli dobrodruha ale doplňovaly i ambice a snaha o prvenství za každou cenu. Pro své cíle byl ochotný hazardovat a obětovat dobré jméno a pověst, životy svých druhů i životní vztahy. V pozadí Amundsenových expedic a objevů stojí jeho praktický bratr Leon, jenž se staral o zázemí, vyjednávání, organizaci výprav a především o jejich náročné financování. Jedním ze základů filmu je právě jejich obtížný vztah.

Bontonfilm CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Amundsen
Posledný Viging. Muž, ktorý nevedel byť druhý. Aj takto býva označovaný Roald Amundsen, dobrodruh, ktorý zapĺňal prázdne miesta na mape sveta, ako prvý dobyl južný pól a dosiahol obidva póly zemegule. Aký ale v skutočnosti bol tento slávny Nór? Celovečerná snímka Amundsen zachytáva nielen jeho neuveriteľné výpravy do nepreskúmaných ľadových pustatín či polárne lety vzducholoďou, ale odhaľuje aj súkromie a kontroverznú osobnosť legendárneho objaviteľa vrátane menej známych skutočností, ako bol jeho vzťah s bratom alebo milostné aféry. Režisér filmu Espen Sandberg, ktorý natočil Kon-Tiki a posledných Pirátov z Karibiku, sa nebál ani zobrazenia temnejších stránok Roalda Amundsena.

Nad Amundsenovými odvážnymi výpravami žasol celý svet, už za svojho života sa stal legendou. Jeho súperenie o dobytie južného pólu s britským námorným dôstojníkom Robertom Scottom vstúpilo do dejín ako najnapínavejšie objaviteľské preteky všetkých čias. Byť slávnym bádateľom sa Roald Amundsen rozhodol už ako malý. Mal v sebe obrovské odhodlanie, vytrvalosť a tvrdohlavosť. Jeho odvaha však hraničila s posadnutosťou. V živote mal iba jeden cieľ – byť prvý. Tejto túžbe bol ochotný obetovať všetko – dobré meno a povesť, životy svojich druhov aj osobné vzťahy. V pozadí Amundsenových expedícií a objavov stojí jeho praktický brat Leon, ktorý mu zabezpečoval zázemie, staral sa o organizáciu výprav a predovšetkým o ich náročné financovanie. Jedným z ťažísk filmu je práve ich komplikovaný súrodenecký vzťah.

Bontonfilm SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

15:50 - 17:20

70 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Středověké srdce Evropy

16:35 - 17:05

25 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - 3Bobule (2019)

15:50 - 18:00

70 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

10 minut již uběhlo
112 minut zbývá do konce

Reklama