Zari
ohodnotit

Alice ve městech

Alice in den Städten

Další název:
Alica v mestách
Žánr:
Země:
Rok:
1974
Délka:
112 minut
„Není důležité se do cíle dostat, stačí nějaký mít. Legendární road movie o nespolehlivosti vzpomínek a touze někam patřit.“

Komentáře k filmu Alice ve městech

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.2.2012
Nezávisle na tom, že tento   film poběží příští   týden v televizi, jsem dnes   po něm sáhl ve své   filmotéce. Je to film   považovaný jako nejlepší   film, nebo jeden z   nejlepších filmů, produkce   NSR sedmdesátých let. Sám   za sebe mohu potvrdit, že asi   na tom něco bude. Rozhodně   patří k tomu nejlepšímu,   co jsem z německé produkce   doposud měl možnost vidět.  
Je to drama, road   movie, částečně   depresivně působící, ale   na druhou stranu i úsměvně   působící příběh. Prvním   hlavním hrdinou je německý   novinář Phil Winter, který   působí v USA, ale nedaří   se mu tam. Není schopen   napsat žádný příběh.   Zabývá se focením a   osobním přítelem je mu   moderní Polaroid. Je nucen se   vrátit domů do Německa.   Jenže na celém území   stávkují letečtí   dispečeři, a tak návrat   domů není snadný. U   obslužného pultíku na   letišti se snaží najít   řešení. Vedle něj podobný   problém řeší mladá matka   s devítiletou dcerou Alicí.   Právě Alice je   druhým/druhou   hlavním/hlavní   hrdinou/hrdinkou příběhu.   řešením je to, že si   koupí letenku do Amsterodamu,   a tam odtud se dostanou do   Německa. Jenže nstane ta   situace, že matka Alici   přenechává neznámému   muži a opouští ji, aby   dořešila některé vé   osobní záležitosti. A tak   je Phil nucen se o Alici   postarat. Začíná road movie   po Holandsku a Německu. Phila   napadne, že by Alici mohl   zavést k její babičce.   Jenže devítiletá dívenka   si nemůže vzpomenout na to,   jak se její babička jmenuje   a ve kterém bydlí městě.   Phil má zlaté srdce. Přeci   jenom ALici nechce nechat   napospas vlastnímu osudu či   úřadům. Režisér Wim   Wenders nás seznamuje se   životem v NSR sedmdesátých   let.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.2.2013
Takové filmy mají schopnost   vypovědět něco   důležitého o své době a   jejích lidech a přitom si   uchovat nadčasovost. Wenders   tady popisuje vcelku   jednoduchý koljovský   příběh, ale pod ním je   spousta nevyřčeného o   atmosféře a pocitech v   Evropě na začátku 70. let.   Odcizení, únava z konzumní   prosperity, hledání   kořenů. Takhle řečeno je   to klišé, ale s tou   nevtíravou poetikou, sa jakou   Wenders vypráví, se to   dostává pod kůži. Skvělý   je výkon hlavní dětské   herečky.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.11.2010
Film nemá zrovna závratné   tempo, ani příběh není   bůhvíjaký, ale Wenders umí   vyprávět obrazem, zaujmout   atmosférou a nadchnout   černobílou kamerou. Co se   týká myšlenkového   obsahu/přesahu, pokud divák   zároveň s   promítačkou/přehrávačem   nezapne vlastní hlavu, dívá   se zbytečně.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

11:05 - 12:00

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - Yellowstonský park - tikající ...

11:25 - 12:20

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Rady ptáka Loskutáka (2001) [T...

10:20 - 11:30

69 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

10:10 - 12:05

79 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Reklama