Zari
ohodnotit

3 dny v Quiberonu

3 Tage in Quiberon

Další název:
3 Days in Quiberon; 3 dni v Quiberone
Žánr:
Rok:
2018
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
29.11.2018
Popis / Obsah / Info k filmu 3 dny v Quiberonu
Pro generace diváků je Romy Schneiderová naplněním romantického snu – noblesní císařovnou Sissi. Do francouzského letoviska Quiberon přijíždí ale v roce 1981 jako zlomená žena, herečka na soumraku kariéry, matka, která se marně snaží navázat vztah k vlastnímu dítěti, osobnost výrazně rozkolísaná sklony k alkoholismu a depresím. V melancholických kulisách přímořského střediska má podstoupit pomyslné vzkříšení, jehož součástí je vedle ozdravných procedur i rozsáhlé interview, které přijíždí udělat novinář německého deníku Stern Michael Jürgs a zdokumentovat fotograf Robert Lebeck, Romyina dávná známost. Psychickou podporu herečce spěchá poskytnout i její blízká přítelkyně, která se Romy snaží ochránit před příliš intimními otázkami Jürgse, o jehož motivaci pochybuje.

Dosud málo známá německá režisérka Emily Atefová natočila překvapivě zralou, tematicky vrstevnatou a detailní psychologickou studii ženy, která ze stříbrného plátna zářila tak jasně, až sama vnitřně zcela vyhořela. 3 dny v Quiberonu v jemných rysech črtají melancholické kontury sklonku jedné kariéry, s vytříbenou ironií demytizují „císařovnu Sisi“ a nahrazují její někdejší půvab poněkud unavenou, ale nesmírně charizmatickou stárnoucí ženou, kterou s fascinující přesností a věrohodností ztvárnila Marie Bäumerová.

Černobílá kamera Thomase W. Kiennasta nejen přesně rekonstruuje známou kolekci Lebeckových fotografií, ale též dynamicky rozehrává komorní drama protichůdných charakterů sevřené několika hotelovými interiéry a jen výjimečně exteriéry. Vznikl film, který je stejnou měrou poučeně cinefilní jako nevšedně empatický, kritický k manipulativní moci médií, skeptický k hvězdné gloriole i hluboce melancholický v zachycení jednoho rozpadajícího se života a osobnosti, jež pod mediálně známou maskou skrývá křehké, zranitelné a nevratně zjizvené nitro.

Vít Schmarc

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2018


Popis / Obsah / Info k filmu 3 dny v Quiberonu
Čierno – biela intímna snímka 3 dni v Quiberone režisérky Emily Atef zachytáva trojdňový pobyt slávnej herečky Romy Schneider v rehabilitačnom centre v Quiberone, kde prebieha jej posledné interview pre renomovaný nemecký magazín Stern. Počas týchto dní, sprevádzaná svojou najbližšou priateľkou, odhaľuje pred novinárom a fotografom svoju dušu a neuvedomujúc si celkom následky spontánnej úprimnosti odpovedí otvára svoju 13.tu komnatu.

Jedna línia filmu nám rozpráva príbeh slávnej herečky, ktorá sa napriek úspešnej kariére dostala do ťažkej životnej situácie, v druhom pláne dominuje téma bezohľadnosti médií, ktoré cynicky parazitujú na utrpení známej herečky s jednoznačným cieľom – predať „intímne detaily“ zo života celebrity bulváru. Fascinujúcim zážitkom z tohto filmu je – okrem iného - absolútne presvedčivý výkon hlavnej protagonistky – nemeckej herečky Marie Bäumer v úlohe Romy Schneider.

Film Europe SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

17:20 - 18:25

51 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

17:35 - 18:30

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

11 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

81 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama