Zari
ohodnotit

25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna [DIGIBETA]

Další název:
25 zo šesťdesiatych alebo československá nová vlna; 25 from the 1960s or the Czechoslovak New Wave
Žánr:
Rok:
2010
Délka:
100 minut, 100 a 105 minut
Premiéra v ČR:
13.5.2010
Popis / Obsah / Info k filmu 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
Pohled na fenomén československé nové vlny v kontextu domácí i světové tvorby šedesátých let minulého století s komentáři filmových historiků nabízí divákům rekapitulaci období zlaté éry českého a slovenského filmu a navazuje na cyklus profilů Zlatá šedesátá. 1. část dokumentu komentuje filmy a obsahuje profily tvůrců: Štefan Uher: Slnko v sieti (1962), Miloš Forman: Konkurs (1963), Jaromil Jireš: Křik (1963), Pavel Juráček a Jan Schmidt: Postava k podpírání (1963), Evald Schorm: Každý den odvahu (1964), Jan Němec: Démanty noci (1964), Ivan Passer: Intimní osvětlení (1965), Karel Kachyňa: Ať žije republika (1965), Ján Kadár, Elmar Klos: Obchod na korze (1965), Otakar Vávra: Romance pro křídlovku (1966), Věra Chytilová: Sedmikrásky (1966), Jiří Menzel: Ostře sledované vlaky (1966). 2. část dokumentu komentuje filmy a obsahuje profily tvůrců: Juraj Jakubisko: Kristove roky (1967), Ladislav Helge: Stud (1967), Jiří Krejčík: Svatba jako řemen (1967), Eduard Grečner: Drak sa vracia (1967), František Vláčil: Marketa Lazarová (1967), Karel Vachek: Spřízněni volbou (1968), Juraj Herz: Spalovač mrtvol (1968), Drahomíra Vihanová: Zabitá neděle (1969), Hynek Bočan: Pasťák (1969 – 1990), Pavel Juráček: Případ pro začínajícího kata (1969), Dušan Hanák: 322 (1969), Elo Havetta: Slávnosť v botanickej záhrade (1969), Vojtěch Jasný: Všichni dobří rodáci (1968).
Filmová ročenka 2010


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
Dvoudílný celovečerní dokument 25 ze šedesátých představuje celkový pohled na fenomén Československé nové vlny v kontextu doby šedesátých let. 25 profilů tvůrců s komentáři filmových historiků nabízí divákům širší pohled na toto období zlaté éry československého filmu. Dokument navazuje na televizní cyklus profilů Zlatá šedesátá. Oproti TV cyklu založenému na individuálních výpovědích tvůrců, však celovečerní dokument ukazuje československou kinematografii šedesátých let v kontextu národním i světovém. Pojmenovává, čím Československá nová vlna překročila tehdejší měřítka, o co obohatila světovou kinematografii i kde zanechala nesmazatelnou stopu. Rovněž porovnává práci filmaře ve státem financované kinematografii i v prostředí volného trhu, pod tlakem ideologických požadavků na jedné straně a komerce na straně druhé. Předkládá dilema člověka a umělce na přechodu mezi protikladnými společenskými systémy i nesourodými estetickými požadavky. Existenciální drama člověka svobodně jednajícího i nemilosrdně drceného soukolím okolností. Šedesátá léta jsou v tomto pohledu epochou šťastné historické konstelace, a to nejen v tehdejším Československu, ale i v celosvětovém měřítku. Epochou naděje a vzestupu, ale také epochou exemplárního lidského rozhodování a uměleckého hledání. Právě k tomu chce film 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna po svém přispět. 1.díl obsahuje profily tvůrců: Štefan Uher, Miloš Forman, Jaromil Jireš, Pavel Juráček, Jan Schmidt, Evald Schorm, Jan Němec, Ivan Passer, Karel Kachyňa, Jan Kadár a Elmar Klos, Otakar Vávra, Věra Chytilová, Jiří Menzel. 2. díl obsahuje profily tvůrců: Juraj Jakubisko, Ladislav Helge, Jiří Krejčík, Eduard Grečner, František Vláčil, Karel Vachek, Juraj Herz, Drahomíra Vihanová, Hynek Bočan, Dušan Hanák, Elo Havetta, Vojtěch Jasný.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
Dvoudílný dokumentární film 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna je součástí velkorysého konceptu, který již od roku 2002 rozvíjejí producent Čestmír Kopecký, scenárista Jan Lukeš, režisér Martin Šulík a střihač Jiří Brožek. Prvním výstupem byl televizní cyklus České televize Zlatá šedesátá (2009), v němž jednotliví filmaři dostali zhruba hodinový prostor k autentické výpovědi na téma své tvorby v šedesátých letech (jednalo se vlastně o „autoportréty“), po níž následovala projekce vybraného titulu. (Vzniklo tak 28 medailonků, odvysíláno bylo dvacet šest; všechny by měly být vydány koncem roku 2010 na DVD.) Ve druhé části, tedy v uváděné dvoudílné sérii, se autoři zaměřili na dvacet pět filmů a jejich tvůrce (každý režisér či autorská dvojice jsou zastoupeni jedním dílem). Na pozadí ukázek z konkrétního filmu o něm hovoří nejen režiséři, ale i kameramané, scenáristé, pomocní režiséři a také filmoví historici, kteří jej zařazují do dobového kontextu a upozorňují na jeho kvality. Průvodcem je filmový historik Jan Lukeš, stručně komentující okolnosti vzniku díla a jeho význam. Kromě toho jsou využity dobové fotografie a archivní záběry. Divák se tak dozví řadu zajímavostí nejen o snímku samotném, ale i o okolnostech jeho vzniku, o obsazování herců nebo i o jeho dobových osudech (často spjatých nejen s mezinárodními úspěchy, ale i s domácími zákazy). Autoři dále pracují na třetí části, tedy na dalším TV cyklu, jenž mapuje československou kinematografii (opět s důrazem na šedesátá léta) v širších souvislostech. Všímá si tedy mnohem více dobových událostí, filmového zázemí, věnuje se historii FAMU i různým filmovým žánrům. Časově by měl být ohraničen rokem 1945 (tedy znárodněním kinematografie) a počátkem sedmdesátých let (tedy nástupem normalizace). – Cílem projektu je nejen zachytit pro budoucnost osobnosti a díla historického významu, ale především seznámit hlavně mladou generaci s dějinami moderního českého filmu. Právě didaktický záměr směřuje dvoudílný snímek zejména do škol či pro školní představení. Smyslem je zároveň oživit zájem o kvalitní umělecká díla z nedávné minulosti a přispět k jejich znovuuvedení. Drobnou zajímavostí je, že ze všech pětadvaceti titulů jsou pouze tři barevné (Sedmikrásky, Slávnosť v botanickej záhrade, Všichni dobří rodáci). – Titul je uváděn v DVD kinodistribuci případně ve formátu DCP, přičemž je zvolen nezvyklý způsob distribuce. Každý divák prvního dílu obdrží za mírně zvýšené vstupné DVD s druhým dílem.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/7


Popis / Obsah / Info k filmu 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
Dvoudílný celovečerní dokument 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna představuje komplexní pohled na fenomén české a slovenské nové vlny v kulturních a společenských souvislostech epochy šedesátých let. Dvacet pět stěžejních snímků komentovaných jejich tvůrci a filmovými historiky nabízí divákovi dramatický vhled do období zlaté éry společné kinematografie.
Snímek navazuje na televizní cyklus osobních portrétů Zlatá šedesátá, který byl založen na individuálních výpovědích tvůrců. Oproti němu dokumentární film ukazuje českou a slovenskou kinematografii šedesátých let v kontextu domácím, nadnárodním i mezigeneračním. Pojmenovává, čím nová vlna překročila dosavadní umělecká měřítka, o co obohatila světovou kinematografii, kde zanechala nesmazatelnou stopu. Analyzuje práci filmaře ve státem financované kinematografii, pod tlakem ideologických požadavků na jedné straně a komerce na straně druhé. Předkládá dilema člověka a umělce na hraně mezi protikladnými společenskými systémy i nesourodými estetickými požadavky.

1. část dokumentu komentuje filmy tvůrců:
Štefan Uher Slnko v sieti (1962), Miloš Forman Konkurs (1963), Jaromil Jireš Křik (1963),
Pavel Juráček a Jan Schmidt Postava k podpírání (1963), Evald Schorm Každý den odvahu (1964), Jan Němec Démanty noci (1964), Ivan Passer Intimní osvětlení (1965), Karel Kachyňa Ať žije republika (1965), Ján Kadár, Elmar Klos Obchod na korze (1965), Otakar Vávra Romance pro křídlovku (1966), Věra Chytilová Sedmikrásky (1966), Jiří Menzel Ostře sledované vlaky (1966)
2. část dokumentu komentuje filmy tvůrců:
Juraj Jakubisko Kristove roky (1967), Ladislav Helge Stud (1967), Jiří Krejčík Svatba jako řemen (1967), Eduard Grečner Drak sa vracia (1967), František Vláčil Markéta Lazarová (1967), Karel Vachek Spřízněni volbou (1968), Juraj Herz Spalovač mrtvol (1968), Drahomíra Vihanová Zabitá neděle (1969), Hynek Bočan Pasťák (1969), Pavel Juráček Případ pro začínajícího kata (1969), Dušan Hanák 322 (1969), Elo Havetta Slávnosť v botanickej záhrade (1969), Vojtěch Jasný Všichni dobří rodáci (1968)
Institut dokumentárních filmů


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

17:20 - 18:25

48 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

17:35 - 18:30

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

8 minut již uběhlo
82 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

78 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rodrigo Ordoñez

Ordoñez Rodrigo

Panna nebo orel (American Perfect)

Panna nebo orel
American Perfect

Naposled navštívené:
Rodrigo Ordoñez

Ordoñez Rodrigo

Panna nebo orel (American Perfect)

Panna nebo orel
American Perfect