Duben
ohodnotit

Na ostří nože

The Edge

Další název:
Na ostrie noža (SK)
Rok:
1997
Délka:
110 minut
„Co když je největší nepřítel zároveň i vaší jedinou šanci na přežití?“

Obsah filmu Na ostří nože

 
Scénář dobrodružného dramatu Na ostří nože napsal poněkud překvapivě tvůrce vyhraněných "městských" látek David Mamet. Vnapínávém vyprávění se s novozélandským režisérem Leem Tamahorim soustředil na vzájemný vztah dvou zcela rozdílných mužů, spojených láskou k jedné ženě.

Miliardář Charles Morse provází mnohem mladší manželku, modelku Mickey, na fotografování v drsném kraji Aljašky. Po havárii hydroplánu uvízne v divočině s fotografem Bobem a s jeho asistentem Stephenem. Charles, oblečený téměř do městských šatů, jako jediný zachová rozvahu a s pomocí teoretických znalostí se snaži přežít v nelítostné přírodě. Trojice je pronásledována...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Lee TamahoriLee Tamahori  
hraje:
Anthony HopkinsAnthony Hopkins.....Charles Morse [59]   
Alec BaldwinAlec Baldwin.....Robert Green [39]   
Elle MacphersonElle Macpherson.....Mickey Morseová [34]   
Harold PerrineauHarold Perrineau.....Stephen [33]   
L.Q. JonesL.Q. Jones.....Styles [69]   
Kathleen WilhoiteKathleen Wilhoite.....Ginny [32]   
Mark KielyMark Kiely.....mechanik [34]   
Gordon TootoosisGordon Tootoosis.....Jack Hawk [55]   
Bart the BearBart the Bear.....medvěd [20]   
David LindstedtDavid Lindstedt.....James   
Eli GabayEli Gabay.....role neurčena [37]   
Larry MusserLarry Musser.....role neurčena   
Brian ArnoldBrian Arnold.....role neurčena   
Bob BoydBob Boyd.....role neurčena   
scénář:
David MametDavid Mamet  
hudba:
Jerry GoldsmithJerry Goldsmith  
kamera:
Donald McAlpineDonald McAlpine  
střih:
Neil TravisNeil Travis  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby surround
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Na ostří nože >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.2.2019
Skvělé obsazení, nádherná příroda a   napínavý (byť značně nepravděpodobný)   příběh - to jsou platné devízy, kvůli   kterým stojí za to přimhouřit oko nad   několika zjevnými slabinami tohoto filmu.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.11.2017
Extrémní dobrodružný snímek o vůli přežít   v zimní divočině po ztroskotání letadla dvou   charakterově a společensky naprosto odlišných   lidí. Velmi zajímavý příběh podpořený   překrásnými scenériemi ukazující různé   techniky přežití, které nejsou žádným   výmyslem. Milionář znalý různé věci a   způsoby jen teoreticky a módní fotograf naopak   neznalý ničeho. Charles Morse má snad všechny   vlastnosti pro přežití. Odvahu, vytrvalost,   motivaci, vynalézavost, optimismus a důstojnost.   Naopak Robert Green se nemá pyšnit čím. Je   zbabělý, žárlivý, chamtivý, podvodný. A oba   mají nemalou touhu přežít a dostat se do   bezpečí s ohromným a hodně naštvaným   medvědem v zádech. Snímek po filozofické   stránce velmi poučný. V takové situaci   všechno souvisí se vším a tak se pro oba   jedná o skutečnou a největší životní   zkoušku. Příběh o přežití v divočině,   který má co ukázat.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 14.1.2015
Krásná příroda, velmi dobří herci, ale taky   jeden nesmysl za druhým. Nebýt starý vandrák,   tak bych to sežral, ale takto jsem se musel skoro   pořád chechtat. Borci vylezou z vody, která dle   polohy (zeměpisné) asi nebyla jedna z   nejteplejších (neberu v potaz, co za manévry si   dovolili pod hladinou) dokonale mokří, tedy i   jejich šaty. A přitom z nich neukápne ani   kapička. Zajímavé. Ony ani ty šaty nevypadají   moc mokře. Rozdělají oheň a ráno se probudí   dokonale suší!!! Aniž měli šaty jakkoli   rozvěšeny. V těch podmínkách by na nich tyto   zmrzly. Ale ono nic, ráno je oheň vyhaslý.   Hihihi. Oheň – který pro ně znamená   přežít, ale oni v klidu spí a nechají jej   vyhasnout. No, další blbiny tu nebudu   rozepisovat, film se jimi jen hemží, a proto u   mne klesl do kategorie B. A přírodu nemíním   hodnotit, ta je krásná sama o sobě, tu tam   filmaři neudělali. Příběh je tak naivní, až   to řeže do očí. Přesto v něm nějaké ty   plusy nalézám, svým způsobem mne na tu dobu   skoro dvou hodin zabavil. I když musím přiznat,   že to byly víceméně záběry přírody a   nádherná Goldsmithova hudba
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.11.2012
Přírodopisný film z nádherné Aljašky, na to   se vždycky dobře kouká... A pokud jde navíc   i o přírodopisně-sociální drama v boji o   přežití plus rozetnutí manželského   trojúhelníku, výsledkem je zajímavý film,   jehož kvalitu neohlodá ani zub času. Na   ostří nože je navíc volné pokračování   jiného velmi úspěšného zvířecího dramatu   Medvědi ;-)
Jen nám z původního   roztomilého medvíděte, chlupaťoučkého   nezbedy se zvědavým čumáčkem, mezitím   vyrostla pěkná svině ... Všežravá šelma,   která uvítá každé zpestření borůvkového,   lososového či čtyřnohého jídelníčku   dvounohým. Obzvláště pokud jí potrava díky   poruše letadla spadne přímo před čumák. Pak   se v ní probudí cílevědomá krvelačná   bestie. Na obhajobu medvěda lidožrouta bych ale   rád zdůraznil, že měl opravdu moc těžké   dětství. Maminka mu záhy umřela a v osiřelém   medvíděti lovci viděli jen snadnou kořist.   Dnes se ovšem role vyměnily a z nebe medvědovi   přiletěli do huby hned tři pečení holubi -   jeden herec, kterého nemusím, s ním jeden,   kterého naopak žeru, k jeho smůle ale   vybavený jen spoustou teoretických, z knížek   získaných znalostí o přežití v divočině   ... plus jeden komparsista (jasně předurčený k   prvnímu chodu večeře). Osm hvězd za   působivě, ale bez nadbytečných klišé   zpracovaný příběh milostného trojúhelníku v   nezvyklé osudové situaci a za přesvědčivě   dramatický boj o přežití.
Devátá hvězda   za to, ŽE HO NAKONEC PŘECE JEN SEŽRAL !!   Ale kdo koho? Neřeknu... ! Malá nápověda:   pokud znáte ten jiný povedený přírodopisný   film o jarních jehňátkách, která před   porážkou žalostně bečela strachy, ale nikam   neutíkala a pak už jen mlčela, tak už víte,   na koho si máte s tím sežráním   vsadit...
P.S. Zatímco Sira Anthony Hopkinse   jsem zmínil alespoň v náznacích, vůbec jsem   nezhodnotil roli Aleca Baldwina... Ale to nevadí.   On byl v příběhu stejně už od začátku tak   nějak navíc :-)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.4.2012
No rozhodně více než dobrý dobrodružný film,   obsazení úžasné ,jako vždy skvělý Hopkins,   Baldwina také můžu, skvělá scéna s Méďou   :-).Navíc nádherná příroda Aljašky, kterou   miluju. nechápu jak mi mohl tak dobrý film tak   dlouho unikat
sakro
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.7.2011
všeho moc může uškodit
Pořekadlo je platné obecně, ale pro televizní   reprízování tohoto filmu zvlášť. Je to   totiž film úžasný - tedy pokud jej vidíte   poprvé. Přírodní scenerie jsou natolik   úchvatné, že vás částečně zaslepí a   nevšímáte si tolik těch nesmyslů a   nelogičností v chování a jednání hlavních   protagonistů. Bohužel při druhém a každém   dalším sledování je to jen a jen horší.   Poměrně vysoké hodnocení mě v tomto   případě dost udivuje. Pokud by byl film obsazen   méně skvělými herci než je Anthony Hopkins a   Alec Baldwin, mám obavu, že by se potácel ve   středním spektru filmů označených jako   "béčkové". Tvůrci se kupodivu   nevyhnuli ani scénám, které by jiný snímek   musely řadit do kategogie komedií. Možná také   vhodné jako instruktážní film promítaný   před skautským táborem, aby bylo všem   názorně předvedeno, co a jak v divoké   přírodě zásadně nedělat. Vždy, když u   filmu sleduji bokem také hodinky, tak je to   špatné. A tady jsem se tomu nemohl vyhnout.   Takže podtrženo a sečteno: fascinující   příroda zkombinovaná s neuvěřitelně   slátaným dějem. Proto už příště určitě   ne.
Albertosaurus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.4.2011
Vynikající dobrodružný film s luxusním   hereckým obsazením. Tvůrcům se podařila   perfektně vystihnout mrazivá atmosféra aljašky   a rozehrávají souboj dvou mužů nejen proti   divoké a nelítostné přírodě, ale i proti jim   samým. Charaktery jsou pečlivě napsané a   dokáží zaujmout (není divu, když scénář   nepsal nikdo jiný než sám David Mamet).   Překrásná hudba Jerryho Goldsmithe a podmanivá   obrazová složka dělá z filmu nezapomenutelný   zážitek pro všechny fanoušky survivalových   filmů okořeněných ekohororem.
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.3.2011
Na ostří nože
Celkem zírám na hodnocení tohohle filmu. Já   samozřejmě nechci tvrdit, že film je špatný   ale pro můj vkus to není nic moc, stačil mi   vidět pouze jednou a je pravda, že v televizi ho   tak často nedávají, takže to člověka ani   neotráví. Příroda je úžasná, jen ten   medvídek, který má hlad není nic   příjemnýho. Anthony Hopkins je vynikající   herec a s každou rolí a pokaždé je to něco   jiného to neustále dokazuje. Nejsem velká   fanynka Aleca Baldwina, ale v tomhle filmu se mi   líbil. A samozřejmě co se musí pochválit je   hudba, která se k filmu neskutečně hodí.
Yontalcar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.8.2010
Musím souhlasit s ostatními. Tento film je na   velice dobré úrovni. Anthony Hopkinsovi role   boháče, který si dokáže v každé situaci   zachovat chladnou hlavu, dokonale sedla. Stejně   dobrý výkon předvedl Alec Baldwin. Jejich   společné scény nedokázaly nudit. Když se k   tomu připočte krásná, leč drsná divočina a   zuřivý medvěd lidožrout, tak je hned o zábavu   postaráno.
Milicent
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.8.2010
..už zase..
Tenhle film hrají naše televize tak často, že   ho v považuji za klasiku..a pokaždé s eohromně   těším...fantastická příroda, uhrančivý   Hopkins, celkem předem jasná zápletka, ale o to   víc se člověk těší na každoiu scénu (no   jasně že medvěd sežere černocha, kdyby tam   byla tchýně, sežere ji)..medvěd je fešák,   zkušený filmový harcovník, hrál i s Pittem v   Legendě o vášní a v mnoha dalších filmech..a   v mnoha dalších..No, co mám říct...těším   se..
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih41249minih41249Peklo začíná na zemi (2004) 
Hipnos n
minih53763minih53763Nejsem chmýrko na bodláku (1970) [TV inscenace] 
Nejsem chmýrko na bodláku n
minih37298minih37298Krvavé žně (2002) 
Slash n
minih27075minih27075Temné zpovědi (1998) 
Dark Confessions n
minih32884minih32884Solaris (2002) 
Solaris n
minih26484minih26484Druhá nebo první (1998) 
Stepmom n
minih102662minih102662Dokonalá skrýš (2012) 
Stash House n
minih56350minih56350Rychlejší (2010) 
Faster n
minih15874minih15874Pistolnice (1994) 
Bad Girls n
minih75831minih75831Ju-on 2 (2000) [Video] 
Ju-on 2 n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Na ostří nože (1997)Na ostří nože (1997)Na ostří nože (1997)Na ostří nože (1997)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190607
Osobností: 697956
Fotografií: 764426
Plakátů: 376860
Obsahů a biografií: 178363

Poslední komentáře

Stavisky (1974)

Stavisky
Přes kritické komentáře   ostatních, za sebe považuji   tenhle film za prvotřídní   práci a výborné   zpracování známých   historických více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Brooklyn 99 (2013) [TV seriál]

Brooklyn 99
Pro mě výborný seriál.   Vtipný, akční, s osobitými   postavičkami. Jen mě mrzí,   že sedmá série, asi nebude   mít dabing, protože ten byl   také velmi dobrý...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 9 / 10

Hodný, zlý a mrtvý (2015)

Hodný, zlý a mrtvý
Sice docela obstojné   obsazení ale to je tak   vše,akce mizérie a už od   začátku bylo vidět v   hereckých výkonech Lundgrena   a Treja že to nebude žádná   hitparáda další zbytečný   film.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

Smůla (1972)

Smůla
Trochu slabá gangsterka bez   drsnější scény ,sice tam   pár scén se střelbou bylo   ale jen hodně krátkých a   přehlédnutelných,hodně se   tam více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Megažralok vs. Crocosaurus (2010...

Megažralok vs. Crocosaurus
Kdysi se ve filmech o   příšerách používaly   nekvalitní loutky a šlo   většinou o   vysokorozpočtové filmy,   nyní se používá   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 1 / 10