Zari
ohodnotit

Na ostří nože

The Edge

Další název:
Na ostrie noža (SK)
Rok:
1997
Délka:
110 minut
„Co když je největší nepřítel zároveň i vaší jedinou šanci na přežití?“
Popis / Obsah / Info k filmu Na ostří nože
Miliardář Charles Morse přijíždí s půvabnou mladou ženou Mickey do divočiny, kde má fotograf Robert Green nafotit kalendář. Modelkou je právě Mickey. Doprovází je skupina spolupracovníků. Místní obyvatel Styles je zavádí do srubu a varuje před medvědy kodiaky: nikde nemají nechávat zbytky jídla, ani uvnitř srubu. Když jde Mickey spát, požádá Charlese o sendvič. Ten jde dolů do kuchyně, a když otevře dveře, vyrazí proti němu medvěd: je to ale pouze žert, všichni Charlesovi blahopřejí k narozeninám. Od Mickey dostává řetízkové hodinky, od Roberta krásný kapesní nůž...

Druhý den se ukáže, že mužský model je nemocný a Robert si usmyslí, že poletí vyhledat místního indiána, který se mu zalíbil na fotografii visící na zdi. Přemlouvá Charlese, aby letěl také. Hawk se ale vypravil na medvěda. U jeho chaty najdou lísteček se vzkazem: vydal se do hor. Robert naléhá, aby letěli za ním, ale dojde k neštěstí: do vrtule letadla vletí hejno ptáků a letadlo se zřítí. Pilot umírá, zachrání se Charles i Robert a také mladý Stephen, který je velmi otřesený. Mezi Charlesem a Robertem vládne skryté nepřátelství: Robert je vychytralý bezpáteřný člověk, kterému se líbí Charlesova žena a jemu závidí bohatství a moc. Charles ho dokonce podezřívá, že ho do divočiny pozval jen proto, aby ho zabil...

Charles vždy četl knihy o divočině a o tom, jak v ní přežít, a své vědomosti teď začne uplatňovat. Vyrobí z jehly kompas a všichni tři vyrazí na cestu směrem na jih. Brzy je ale začne pronásledovat medvěd: muži spadnou do vody a Charles ztratí zbývající světlice, které chtěli použít, aby na sebe upozornili, až je začnou hledat. Brzy se ukáže, že kompas příliš nefungoval: muži se vrátí na původní místo, udělali jen velký kruh. Charles pověří Stephena výrobou primitivního kopí, kterým by se daly chytat ryby. Mladík se řízne a silně krvácí. Přes Charlesův příkaz Robert zakrvácené šaty nezakope, a medvěd je tak vystopuje. Zaútočí a tentokrát nemá Stephen šanci – medvěd ho roztrhá. Muži si vzpomenou na Stylesova slova: když jednou kodiak ochutná lidské maso, už nikdy nebude chtít nic jiného...

A kodiak skutečně oba muže vytrvale pronásleduje. Robert se chová hystericky, je přesvědčený, že se z divočiny nikdy nedostanou. Zato Charles se snaží chovat rozumně a hlavně přemýšlet. Situace je nicméně vážná...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Na ostří nože
POZOR SPOILER!!


Skupina lidí přistane na Aljašce, aby zde nafotili nějaké fotky. Skupinku tvoří hlavně milionář Charley s manželkou Mickey a fotograf Robert s pomocníkem Stephenem. Mickey večer dostane hlad, a tak jde Charley pro něco k snědku. Má trochu obavy, protože byli varováni před medvědy. Jídlo nachystá, a když je nese zpět, je napaden medvědem. Strašně se vyděsí, než zjistí, že je to jen medvědí kůže a v ní fotograf Robert. Je to překvapení k Charlesovým narozeninám. K nim dostane Charles mimo jiné i hodinky s věnováním od manželky a nůž od Roberta.

Druhý den při fotografování uvidí Robert fotku nějakého lovce a za každou cenu jej chce také vyfotit. Potíž je v tom, že lovec žije daleko a je třeba k němu letět letadlem. To však narazí na hejno ptáků a havaruje. Letadlo se ocitne pod vodní hladinou. Charles ještě stihne odříznout Stephena a vyplave s ním na hladinu. Tam už je Robert a spolu toho skoro utopeného vytáhnou na břeh, kde jej Charley zachrání dýcháním z úst do úst. Tito tři jsou promočení a v zimě. Je třeba tedy rozdělat oheň, což se jim povede až pomocí záchranné světlice. Večer usnou a ráno zjistí, že oheň vyhasl. Nezbývá jim nic jiného, než vyhledat civilizaci. Charles je velmi dobře vyzbrojen pro přežití v přírodě, ale jen teoreticky. Přesto tyto znalosti využívá. Udělá primitivní kompas a vydají se na jih. Cestou narazí na medvěda a ten je pronásleduje. Sice mu utečou pomocí klády položené přes vodu, ale Charles při tom ztratí zbývající světlice. Po dlouhém pochodu zjistí, že jsou tam, odkud odešli. Charles řekne Stephenovi, aby udělal oštěp, a ten se při tom ošklivě zraní. A Robert zkrvavený cár oděvu jen pohodí, místo aby jej podle přání Charlese zakopal. Podle něj si je medvěd opět najde a Stephena usmrtí. Dva zbývající muži se živí, jak se dá a medvěd jde stále za nimi. Charles se rozhodne pro boj a tento tah mu vyjde. Po kruté bitvě je medvěd zabit. Oba muži pokračují divočinou a naleznou opuštěný srub. Zde je spousta potřebných věcí, ale i zbraň, které se chopí Robert. A to ještě netuší, že Charles nalezl důkaz o jeho vztahu ke své ženě. A hodlá jej zabít, aby ji získal a s ní i Charlesovy miliony. Jenže Robert má zbraň a neváhá ji použít. Charlese čeká velmi tvrdý boj, pokud vůbec začne a Robert nezmáčkne spoušť. A schopen toho je.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Na ostří nože
Veľmi bohatý a úspešný podnikateľ Charles Morse (Anthony Hopkins) doprevádza svoju atraktívnu manželku, o veľa rokov mladšiu modelku Mickey (Elle Macphersonová), na Aljašku, kde má žena s fotografom Bobom Greenom (Alec Baldwin) a jeho tímom spolupracovať na novej fotografickej kolekcii.

Charles, typicky mestský človek, prekvapí všetkých prítomných svojimi teoretickými znalosťami, ktoré načerpal cestou z knihy Stratení v divočine. Bob potrebuje na fotografie skutočného Indiána a spoločne s Charlesom a svojím asistentom Stephenom (Harold Perrineau Jr.) sa pre neho vyberú malým lietadlom. Lietadlo však po zrážke s kŕdľom divokých husí havaruje.

Keď Bob urobí niekoľko chýb, ktoré zničia nádej, že ich záchrancovia objavia, vyrobí primitívny kompas a určí kadiaľ sa majú vydať na pochod za záchranou. Medzi Bobom a Charlesom pomaly rastie napätie, pretože Charles podozrieva fotografa, že má pletky s jeho ženou a chce sa ho zbaviť. Zatiaľ však musí ísť podozrenie stranou, lebo trojicu napadne ľudožravý medveď.

Mladší muži podliehajú zúfalstvu, Charles, ktorý tvrdí, že civilizovaní ľudia v divočine zomierajú najmä vinou sebaľútosti nad svojou vlastnou neschopnosťou sa drží a je odhodlaný prežiť. V noci mužov napadne medveď a zabije Stephena. Charles si uvedomuje, že jediná cesta ako sa medveďa zbaviť, je zabiť ho, čo sa im aj vďaka Charlesovi podarí.

Starý muž sa cíti čoraz lepšie a je rozhodnutý začať po návrate nový život. Lenže potom objaví nezvratný dôkaz manželkinej nevery a uvedomí si, že ho Bob chce zabiť. Ten sa svojím zámerom ani netají. Charlesa čaká ďalšia bitka, tentoraz oveľa ťažší ako boj s medveďom.


Autor: Agostino

Popis / Obsah / Info k filmu Na ostří nože
Havárie letadla uprostřed ledové a nebezpečné aljašské divočiny proti sobě postaví intelektuálského milionáře Charlese Morse a sebevědomého módního fotografa Roberta Greema v brutálním zápase o přežití. Oba brzy zjistí, že největší nebezpečí nečíhá v přírodě, ale v lidském strachu, zradě a odhodlání zabít.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Na ostří nože
Scénář dobrodružného dramatu Na ostří nože napsal poněkud překvapivě tvůrce vyhraněných "městských" látek David Mamet. Vnapínávém vyprávění se s novozélandským režisérem Leem Tamahorim soustředil na vzájemný vztah dvou zcela rozdílných mužů, spojených láskou k jedné ženě.

Miliardář Charles Morse provází mnohem mladší manželku, modelku Mickey, na fotografování v drsném kraji Aljašky. Po havárii hydroplánu uvízne v divočině s fotografem Bobem a s jeho asistentem Stephenem. Charles, oblečený téměř do městských šatů, jako jediný zachová rozvahu a s pomocí teoretických znalostí se snaži přežít v nelítostné přírodě. Trojice je pronásledována medvědem-lidožroutem, který roztrhá Stephena. Charles a Bob zvíře později zabijí. Mezi oběma se však vyhrotí napětí kvůli Mickey. Mladší muž chce boháče zavraždit, avšak sám se přitom zraní. Sok ho zachrání, ale fotograf na následky zranění zemře.
Charles se vrací do civilizace jako jiný člověk, rozhodnutý začít nový život.

Tvůrci kombinují psychologickou stránku příběhu s tradičními prvky dobrodružného žánru a se záběry nádherné přírody (natáčelo se v kanadské Albertě). Odlišné protagonisty ztělesnili Anthony Hopkins a Alec Baldwin. K vrcholům díla patří dramatické sekvence s medvědem (kterého představuje kodiak Bart, známý už z už z jiných titulů, mj. z Medvědů a z Legendy o vášni).

ZDROJ: Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zlaté město (Aranyváros)

Zlaté město
Aranyváros

O ztracené lásce

O ztracené lásce
O ztracené lásce

Naposled navštívené:
Zlaté město (Aranyváros)

Zlaté město
Aranyváros

O ztracené lásce

O ztracené lásce
O ztracené lásce