Duben
ohodnotit

Železný kříž

Cross of Iron

Další název:
Steiner - Das Eiserne Kreuz 1
Žánr:
Rok:
1977
Délka:
127 minut
„Válečné drama z východní fronty roku 1943“

Komentáře k filmu Železný kříž

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
Xpojntman
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.11.2020
Pěkný film o osobní   statečnosti a odpovědnosti   vojáka. Nakonec ani ten   důstojník mi nepřišel tak   nesympatický.
red.mann
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.12.2019
Tak trochu jiný pohled na   druhou světovou válku z   pohledu německého vojáka. V   první půlce komorní   psychologické drama, v druhé   části se k tomu přidá i   trochu válečné akce.   Celkově to je z pohledu   válečného drama slabší   podprůměr.
Misantrop
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 29.11.2015
Film, žel, nevybočuje z   obvyklých šablon, tj. že   válka je nesmyslné a   zbytečné utrpení, které   každý nenávidí, a Němci   že jsou buď krutí fanatici,   anebo deprimovaní poraženci,   a na druhé straně fronty   jsou jen samí hrdinové bez   bázně a hany. Ale už jen   sama existence válek   usvědčuje tento   jednostranný pohled na   válčení z trapného omylu;   tudíž i takovéto   humanistické filmy   vyznívají trapně a navíc   je to už značně nudné.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.7.2015
Válka na východě
Mistrný válečný snímek,   natočený charakteristickým   Peckinpahovým westernovým   stylem. Většina bojových   scén je zcela bezchybných, a   pokud ještě o něčem   pochybujeme, prvotřídní   dojem v nás utvrdí   nečekaný prostřih,   zpomalení, symbol, ironie. Z   hlediska obsahu se nejedná o   žádnou průhlednou   záležitost. Stranského   chápeme: není to zbabělec,   prostě nechce porušit   tradici své rodiny a musí se   k železnému kříži dostat,   ať to stojí, co to stojí.   Četař Steiner ale   představuje nebývalý   oříšek. Bojuje, jak   nejlépe a nejčestněji umí,   a to proto, že se ocitl tam,   kde se octl. Nijak nadšen z   toho není, právě naopak:   nenávidí důstojníky už   kvůli tomu, že jsou   důstojníky. Ale nevzbouří   se, nerezignuje. Dělá to, co   nejvíce nenávidí, dál.   Zvláštní a velmi silný   existencionálně   pesimistický snímek.
Ondrus21
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.8.2013
Na to, že to točil americký   režisér, je to překvapivě   dobrý a realistický film z   východní fronty, ačkoliv i   tady by se pár nesmyslů   našlo. Desátník Steiner,   ostřílený válečník,   který nenávidí válku a   armádu, dostane nového   velícího důstojníka,   nacistu a fanatika kapitána   Stránského, který prahne po   železném kříži a   neštítí se kvůli tomu ani   lhát o svých (ne)zásluhách   v boji. Steiner a jeho lidé   se pro něj však stávají   nepohodlnými, protože ho   můžou usvědčit ze lži. V   celku pěkný válečný film,   ale ten konec jsem moc   nepobral. Čekal jsem, že ho   na místě zastřelí a oni se   skoro spřátelili. No a   korunu tomu dala scéna, kde   kapitán neví, jak se   nabíjí samopal. Na plný   počet bodů to sice není,   ale i tak to rozhodně stojí   za shlédnutí.
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.2.2013
Výborný starší válečný   film s J.Coburnem jako   německým seržantem   Steinerem který nenávidí   válku ale je to skvělý   několikrát oceněný   válečník.Je málo   válečných filmů aby   hlavní roli ve filmu hráli   Německé jednotky.Výborné   válečné akce ale i   dramatické scény.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.9.2012
Hlavne kríž, ostatné je nepostatné?
Zasa som prekvapený vysokými   hodnoteniami i priaznivými   ohlasmi na tento film. By ma   zaujímalo za čo? Ale   poporiadku. Európa. Výroba v   Európe a podieľali sa i   Nemci, staršie dátum. Dosť   často v tomto prípade a aj   tu, sú všetci vojaci (a   vlastne asi aj celý národ)   proti vojne, iba pár   fanatikov a pár zo strany   chcú bojovať (plus zopár z   SS). Zaujímavé, že pár   fanatikov a pár zo strany   (plus zopár z SS), napriek   pacifikému názoru celého   národa, dokázali dobyť   takmer celú Európu a došli   až k bránom Moskvy. Taký je   aspoň dojem z filmu. Film je   troška drsnejí, očividne   prvoplánovo s cieľom   šokovať a neidealizovať   vojnu. No dá sa to aj   lepšie. Jedine za čo dávam   body je poručík Maier,   kapitán Kiesel a celkom   zaujímavý začiatok, ktorý   ma bavil, až potom sa to   zvrtlo. Dej predvídateľný,   koniec čakaný, akurát nie   dokončený. Najväčší   problém ústredné dve   postavy. Jeden vojak, ktorý   má slušnú autonómiu a   dosť mu toho prechádza. V   reále by ho zrejme už dávno   odpratali, už len preto, že   podkopanú autoritu špičiek   a dôstojníkov nikdy   nenahradí jeden frajer, i   keby mal vlastnosti ramba.   Jeden kapitán čo si ide po   železný kríž a stoj čo   stoj ho musí mať. Problém   je v tom, že ho tvorcovia   vykrelili ako úplného blba.   Nerobím si ilúzie, že   všetci dôstojníci sú   zrovna Mainsteinovia, ale   nejaké minimálne znalosti   musia mať. Tuna žiaľ   stretávame zrejme prvého   kapitána v histórii ľudstva   čo nevie nabiť samopal.   Samotné bitky tiež nič moc.   Akoby nahnali komparz na   nejaké pole, pár výstrelov,   pár výbuchov, pár pádov,   náhodne postrihané a bitka   hotová. A opäť sa aspoň   utvrdíme, že nemáme   zabúdať na príručku   prežitia, ak vás začne   zvádzať ženská (tobôž   nepriateľ), zadarmo to   nebude. No tento snímok veru   nie je žiadna sláva
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.6.2012
Válečný film se vším.   Není tu naděje, na žádné   straně není dobro. Válka je   peklo a to je i tento film.   James Coburn a James Mason pro   mě v nejlepších rolích   jejich filmografie. Peckinpah   je mistr v zobrazování   násilí.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.11.2011
Ano takový jiný válečný   film, jak zde bylo napsáno.   Zajímavý pohled z Německé   strany, drsný, krutý,   reálný,,,,
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.3.2011
Mezi nespočtem válečných   filmů americké provenience   jde bezpochyby o netuctovou   záležitost. Sam Peckinpah   infikoval zavedený žánr   svým typickým drsně   westernovým stylem, který se   projevuje jak v chování   postav, tak nejokatěji v   těch klasických zpomalených   záběrech. Režisér se s   krutým cynismem vysmívá   válečnému třeštění a   ideálům, v jejichž jméně   k němu dochází. Jeho   morální a psychologické   zaujetí vyděluje Železný   kříž z řady jiných   válečných eposů. Trochu   ztrácí na technické   nedokonalosti bojových scén,   některé pasáže - třeba   setkání s ženskou jednotkou   - jsou zase nečekaně   působivé. Nakonec ale nemám   pocit úplné konzistence a   nevím, co film poznamenalo   víc, jestli čas nebo   Peckinpahovy režisérské   manýry. Nedokonalé ale   nevšední a hodné   pozornosti.
jirry
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.5.2010
Pro mě nejlepší film   pohlížející na 2.sv válku   německýma očima. Nářky   nad kvalitou akčních scén a   hodnocení 3/10 nechápu.   Občas je třeba vidět nejen   práci pyrotechniků a   animátorů, ale je potřeba   se vžít do postav příběhu   a podívat se do očí těch   vojáků. Zde je skutečně   výborně zachycená nálada   kdysi neporazitelného   wermachtu na ústupu v roce   1943.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.1.2010
Skvělé válečné drama   skvěle je to natočeno a   ukazuje
i   odvrácenou tvář války.Je   to natočeno velmi citlivě a   proto všem doporučuji.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.10.2009
Vyborne natoceny valecny film   z 2.svet.valky,kdy Nemci   pomalu,ale jiste zacinaji   prohravat.
Skvela role   J.Coburna,co by Steinera.
A taky M. Chell jako   Stransky,dobre zahrany srab a   zaporak,touzici po zeleznem   krizi.
Michal1667
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 8.9.2008
Válka
Hmm po pravdě nejsem   válečný nadšenec a myslím   že se tento film už vůbec   nepovadl a místy se jedná o   velkou slátaninu a některé   dialogy jsou opravdu na velkou   kuli do hlavy. Schneider -   ztvárněná hercem který si   přenesl pohyby z westernů do   válečné vřavy 2 sv.   války. Pro některé z vás   realistický válečný film.   Pro mě naprosto nechutná   slátanina u které nemá cenu   mařit čas zasouváním do   DVD mechaniky...
Hugin
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.7.2008
Na to, že to bylo americké,   to bylo dost dobré, i když   ani zde se nevyhnuli několika   nesmyslům, jako např.   oslovování nadřízených v   německé armádě typickým   americkým „sir, yes,   sir“, zpívající německé   jednotce v týlu nepřítele   apod. Ovšem největší   slabinou byla volba jazyka,   anglicky mluvící   příslušníci wehrmachtu   působili poněkud   nepatřičně.
JVSoolen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.7.2008
Takovy JINY valecny film - z   pohledu (obvykle) "tech   spatnych", pomerne uzce   zamereny na dva lidi a z velke   casti zpomaleny, jak to obykle   Peckinpah delaval.
janek85
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.4.2008
Dosti hutný a šťavnatý   válečný snímek a jeden z   nejlepších válečných, co   jsem kdy viděl. Tady je   dokonalá, opakuji dokonalá   bojová atmosféra, jako by to   nebyly záběry pro film, ale   doopravdy! V tomhle je   chválím. Taky chválím   obsazení hlavní role, tvrdě   sebejistý a sebevědomý   Coburn to zahrál opravdu   úchvatně. Na začátku   můžeme slyšet nádhernou   písničku nějakého   německého děvčete, celkem   dojemné... Taky má film   hodně zajímavý námět a je   vidět, že ne všichni Němci   byli svině... 92%
Chrustyn
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Další z válečných filmů,   který mě takřka vůbec   nebavil. Nuda se špatnými   hreci a ještě hůře   udělanými akčními   scénami.
AndyKaufman
Hodnocení:
Přidáno: 19.7.2007
Nikdy nebylo téma druhé   světové války zpracováno   Hollywoodem tak sugestivně.   Nemusím tady psát žádné   sáhodlouhé komentáře, ten   pocit, který ve mně film   vyvoval, vystihnout stejně   nedokážu. Při některých   pasážích mě vyloženě   mrazilo v zádech (Statek s   ruskými ženami, Delimitace).   No a k tomu si ještě   přidejte věčného kovboje   Jamese Coburna jako   německého desátníka.
hejtman
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.3.2006
no nevím asi jsem to úplně   nepobral, a srovnání s   filmem Stalingrad,je hodně   odvážné.Jsem fanda   válečných filmů,ale toto   zpracování mi   nesedlo,vždyť nám jen   ukázali jak to bylo kruté a   nesmyslné,příběh byl dle   mého o ničem,občas   nedotažené efekty,ale jinak   pěkně zahráno a natočeno.
soptik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.8.2005
Spolu s filmem Stalingrad je   to nejpovedenější film z   pohledu německé strany.
Nic méně je to o   krutosti a nesmyslnosti   války.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih177340minih177340Ubal a zmiz (2021) 
Ubal a zmiz n
minih25701minih25701Klepání na nebeskou bránu (1997) 
Knockin' on Heaven's Door n
minih38932minih38932Děrsu Uzala (1974) 
Děrsu Uzala (rus.) ; Derusu Uzara (jap.) n
minih12306minih12306Městečko na dlani (1942) 
n
minih19781minih19781Striptýz (1996) 
Striptease n
minih66730minih66730Hanna (2010) 
Hanna n
minih29455minih29455Vyvolený (2000) 
Unbreakable n
minih19244minih19244Smrtihlav (1998) 
Dark City n
minih66176minih66176Gravitace (2013) 
Gravity n
minih93420minih93420Štvanice (2012) 
Obława n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1996) [TV pořad]

15:25 - 16:05

15 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

15:25 - 16:10

15 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

5 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

5 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10