Jeden svět
ohodnotit

Tchyně a uzený [TV film]

Rok:
2011
Délka:
84 minut
„Co všechno dokáže matka chorobně milující svého dospělého syna v televizní adaptaci úspěšné literární předlohy Simony Monyové.“

Obsah filmu Tchyně a uzený

 
Hlavní hrdinka příběhu Tchyně a uzený, grafička z reklamní agentury Sylvie, si bere za manžela mladého pohledného lékaře Hynka, který je však velmi silně citově svázán se svou matkou Alžbětou, jež jej k sobě připoutala až patologicky chorobnou mateřskou láskou. Alžběta si vůbec nedokáže představit, že by se měla o svého syna Hynečka dělit i s jeho manželkou a začíná si čím dál více uvědomovat, že ona po svatbě zůstane sama, čehož se velice obává. Doslova majetnický vztah Alžběty k Hynkovi společně se strachem ze samoty ji dovede k tomu, že se synovu sňatku snaží zabránit všemi možnými způsoby, a když se jí to nepodaří, usiluje o rozbití...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Lenka WimmerováLenka Wimmerová  
hraje:
Libuše ŠvormováLibuše Švormová.....Alžběta, Hynkova matka [75]   
Sandra NovákováSandra Nováková.....Sylvie [28]   
Martin TrnavskýMartin Trnavský.....Hynek [40]   
Jitka Čadek ČvančarováJitka Čadek Čvančarová.....Valerie [32]   
Kateřina LiďákováKateřina Liďáková.....Ali, Sylviina sestra [24]   
Eva DaňkováEva Daňková.....matka Sylvie [46]   
Radoslav ŠopíkRadoslav Šopík.....Sylviin otec [52]   
Tomáš SagherTomáš Sagher.....majitel restaurace [42]   
Helena KružíkováHelena Kružíková.....Marie [82]   
Radim NovákRadim Novák.....oddávající [40]   
Marcela MikyskováMarcela Mikysková.....matrikářka   
scénář:
Eva PapouškováEva Papoušková  
Lenka WimmerováLenka Wimmerová.....úpravy [39]   
námět:
Simona MonyováSimona Monyová.....román (2003) [44]   
hudba:
Lumír HrmaLumír Hrma  
kamera:
Petr BednářPetr Bednář  
střih:
Goran BalovGoran Balov  
  Nahrát trailer k filmu
Typ:
[TV film]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Tchyně a uzený >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.11.2022
Předloha podle Simony Monyové se mi zdála   trochu přitažená za vlasy. Že by Sylvie   (Sandra Nováková) byla taková kráva a nechala   sebou takhle orat? Že by Hynek (Martin Trnavský)   byl takovej kretén a hned po svatbě by se začal   chovat jako naprostej debil? Že by tchyně/matka   (Libuše Švormová) nakonec skončila tak jak   skončila? Ok, možný je všechno, ale chtělo by   to aspoň větší věrohodnost. Přesto příběh   nenudí a rychle diváka vtáhne do děje.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.12.2020
Jo jo - taková panímáma je na kudlu a její   mamánek na odstřel (minimálně minometem)...   Skvělá Libuše Švormová, ze které mi   naskakovala kopřivka, Jitka Čvančarová coby   perfektní mrcha, Martin Trnavský takový   nemastný/neslaný (asi záměrně) a Sandra   Nováková taky fajn. Film je pro mě opravdu   příjemným překvapením, brněnská televize   tentokrát zabodovala. Jenom namísto slova   komedie, by měl mít v titulku napsáno thriller.   Vyloženě komická tu byla snad jenom scénka se   zubní protézou, ale docela mě pobavil i ten   "nakousnutý" název, který si každý   automaticky doplní.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.7.2019
"Nic není krásnější a ušlechtilejší a   nic není podlejší a odpornější než vztahy   mezi lidmi", říká Vladimír Savčenko. A   Simona Monyová o tom psala své knihy a ČT podle   nich natočila tři povedené, řemeslně   zručné, poučné a hořce zábavné televizní   filmy.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.12.2015
Kdo to nezažije na vlastní kůži, nemá   sebemenší šanci takové strasti pochopit.   Jakmile je v domácnosti i tchyně, vždy jsou na   povrchu různé roztržky velmi často končící   až rozvodem. Spisovatelka Simona Monyová si toho   byla plně vědoma a napsala jeden takový   příkladný příběh jakoby ze života. A aby   toho nebylo málo, zakomponovala do příběhu   další postavu která by tam ani být nemusela,   ale aspoň to dohromady dostává ty správné   grády. Vše se pohybuje na hranici mezi   vážností a humorem, takže není jednoduché   pojmout vtipné situace v rámci dramatických   situací a naopak. Vše se odvíjí velmi volně a   tak je kuprospěchu věci netlačení na pylu v   dramatičnosti. Zoufalost a strádání jedné z   postav je ale přesto tak velmi cítit, že v   divákovi, který zažil nebo zažívá něco   podobného, budí plné pochopení a respekt. Pro   televizi natočeno velmi dobře.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.2.2014
Já míchanice nemusím a komedii s tragédií už   vůbec ne. No, budiž, tady jsem to překousl a   dokoukal až dokonce, ale že bych se bůhvíjak   bavil, to se nedá říci. Ale protagonisté se   jakž takž snažili, tak proč něco nedat, že.   201312028150/8353/////Souhlas s mým předchozím   komentem před třemi lety.
argenson
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.12.2012
Synek na zabití, matka na zabití, nevěsta aby   si hodila mašli sama. Sice xtá variace na   známé téma, ale dobře udělaná. Výborná   scénka s protézou, perfektní role Jitky   Čvančarové. A Libuše Švormová krásně   dozrála do postav přesvědčivých semetrik.   Místy to sice spělo k přehnanostem dobrým   spíše do amerického thrilleru na dané téma,   ale bez uzardění dávám za 8.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.8.2011
Kniha Tchyně a uzený byla jedna z prvních,   kterou jsem od nedávno tragicky zesnulé Simony   Monyové četla a už tehdy jsem se divila, že   hlavní hrdinka dostatečně nebrání svou   pozici. Ani ve filmu se to nezměnilo a postava   Sylvie je hodně pasivní jak ve vztahu ke   tchýni, tak i Valerii.
Velmi mě zaujala   celková kombinace - Švormová -   Nováková-Trnavský, doplněná Čvančarovou,   paní Švormová omladinu herecky školila a   tvrdě přehrála, byť se ostatní snažili, jen   Čvančarová podle mě přehrávala, i když   její postava taková přehrávačka byla.
V   každém případě ne každá tchýně by měla   skončit se studeným uzeným, moje byla zlatá,   ale některé jako v tomto příběhu bohužel   jsou a je dobré vědět, že na každého jednou   dojde.
Hortensie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.1.2011
Literární předlohu od S. Monyové jsem četla.   Žel, už je to velmi dlouho a téměř si ji   nepamatuji. Ale snad tím lépe. Při sledování   inscenace jsem nebyla ovlivněna srovnáváním s   knižní podobou a brala jsem ji jako samostatné   scénáristické dílo. Příběh je výborně   zpracován. Sandra Nováková konečně vystoupila   ze stereotypu vcelku nezajímavé sestřičky   Gábiny z Ordinace a vtiskla své Sylvii opravdu   reálnou podobu. Překvapila i Jitka   Čvančarová, kterou považuji za herečku velmi   slabou, ale v roli držkaté a drzé svůdkyně   Valérie byla velmi dobrá. Synáček - miláček   neboli Martin Trnavský. Ten ani nezklamal, ani   nijak nepřekvapil, jeho herecké umění není   špatné, ale řekla bych, tak nějak stále   stejné. Zato paní Švormová, to byl koncert a   skutečně byla tchýní "na zabití":-)   Milou účastí byla rolička Marie (přítelkyně   tchýně) v podání Heleny Kružíkové, kdo   sledoval Dallas, ví, že jde o český hlas Miss   Ellie Ewingové.

Dávám téměř to   nejvyšší hodnocení, protože jsem byla   spokojená - s hereckými výkony, se   zpracováním, výborným překvapením u   televizního filmu byla po dlouhé době dobrá   synchronizace zvuku, dojemný závěr byl tak   trošku americký "hepík", ale nevadil,   snad naopak...kéž by podobné smíření nastalo   často i ve skutečných případech podobných   modelových situací vztahu tchýně - snacha. Tak   trochu mě pojí s příběhem vlastní   zkušenost, jen bez toho idylického závěru.   Opravdu dobré dílko.
řepešínský
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.1.2011
zajímavý literární námět příběhu tchyně   a uzený se neméně zajímavě podařilo   přenést do filmové podoby. autorům filmu   tchyně a uzený je snad jen třeba vytknout   nestálost v celkovém vyznění komických scén   i jakési vnitřní neuspořádání dějových   linek ve spojení se střihem a hudebním   doprovodem, jenž by jasně dokreslovaly   atmosféru konktrétních sekvencí, což se   logicky odrazilo na dynamice a rytmu vyprávění.   i přes některé výtky však nelze tvůrčímu   týmu snímku tchyně a uzený upřít jasnou   citelnou snahu o pravdivě zobrazený příběh ze   skutečnosti s reálnými hereckými výkony,   kterým kraluje l. švormová v titulní roli za   zdatného sekundování tria nováková -   trnavský - čvančarová. dílko tchyně a uzený   jistě nadchne všechny milovníky klasických   lehčích témat i ty, kteří mají v oblibě   původní domácí tvorbu, neboť snímku se v   konečném hodnocení podařilo stanout mezi   nejlepšími výtvory střední třídy dějin   světové kinematografie.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih44137minih44137Kněz je poděs (2007) 
License To Wed n
minih49032minih49032Narozeniny (1984) [TV inscenace] 
Narozeniny n
minih139323minih139323All Hallows' Eve 2 (2015) 
All Hallows' Eve 2 n
minih111413minih111413Pražské jezulátko (1995) [TV film] 
Pražské jezulátko n
minih25585minih25585Čtyři na kanapi (1979) 
Duos sur canapé n
minih23457minih23457Záhada hlavolamu (1993) 
Záhada hlavolamu n
minih132098minih132098Král Artuš: Legenda o meči (2017) 
King Arthur: Legend of the Sword n
minih16208minih16208Poklad rytíře Miloty (1989) 
n
minih149031minih149031Špína (2017) 
Špína n
minih7757minih7757Frankensteinův syn (1939) 
Son of Frankenstein n


Hodnocení:n12345678910
Tchyně a uzený (2011) [TV film]Tchyně a uzený (2011) [TV film]Libuše ŠvormováTchyně a uzený (2011) [TV film]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10