Zari
ohodnotit

Strach a hnus v Las Vegas

Fear and Loathing in Las Vegas

Rok:
1998
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
4.11.1999
„Johnny Depp a Benicio Del Toro v kultovní narkovizi režiséra Terryho Gilliama, zasazené do města, kde hřích nikdy neusíná...“

Komentáře k filmu Strach a hnus v Las Vegas

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 26
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.1.2021
Podivný novinář si jede se   svým právníkem s poněkud   psychopatickou náturou   užívat do Las Vegas, kde   projdou několika doslova   psychedelickými eskapády.   Jo, drogy jsou svinstvo, ale   koho to zajímá. Tohle je   jízda nemající snad obdoby.   Knihy Huntera S. Thompsona,   který byl svého času   motorkář a fanoušek LSD,   byly v 60. letech žádané a   není divu. Hippies by v   plném rozkvětu. Když ale   vše uvadlo, ukázalo se, že   to zase až taková pecka   nebyla a o tom Thompson psal   především, což znamená,   že svými příběhy dával   najevo destruktivní stránky   užívání drog a právě o   tom je i tento snímek na   základě jedné jeho knihy,   který může být pro mnoho   diváků dosti   těžkopádným.   Psychedeličnost stavu   vědomí a chování se tu   vznáší po celou stopáž a   když se vše pozorně nebude   sledovat a hlavně poslouchat   všechny ty pronesené kecy,   které z každého vylétají   jak z kulometu, naprosto se v   tom ztratí a nebude vědět o   co vlastně celou dobu jde.   Celou tuto jízdu řídí   Johnny Depp a Benicio Del Toro   a v epizodních rolích se   občas objeví i plejáda   hereckých hvězd. Snímek je   na toto téma jedním z   nejbláznivějších počinů,   jaké se do té doby objevili   na stříbrném plátně. A to   se vlastně údajně jedná   přímo o autobiografii   samotného literárního   autora. Bezproblémové   přípravy natáčení však v   žádném případě nebyli.   Na více jak 10 let byl   scénář produkčními   společnostmi odmítán. To   už mluví samo za sebe, jak   ten film pro neznalé asi   vypadá. Děj se odehrává v   roce 1971 a ve svém smyslu   pojednává o konci   oslavovaného americkém snu o   zlepšení životní úrovně   prostřednictvím   sebezapření a tvrdé práce.   Nihilistický a psychedelický   příběh dvou mužů, kteří   se rozhodli žít tím, že se   převážně věnují drogám   a zábavnému způsobu   života, je tímto jen pro   určitý okruh diváků,   kteří dokáží správně   uchopit mysl v módě drog a   alkoholu v halucinačním   módu, zkreslené reality a   nevyhnutelných důsledků.   Zkrátka film jen pro silné   nátury.
beneva
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 14.5.2016
Strašné a hnusné...
... vskutku. A taky   nebezpečné. Pojďme   zdemolovat pokoj v hotelu,   pronajaté auto, nezaplatit a   frnknout. Policajtovi dáme   pusu a nic se nám nestane...   Ne, tento film neshledávám   ani zábavným ani uměleckým   či jinak přínosným.   Ztracený čas.
M.A.G.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 27.5.2012
Měl jsem z toho filmu takový   divný pocit.Musím se   přiznat, že jsem čekal   něco jiného.V jistém smyslu   to bylo celkem zklamání.A to   i přes velmi zvučné   herecké obsazení.Říkám to   sice nerad, ale ani Depp ani   Del Toro mi toho moc   neřekli.Feťáky sice   zahráli dobře, ale mě to   zkrátka moc nenadchlo.
Co mi ale docela   připadalo směšné, tak byla   chůze Johnyho Deppa -   připadal mi skoro jakou   pavouk :-).
Pecik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.11.2012
Kromě toho, že musím uznat   skvělé herecké výkony už   nevím co bych dál   pochválil(možná hudbu). Že   příběh nemá děj-budiž,   ale že nemá ani náplň,   myšlenku, vlastně nic jen   popis stavů po různých   drogách a hromada svinstva a   hnusu=) Jeden z filmu, který   beru, že jsem vidět musel,   ale jednou mi to rozhodně   stačilo.
vojtam
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.4.2012
Tak tenhle film mně totálně   zklamal.Děj byl ani né   vtipnej jako trapnej.Možná   bejt u filmů zfetovanej jako   dva hlavní hrdinové pobavím   se mnohem víc.Celej film   řešili jen hovadiny a furt   se sjížděli všema drogama   co na světě existujou.Depp a   Del Toro byli fajn ale ani oni   pro mně stupidní film   nezachrání.Škoda:(
dobes.pavel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.2.2015
Strach a hnus v Las Vegas
Domnívám se, že člověk   musí být stejně jako   hlavní hrdinové řádně   sjetý, aby docenil kvality   tohoto filmu. Bohužel nejsem   smažka a s fetem mám nulovou   zkušenost, takže mě tento   film místy docela nudil.   Klady vidím v tom, že nám   nefetujícím a spořádaným   občanům tvůrci díky změti   rozmazaných psychadelických   a halucinogenních scén   alespoň trochu navodili   atmosféru, kterou zažívali   věčně vymletí hlavní   hrdinové. Sice mám rád   absurditu, nicméně ta musí   být vtipná. Tady těch   srandovních scén je opravdu   poskromnu. Oceňuju ale to,   že filmové ztvárnění je   místy poměrně originální.
Snura
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.6.2009
Skvělá psychedelická show,   ze které se vám motá hlava   aniž si předtím něčeho   šluknete či šňupnete.   Když to Gilliam točil, musel   být řádně sjetý nejen on,   ale i Depp s Del Torem.   Avšak, zjevně se to   vyplatilo.
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.4.2021
Šílená jízda na   všemožných drogách se   mění v jednu obrovskou   halucinaci. Děj je v   podstatě jen sled bizarních   a psychedelických scén pod   jejím vlivem. Dva fetoši   jedou z L.A. do Las Vegas a   během cesty zažívají   opravdu nevšední   dobrodružství. Obtloustlý   Benicio Del Toro byl totálně   pekelnej, tomu jsem ty stavy a   jednání fakt žral a na   scénu ve vaně jak tam ryčí   jen tak nezapomenu, strašná   prdel! Horší to bylo s   druhou postavou Johnnyho   Deppa, který hrál alter ego   Thomsona (podle jehož knihy   byl film natočen), a ač mám   herectví Deppa rád, tak tady   mě jeho přehrávání a   pitvoření bylo víceméně   proti srsti. Ve srovnání s   Del Torem jsem mu to chování   moc nevěřil. Co je fakt   výborná práce jsou efekty   Roba Bottina (Hellraiser II,   The Thing), který se podílel   na designu ještěrů v   kasinu, ta scéna hlavních   postav pod vlivem LSD je   opravdu pamětihodná.   Výborně šlape i soundtrack   složený z dobových válů.   V malých rolích se mihnou   Cameron Diaz, Christina Ricci,   Gary Busey, Harry Dean   Stanton, Michael Jeter a   další. Je to takovej velkej   úlet, který asi každý   nezkousne. Já se však bavil   parádně a myslím si, že   snímek už dávno dosáhl   kultovního statusu.
Zimmy871
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.11.2009
Nekoncici drogova jizda. Scena   s totalne vytripovanym   doktorem Gonzem ve vane je   naprostej ulet. Do tedka nevim   jestli vubec existuje   Adrenochrom, ale ta sceny s   obrima sesti velkejma kozama   na zadech je uplny peklo.

P.S. Ta ples   Johnymu fakt slusi.
Yontalcar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.5.2012
No, už dlouho se mi nestalo,   že bych byl na vážkách   jako u tohoto snímku. Jsem   dokonale zmaten, to   přiznávám. Vůbec nevím,   jak mám tenhle film hodnotit.   Tváří se to jako sonda do   života drogově závislého   člověka, ale zároveň je to   tak ujeté, až to vzbuzuje   dojem, že jsme přímo v   dění, které rozehrává   právě jedna z mnoha drog.   Jakoby přímo ona to celé   režírovala. Je to   prazvláštní pocit. Johnny   Depp a Benicio Del Toro jsou   herecká esa, která zde   předvádějí co jim síly   stačí, ale jestli je to   dobře nebo špatně, tak to   lze jen těžko posoudit. Už   jen proto, že příběh   samotný působí dojmem, že   ho psal zhulený bílý   králík z říše   (nezna)divů. Prozatím tedy   dávám nižší hodnocení,   ale určitě se na film někdy   v budoucnu znovu podívám a   snad se mi povede to lépe   vstřebat a třeba i pochopit.
Pardal
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 15.3.2008
Taková volovina, obrovský   zklamání, tak pro   puberťáky, pro ty to bude   kultovní   snímek...............
mikee
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 17.1.2008
Ta jedna hvězda je za   sjetého Johnnyho Deppa a jeho   výkon , jinak to podle mě   není ke strávení , spíše   na vyzvracení , jednoznačně   zklamání a jediné slovo   které mě napadne se skrývá   v názvu filmu za spojkou   "a".
Naki
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Byl v tom takový chaos, že   jsem vlastně kolikrát neměl   páru oč běží. Film je   natolik diskutabilní, že   nejde udělat v mém   případě nějaký závěr.   Depp a Del Toro byli tolikrát   v takovém rauši, že neměli   absolutní páru co vlastně   dělají. Myslím si, že i   samotným hercům to muselo   přijít neskutečně   ujeté... a že vlastně   jediný Terry Gilliam se   vlastně stal tím pyšným,   co ztvárnil. Film byl podle   mého názoru silně   protidrogově založený a   zároveň, aby bavil i ty co   se na návykových látkách   ujíždí a nejen to .... aby   se nad sebou i zamysleli. Kdo   především do role tak   senzačně vplul a aniž by o   tom sám věděl, byl právě   Johnny Depp a to díky svým   přesvědčivým hereckým   dovednostem. Když si   odmyslím přehnaně mnoho   drog, mohla z toho být   neskutečná americká jízda   s výbornou hudbou a old   schoolovým dojmem, ale z až   moc velkým zaujetím být   originální se z filmu stal   průměrný snímek. Nakonec   se mi vše podařilo shrnout,   že jsem si ten závěr   dokázal udělat.
Myshitchka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.10.2005
Tak toto se musi videt! Johnny   Depp a Benicio del Toro,   normalne je zname jako   charismaticky sexy chlapy,   ovsem tady se promenily ve dva   slizouny, co maj plnej kufr   vsech moznejch drog. Drogy   konzumujou tak nak hala bala   co jim asi zrovna pride pod   ruku a film je natocenej z   jejich zfetovanyho pohledu,   jedna droga dojizdi, druha   najizdi, halucinace, sqely   hlasky, sqela kamera, sqely   herecky vykony!!!
ergotoxin
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.2.2011
Tento film budete buď   milovat, nebo nenávidět.   Strach a hnus v Las Vegas je   šílenou drogovou jízdou,   kve které se hlavní   hrdinové dostávají z   jedné ujeté (rozuměj:   sjeté) situace do druhé a   pokouší se nad sebou   udržet alespoň ty   poslední zbytky sebekontroly,   což se jim příliš   nedaří. Film úžasně   graduje a zároveň také   divákovi pokládá určité   existencionální otázky.   Vlastně by se sledování   Strach a hnusu celkově dalo   přirovnat k takové menší   zkušenosti s LSD.
BiTch_
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.12.2008
Opravdu velmi zajímavé   dílko.Příběh dvou   "fetáků" a   zároven i skvěle   ztvárněný pohled na svet   kolem sebe jejich očima při   opojení halucinogenními   látkami.Tento film si přímo   koleduje o rozporuplné reakce   a myslím že oto tak trochu   samotnému režisérovi   šlo.Videl sem ho v   originálním znení s   titulkama a nemám co   dodat...!ani co vytknout!!
Kecka1
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.2.2005
Slušnej fim, který jen   dokazuje jak je Depp dobrej   herec. Myslím, že má   schopnost věrohodně zahrát   všechno. Film dost   jednostvárně zaměřen,   který asi těžko pochopí   někdi bez zkušeností s   drogama.
Nevo38
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.3.2011
Dlouho jsem neviděl, tak   dobrou komedii... je to fakt   sranda a hlavně dobré   herecké výkony :-)   doporučuji
qirozepi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.2.2008
Bezkonkurenční drogovej   opus. Oba hlavní   představitelé jsou   fantastický(ostatně oni   dobře vědí jak to zahrát).   J.Deep byl navíc s oním   novinářem velmi dobrý   kamarád, takže veřim tomu,   že je to téměr realistická   kopie oné senzační jízdy.   Je to film, který rozhodně   není na jedno shlédnutí.   Pokaždé když ho vidim,   najdu něco, čeho jsem si   nikdy dřív nevšiml a vždy   je to detail, který mě   skvěle pobaví.....a ten   kufřík.....
a spousta   a spousta nezapomenutelných   citátů a grimas....
karelhamsa
Hodnocení:
Přidáno: 29.9.2009
Kdo chce vidět trailer ať se   podívá na:   http://www.youtube.com/watch?v   =Zm7r491n-8o
Antonio.M
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.3.2010
Moje eso
Tento film je pro mne   jednoznačné eso, po dlouhé   době to byl film, kde jsem   nedokázal uhádnout konec ani   těsně před ním a netušil   co se stane v následující   minutě. Je to prostě   mistrovské dílo, ovšem   nepostrádá ani hlubší   poselství o jedné ztracené   generaci, pro kterou se drogy   staly životním stylem...
A jak Johny Depp tak del   Torro to excelují v nezvyklé   vizáži.
Italiano
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.8.2005
Velice výborný film s   ještě lepším Johnym   Deppem.Je o tom jak se   vlastně fetuje v Las Vegas   :-D
werring
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.5.2012
Paráda
Fakt super film. Johny hraje   parádní roli a celé to   dokonale funguje. Vegas, drogy   a 70.tá léta. Doporučuji!
Misbeliever
Hodnocení:
Přidáno: 9.5.2010
Jeden z mých   nejoblíbenějších filmů a   dovoluji si i tvrdit, že i   jeden, z mého pohledu,   nejúspěšnějších filmů   Johnyho Deepa. Nikdo nezahraje   fetku líp než Johny Deep.   Už kvůli tomu ho obsadili do   role vožrali kapitána Jacka   Speroua či jak se to píše.
romeooo18
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.9.2008
Nesúdit
Film netreba rýchlo   odsudzovať...je to   autentický trip, Hunter S.   Thompson ktorý napísal knihu   s rovnomenným názvom a bola   teda sfilmovaná to skutočne   prežil. Kniha má samozrejme   filozofujucejšie písanie ako   film, ten bol trošku   prikrášlený. Tento rok   vyšiel akurát dokument   Gonzo: Life and work of Hunter   S. Thompson, kde sa vela   pojednáva o dôvodoch a   zmysle celeho príbehu, ako aj   celom živote tohto   kontroverzného gonzo   žurnalistu. Ak niekto spraví   k dokumentu titulky budem   rád:-)
PASTA78
Hodnocení:
Přidáno: 24.6.2008
BEZKONKURENČNÍ NIKDY NEKONČÍCÍ "TRIP"
Tenhle film jsem viděl už   před lety a nikdy nezapomenu   jak nás všechny dostal - byl   jsem na něm dokonce ještě   dvakrát. T.Gilliam je bůh.   Předem upozornit, že film   není vhodný pro všechny co   lpí na nějaké dějové   koncepci a logickém výkladu   světa. Tento film rozdělí   obecenstvo na dvě skupiny   obhajující pouze dva možné   krajní pohledy. Jedni ho   zavrhnou jako naprostou   slátaninu a šílenost.   Druzí ho označí za   geniální jízdu přímo do   středu drogové zkušenosti.   Patřím k těm druhým ,   směju se při něm jak   blázen ... Myslím si ,že na   film by se neměli dívat   lidé, kteří nemají   zkušenosti s nějakými   psychedelickými látkami ,   popřípadě lpí na pevném   výkladu   reality....(komunisti,   republikáni, spokojení   příslušníci středního   stavu)
Pro ostatní ať   už kuřáky, houbičkáře ,   tripaře, speedaře a jiné   dobrodruhy je to pohled do   důvěrně známých   vod.....To co tento film   popisuje za pomoci téměř   výhradně vizuálních a   zvukových prostředků ,   totiž zcela věrně takovou   zkušenost a její fáze   vystihuje.Pro ostatní co by   se v ní chtěli ztratit je tu   ještě pr J.Deppa k právě   probíhajícím   „událostem“, což   považuji za geniální. Ten   film v podstatě J.Depp   odvypráví. Celé je to hned   od začátku do konce   zběsilou jízdou. Od nástupu   s netopýri až po   závěrečné „out of human   drugs experience crescendo“   vás dění nenechá   vydechnout a vy se tak   stáváte nedílnou   součástí celé zkušenosti   - ano, tento film byl natočen   s jasnou snahou o změnu   divákova vědomí :) !!!! T.   Gilliam
zde vizuálně   završuje své předešlé   snímky , které pracovali s   podobnými aspekty , ale ve   vší absurditě a bizarnosti   ještě stále nabízeli   nějaké záchytné body. Ve   Strach a hnus v Las Vegas by   tímto rámcem mohli být   historické souvislosti   „květinové revoluce“ a   energie , kterou uvolnila.   T.Gilliam nezapře   anarchistické smýšlení ať   již v technice filmu tak i v   myšlenkovém konsensu, který   provází tvorbu Monty   Pythona od jeho počátků!!!!   Gratuluji! Tenhle film je   zbraň proti Hollywoodu!!!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih61474minih61474Krvavé ulice (2009) 
Streets of Blood n
minih45552minih45552Speed Racer (2008) 
Speed Racer n
minih50299minih50299Projekt Lazar (2008) 
The Lazarus Project n
minih103646minih103646Oldboy (2013) 
Oldboy n
minih5423minih5423Čas pomsty (1993) 
Joshua Tree n
minih25006minih25006Vyvolávač deště (1997) 
John Grisham's The Rainmaker n
minih3557minih3557Bandolero! (1968) 
Bandolero! n
minih38423minih38423Crash (2004) 
Crash n
minih45764minih45764Rambo: Do pekla a zpět (2008) 
Rambo n
minih43211minih43211Casshern: První samuraj nového věku (2004) 
Kyashān n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Povídka malostranská (1981) [T...

14:50 - 16:30

54 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

ČT2 - Kruté moře (1953)

13:55 - 16:00

109 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

119 minut již uběhlo
136 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

49 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

Reklama