Duben
ohodnotit

Strach a hnus v Las Vegas

Fear and Loathing in Las Vegas

Rok:
1998
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
4.11.1999
„Johnny Depp a Benicio Del Toro v kultovní narkovizi režiséra Terryho Gilliama, zasazené do města, kde hřích nikdy neusíná...“

Obsah filmu Strach a hnus v Las Vegas

 
Snímek Terryho Gilliama Strach a hnus v Las Vegas je svérázným filmovým přepisem knihy amerického novináře Huntera S. Thompsona (nar. 1937), jež vyšla v češtině pod názvem Strach a svrab v Las Vegas. Kultovní autor ve svém literárním díle z roku 1971 s podtitulem Divoká pouť do srdce Amerického snu líčí bizarní zážitky, jež prožívá jako novinář Raoul Duke se svým právníkem samojského původu (jemuž říká Dr. Gonzo) na cestě z Los Angeles do Las Vegas a potom v lasvegaských hotelech, kasinech a ulicích. Duke má v hráčském městě pořídit reportáže ze závodu terénních motocyklů a bugin Mint 400 a posléze z celostátní konference okresních státních...
 
Související odkaz
 
Gonzo na cestách

„Kdo ze sebe učiní zvíře, zbaví se bolesti člověčenství,“ tak zní citát uvádějící film Strach a hnus v Las Vegas. Zvířata se ze sebe rozhodli učinit v psychedelické road movie antihrdinové Raoul Duke a Dr. Gonzo díky mamutí konzumaci drog a alkoholu. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Terry GilliamTerry Gilliam  
hraje:
Johnny DeppJohnny Depp.....Raoul Duke [34]   
Benicio Del ToroBenicio Del Toro.....dr. Gonzo [31]   
Craig BierkoCraig Bierko.....Lacerda [33]   
Christina RicciChristina Ricci.....Lucy [18]   
Ellen BarkinEllen Barkin.....číšnice z Polárky [44]   
Gary BuseyGary Busey.....dálniční policista [53]   
Tobey MaguireTobey Maguire.....stopař [22]   
Cameron DiazCameron Diaz.....blonďatá TV reportérka [25]   
 Flea Flea.....muzikant v klubu Matrix [35]   
Lyle LovettLyle Lovett.....muzikant v klubu Matrix [40]   
Mark HarmonMark Harmon.....reportér [46]   
Katherine HelmondKatherine Helmond.....recepční [69]   
Michael JeterMichael Jeter.....L. Ron Bumquist [45]   
Penn JillettePenn Jillette.....Carnie Talkerová [43]   
Harry Dean StantonHarry Dean Stanton.....soudce [71]   
Jenette GoldsteinJenette Goldstein.....pokojská [38]   
scénář:
Terry GilliamTerry Gilliam  
Alex CoxAlex Cox  
Tony GrisoniTony Grisoni  
Tod DaviesTod Davies  
námět:
Hunter S. ThompsonHunter S. Thompson.....kniha Strach a svrab v Las Vegas (1971) [60]   
hudba:
Ray CooperRay Cooper  
Michael KamenMichael Kamen.....konzultant [50]   
kamera:
Nicola PecoriniNicola Pecorini  
střih:
Lesley WalkerLesley Walker  
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
AČFK - Asociace českých filmových klubů, NFA - Národní filmový archiv
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Strach a hnus v Las Vegas >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.4.2021
Šílená jízda na všemožných drogách se   mění v jednu obrovskou halucinaci. Děj je v   podstatě jen sled bizarních a psychedelických   scén pod jejím vlivem. Dva fetoši jedou z L.A.   do Las Vegas a během cesty zažívají opravdu   nevšední dobrodružství. Obtloustlý Benicio   Del Toro byl totálně pekelnej, tomu jsem ty   stavy a jednání fakt žral a na scénu ve vaně   jak tam ryčí jen tak nezapomenu, strašná   prdel! Horší to bylo s druhou postavou Johnnyho   Deppa, který hrál alter ego Thomsona (podle   jehož knihy byl film natočen), a ač mám   herectví Deppa rád, tak tady mě jeho   přehrávání a pitvoření bylo víceméně   proti srsti. Ve srovnání s Del Torem jsem mu to   chování moc nevěřil. Co je fakt výborná   práce jsou efekty Roba Bottina (Hellraiser II,   The Thing), který se podílel na designu   ještěrů v kasinu, ta scéna hlavních postav   pod vlivem LSD je opravdu pamětihodná. Výborně   šlape i soundtrack složený z dobových válů.   V malých rolích se mihnou Cameron Diaz,   Christina Ricci, Gary Busey, Harry Dean Stanton,   Michael Jeter a další. Je to takovej velkej   úlet, který asi každý nezkousne. Já se však   bavil parádně a myslím si, že snímek už   dávno dosáhl kultovního statusu.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.1.2021
Podivný novinář si jede se svým právníkem s   poněkud psychopatickou náturou užívat do Las   Vegas, kde projdou několika doslova   psychedelickými eskapády. Jo, drogy jsou   svinstvo, ale koho to zajímá. Tohle je jízda   nemající snad obdoby. Knihy Huntera S.   Thompsona, který byl svého času motorkář a   fanoušek LSD, byly v 60. letech žádané a není   divu. Hippies by v plném rozkvětu. Když ale   vše uvadlo, ukázalo se, že to zase až taková   pecka nebyla a o tom Thompson psal především,   což znamená, že svými příběhy dával najevo   destruktivní stránky užívání drog a právě   o tom je i tento snímek na základě jedné jeho   knihy, který může být pro mnoho diváků dosti   těžkopádným. Psychedeličnost stavu vědomí a   chování se tu vznáší po celou stopáž a   když se vše pozorně nebude sledovat a hlavně   poslouchat všechny ty pronesené kecy, které z   každého vylétají jak z kulometu, naprosto se v   tom ztratí a nebude vědět o co vlastně celou   dobu jde. Celou tuto jízdu řídí Johnny Depp a   Benicio Del Toro a v epizodních rolích se občas   objeví i plejáda hereckých hvězd. Snímek je   na toto téma jedním z nejbláznivějších   počinů, jaké se do té doby objevili na   stříbrném plátně. A to se vlastně údajně   jedná přímo o autobiografii samotného   literárního autora. Bezproblémové přípravy   natáčení však v žádném případě nebyli.   Na více jak 10 let byl scénář produkčními   společnostmi odmítán. To už mluví samo za   sebe, jak ten film pro neznalé asi vypadá. Děj   se odehrává v roce 1971 a ve svém smyslu   pojednává o konci oslavovaného americkém snu o   zlepšení životní úrovně prostřednictvím   sebezapření a tvrdé práce. Nihilistický a   psychedelický příběh dvou mužů, kteří se   rozhodli žít tím, že se převážně věnují   drogám a zábavnému způsobu života, je tímto   jen pro určitý okruh diváků, kteří dokáží   správně uchopit mysl v módě drog a alkoholu v   halucinačním módu, zkreslené reality a   nevyhnutelných důsledků. Zkrátka film jen pro   silné nátury.
beneva
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 14.5.2016
Strašné a hnusné...
... vskutku. A taky nebezpečné. Pojďme   zdemolovat pokoj v hotelu, pronajaté auto,   nezaplatit a frnknout. Policajtovi dáme pusu a   nic se nám nestane... Ne, tento film   neshledávám ani zábavným ani uměleckým či   jinak přínosným. Ztracený čas.
dobes.pavel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.2.2015
Strach a hnus v Las Vegas
Domnívám se, že člověk musí být stejně   jako hlavní hrdinové řádně sjetý, aby   docenil kvality tohoto filmu. Bohužel nejsem   smažka a s fetem mám nulovou zkušenost, takže   mě tento film místy docela nudil. Klady vidím v   tom, že nám nefetujícím a spořádaným   občanům tvůrci díky změti rozmazaných   psychadelických a halucinogenních scén alespoň   trochu navodili atmosféru, kterou zažívali   věčně vymletí hlavní hrdinové. Sice mám   rád absurditu, nicméně ta musí být vtipná.   Tady těch srandovních scén je opravdu   poskromnu. Oceňuju ale to, že filmové   ztvárnění je místy poměrně originální.
Naki
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Byl v tom takový chaos, že jsem vlastně   kolikrát neměl páru oč běží. Film je   natolik diskutabilní, že nejde udělat v mém   případě nějaký závěr. Depp a Del Toro byli   tolikrát v takovém rauši, že neměli   absolutní páru co vlastně dělají. Myslím si,   že i samotným hercům to muselo přijít   neskutečně ujeté... a že vlastně jediný   Terry Gilliam se vlastně stal tím pyšným, co   ztvárnil. Film byl podle mého názoru silně   protidrogově založený a zároveň, aby bavil i   ty co se na návykových látkách ujíždí a   nejen to .... aby se nad sebou i zamysleli. Kdo   především do role tak senzačně vplul a aniž   by o tom sám věděl, byl právě Johnny Depp a   to díky svým přesvědčivým hereckým   dovednostem. Když si odmyslím přehnaně mnoho   drog, mohla z toho být neskutečná americká   jízda s výbornou hudbou a old schoolovým   dojmem, ale z až moc velkým zaujetím být   originální se z filmu stal průměrný snímek.   Nakonec se mi vše podařilo shrnout, že jsem si   ten závěr dokázal udělat.
Pecik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.11.2012
Kromě toho, že musím uznat skvělé herecké   výkony už nevím co bych dál pochválil(možná   hudbu). Že příběh nemá děj-budiž, ale že   nemá ani náplň, myšlenku, vlastně nic jen   popis stavů po různých drogách a hromada   svinstva a hnusu=) Jeden z filmu, který beru, že   jsem vidět musel, ale jednou mi to rozhodně   stačilo.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 27.5.2012
Měl jsem z toho filmu takový divný pocit.Musím   se přiznat, že jsem čekal něco jiného.V   jistém smyslu to bylo celkem zklamání.A to i   přes velmi zvučné herecké obsazení.Říkám   to sice nerad, ale ani Depp ani Del Toro mi toho   moc neřekli.Feťáky sice zahráli dobře, ale   mě to zkrátka moc nenadchlo.
Co mi ale docela   připadalo směšné, tak byla chůze Johnyho   Deppa - připadal mi skoro jakou pavouk :-).
Yontalcar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.5.2012
No, už dlouho se mi nestalo, že bych byl na   vážkách jako u tohoto snímku. Jsem dokonale   zmaten, to přiznávám. Vůbec nevím, jak mám   tenhle film hodnotit. Tváří se to jako sonda do   života drogově závislého člověka, ale   zároveň je to tak ujeté, až to vzbuzuje dojem,   že jsme přímo v dění, které rozehrává   právě jedna z mnoha drog. Jakoby přímo ona to   celé režírovala. Je to prazvláštní pocit.   Johnny Depp a Benicio Del Toro jsou herecká esa,   která zde předvádějí co jim síly stačí,   ale jestli je to dobře nebo špatně, tak to lze   jen těžko posoudit. Už jen proto, že příběh   samotný působí dojmem, že ho psal zhulený   bílý králík z říše (nezna)divů. Prozatím   tedy dávám nižší hodnocení, ale určitě se   na film někdy v budoucnu znovu podívám a snad   se mi povede to lépe vstřebat a třeba i   pochopit.
werring
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.5.2012
Paráda
Fakt super film. Johny hraje parádní roli a   celé to dokonale funguje. Vegas, drogy a 70.tá   léta. Doporučuji!
vojtam
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.4.2012
Tak tenhle film mně totálně zklamal.Děj byl   ani né vtipnej jako trapnej.Možná bejt u filmů   zfetovanej jako dva hlavní hrdinové pobavím se   mnohem víc.Celej film řešili jen hovadiny a   furt se sjížděli všema drogama co na světě   existujou.Depp a Del Toro byli fajn ale ani oni   pro mně stupidní film nezachrání.Škoda:(
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih155392minih155392Annihilation (2018) 
Annihilation n
minih49445minih49445Vikingové II (2008) 
Outlander n
minih38775minih38775Cellular (2004) 
Cellular n
minih34033minih34033Muž, který plakal (2000) 
The Man Who Cried n
minih67346minih67346Muž, který nikdy nebyl (1956) 
The Man Who Never Was n
minih115633minih115633Vlkodlak: Zabijácký virus (2013) [TV film] 
Battledogs n
minih36674minih36674Mezi námi děvčaty (2003) 
Freaky Friday n
minih30735minih30735Úžasní Ambersonovi (2002) [TV film] 
The Magnificent Ambersons n
minih43805minih43805Stopař (2007) 
The Hitcher n
minih103026minih103026Řežba v Tombstone (2013) [Video] 
Dead in Tombstone n


Hodnocení:n12345678910
dopisovatel
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178211

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10