Strach a hnus v Las Vegas (1998)

Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas)
75.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Fear and Loathing in Las Vegas

    Žánr: černá komedie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 4.11.1999        
    Délka: 119 min.
„Johnny Depp a Benicio Del Toro v kultovní narkovizi režiséra Terryho Gilliama, zasazené do města, kde hřích nikdy neusíná...“
Snímek Terryho Gilliama Strach a hnus v Las Vegas je svérázným filmovým přepisem knihy amerického novináře Huntera S. Thompsona (nar. 1937), jež vyšla v češtině pod názvem Strach a svrab v Las Vegas. Kultovní autor ve svém literárním díle z roku 1971 s podtitulem Divoká pouť do srdce Amerického snu líčí bizarní zážitky, jež prožívá jako novinář Raoul Duke se svým právníkem samojského původu (jemuž říká Dr. Gonzo) na cestě z Los Angeles do Las Vegas a potom v lasvegaských hotelech, kasinech a ulicích. Duke má v hráčském městě pořídit reportáže ze závodu terénních motocyklů a bugin Mint 400 a posléze z celostátní konference okresních státních zástupců, věnované boji proti drogám. Oba protagonisté se pohybují ve věčném drogovém opojení, jež neustále přiživují z nepřeberných zásob narkotik všeho druhu a alkoholu. V rauši se zákonitě dostávají do ošemetných situací a střetů, z nichž však vždy jako zázrakem vyváznou. Kniha, uvozená stejně jako film citátem dr. Samuela Johnsona ("Kdo ze sebe učiní zvíře, zbaví se bolesti člověčenství"), je vlastně zúčtováním s obdobím šedesátých let, s kulturou hippies, s hnutím proti vietnamské válce a s vlnou psychedelického "šílení". Terry Gilliam se celkem věrně přidržuje textu knihy a usiluje o jeho přebujelou vizualizaci. Film postrádá jednotící "příběh", je sledem volně spojených epizod. Odvíjí se jako novinářovo vyprávění s komentářem různých vnějších souvislostí. Patří sem i drobné retrospektivy, použití dobových dokumentů a zejména „gilliamovské“ trikové techniky k vyjádření protagonistova stavu (lidé se proměňují v různá monstra, blízká zejména velkým ještěrkám, oživuje se podlaha apod.). Obrazu drogového vnímání odpovídá i hektická kamera, prudký střih a bohatá zvuková stopa (s využitím dobových písní). Nesporně zajímavým atributem snímku je herecké obsazení: hlavní postavy vytvářejí k nepoznání "maskovaní" Johnny Depp a Benicio Del Toro a v epizodních rolích se objevují známí herci (mj. Harry Dean Stanton, Ellen Barkinová, Gary Busey, Christina Ricciová). Dlouho očekávaný film byl spíše zklamáním; jistě nepatří k vrcholům Gilliamovy tvorby, má však originální atmosféru, nespornou sugestivitu i svérázný černý humor.

Zdroj: FTV Prima

režie:
Terry Gilliam
 
 
hraje:
Johnny Depp (Raoul Duke), Benicio Del Toro (dr. Gonzo), Craig Bierko (Lacerda), Christina Ricci (Lucy), Ellen Barkin (číšnice z Polárky), Gary Busey (dálniční policista), Tobey Maguire (stopař), Cameron Diaz (blonďatá TV reportérka), Flea (muzikant v klubu Matrix), Lyle Lovett (muzikant v klubu Matrix), Mark Harmon (reportér), Katherine Helmond (recepční), Michael Jeter (L. Ron Bumquist), Penn Jillette (Carnie Talkerová), Harry Dean Stanton (soudce), Jenette Goldstein (pokojská), Tim Thomerson (chuligán), Laraine Newman (žabooká žena), Debbie Reynolds (hlas), Richard Riehle (role neurčena), Richard Portnow (role neurčena), Mary Gillis (nakupující), Kim Flowers (Lounge Lizardová), Christopher Callen (servírka)
 
 
námět:
Hunter S. Thompson (kniha Strach a svrab v Las Vegas (1971))
 
 
scénář:
Terry Gilliam, Alex Cox, Tony Grisoni, Tod Davies
 
 
kamera:
Nicola Pecorini
 
 
hudba:
Ray Cooper, Michael Kamen (konzultant)
 
 
výprava-architekt:
Alex McDowell
 
 
kostýmy:
Julie Weiss
 
 
střih:
Lesley Walker
 
 
zvuk:
Jay Meagher, J.R. Westen
 
 
vedoucí produkce:
Harold Bronson, Richard Foos, Patrick Wachsberger
 
 
produkce:
Laila Nabulsi, Patrick Cassavetti, Stephen Nemeth
 
 
titulky-česká verze:
Petr Šaroch
 
 
výtvarník:
Rob Bottin (design velkých ještěrek)
 
 
dabing:
Lucie Musílková (dramaturg dabingu)
 
 
zpěv:
The Rolling Stones ("Jumpin' Jack Flash"), Perry Como ("Magic Moments"), Beck ("Lady")
 
 
choreografie:
JoAnn Fragelette Jansen
 
 
zvláštní efekty:
Tim Olive (digitální), John Swinnerton (digitální), Kitty Veevers (digitální), Peerless Camera Company (optické), Illusion Arts (dodatečné digitální efekty), Steve Galich (koordinátor), Ray Svedin (supervize)
 
 
II. režie:
Bruce Logan
 
 
koproducent:
Elliot Lewis Rosenblatt
 
 
koordinátor kaskadérů:
Noon Orsatti
 
 
vizuální efekty:
Kent Houston, Andrea Adams (digitální), Steve Cutmore (digitální), Ditch Doy (digitální), Gregory Creaser
 
 
masky:
Patty York, Rob Bottin (maskérské efekty démonů), Lisa Rocco
 
 
kaskadér:
James J. Zito III
 
 
režie slovenského znění:
Štefánia Gorduličová (0)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.