Duben
ohodnotit

Odplata

Payback

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
27.5.1999
„Porter chce jen svoje peníze, které mu vzali, když se ho bývalý parťák pokusil zabít - nic víc, ale také nic míň.“

Komentáře k filmu Odplata

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 27
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.3.2022
Tohle je ve stáji akčních   thrillerů skutečný   plnokrevník. I když je děj   opravdu snadno   předvídatelný (jak už to u   těchto filmů bývá   pravidlem) má to tempo, drive   a sem tam i nějaké   překvápko a malou inovaci.   Herecky je to prvotřídní.   Mel Gibson byl na přelomu   milénia v top formě a tady   je doslova a do písmene   obklíčen dalšími   výbornými herci. James   Coburn, Kris Kristofferson,   William Devane, David Paymer,   Bill Duke, Lucy Liu - to jsou   jména zaručující kvalitu a   k tomu úžasný Gregg Henry v   roli sadistického Vala   Resnicka. Tenhle biják trčí   hodně nad průměr a ve svém   žánru patří ke špičce.
martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.7.2018
Nic naplat, s takovým   námětem by si hongkongská   kinematografie pohrála daleko   lépe. Víc než akční film   se jedná o krapet temnější   dramatický thriller, kde je   průběh děje velice   rozvláčný a suchý a tak   velmi často ztrácí na   zajímavosti. Pozornost   vyvolá akorát nějaká ta   akční scéna, ale těch tu   zase tolik není. Což je   ohromnou chybou. Od příběhu   o pomstě ze zrady vlastních   parťáků se nic jiného   očekávat přeci nedá. Mel   Gibson opět ve své roli   nezklamal, ale výjimečnosti   snímku to stejně nepomohlo.   Takové pojetí nebylo zrovna   šťastným nápadem. A tak tu   máme novou filmovou verzi   románu od Richarda Starka,   který už byl zpracován v   roce 1967 pod názvem ´Bez   okolků´. Který je   povedenější s ohledem na   dobu svého vzniku nechť   posoudí divák. Oba filmy   mají své pro i proti.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.4.2017
Ten konec to zazdil. Chlap,   který plánuje dopředu,   není schopen říci, na té   židli, co se stane mně,   stane se i Johnymu? Nebo,   třeba pokud do té a té doby   nebudu tam a tam, Johny   zemře? A to s tím jak leží   pod autem, a řeže tam   kabel… No, on ten film i tak   nebyl zase tak nějak moc   dobrý. Dalo se na to dívat,   ale podruhé to asi   neudělám.
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.9.2015
Překvapení, jinak to   nemůžu nazvat. Nenudila jsem   se, dostala jsem   přímočarého hrdiny, který   si jde s buldočím   odhodláním za svým cílem   (sedumdesáti! ne stotřiceti   tácy) a s ledovým klidem   při tom odprásne každého,   kdo nespolupracuje.
Nehrajme si na realitu,   ale na dobrou gangsterku a   jednoduchou cestu odplaty...   super! A obsazení je   hvězdné... Lucy Liu tleskám   :) :) :) domina jí sedí   mnohem líp než andílek
geojezek
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 28.2.2015
Upoutávka dobrá
film slabota. Chvílemi   bouchač, chvílemi naivní   trubka. Tak nevyvážený   hrdina překvapivě   přežívá až do konce.   Vlastně jen proto, že je   Gibson. Brutální nuda s   překonstruovanou zápletkou.
Duri86
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.9.2013
Co čekáš ode mě?? Mě se nebojíš??
Mel Gibson bezchybný, ale   film taková sláva není, po   začátku jsem čekal jízdu   ale pak se neskutečně vlekl,   scénář pokulhává na to   aby nenudil, by musel mít tak   50 minut těchhle 90 bylo jako   tři hodiny. Prostředek filmu   prostě nuda je, zachránil to   propracovaný konec plný   intrik a klasickým podělem   Portera.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.2.2013
Říkám si - akční thriller   s prošlým datem spotřeby a   omšelým názvem, zapadlý   někde hluboko v béčkových   regálech pro   příležitostné late night   vysílání a ááá -   překvapení - namísto   muskulaturního bouchače   sleduju průměrného zloděje   (nevtíravě příjemný Mel   Gibson), který za svou práci   požaduje po parťákovi   (Gregg Henry - jeden z   nejodpornějších   záporáků, co jsem kdy   viděla) fér podíl - jenže,   něco se zvrtne a on přitom   nechce nic jinýho, než   svých poctivých 70 000   babek, a tak ho čeká   složitý labyrint cest (ve   skvěle ponurých tónech   obrazu) a na konci každé z   nich trable s domluvou -   ačkoliv to říkal   tisíckrát, všichni   zpočátku odmítli pustit   jediný cent a vzápětí mu   cpali 130 000 - no nezabili   byste je???
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.1.2013
Pointa filmu je skvělá -   toto se přece mezi párťáky   zloději nedělá.Ukrást mi   prachy, ženu a ještě mě   oddělat ??? - no co si víc   přát :-) k natočení   filmu.
Ty první dvě   věci by mě asi taky   naštvali, ale ta poslední -   to by mě skutečně vytočilo   :-).
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.1.2013
Výborný krimithriler v čele   s M.Gibsonem.Napětí od   začátku do konce,skvělý   černý humor a krásná Luci   Liu.M.Gibson alias PORTER   likviduje všechny kteří mu   přijdou do cesty.
SvoKar
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 19.12.2011
Tohle je tak strašně   nezáživný a temný film,   že se až divím, že jsem   vydržel do konce. Od Gibsona   jsem teda čekal mnohem víc.
Rudyamon
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.2.2011
Ach jo, příliš vysoké cíle ...
Myslím, že jakýkoli film s   Melem Gibsonem v hlavní roli   musí být skvělý. Já jsem   zatím ještě neviděl film,   ve kterém by Mel na to   neměl. Odplata je film   nepochybně dost drastický,   jak to koneckonců chodí ve   světe různých mafií a   jiných pochybných spolků,   ale zároveň je odlehčený   velkou spoustou hlášek,   které jakoukoli drsnou scénu   položí spíš do   komediální úrovně.   Příběh zrady a následné   odplaty není žádnou   novinkou, Porter je ovšem z   těch hrdinů, kteří se   nejdou mstít jen tak pro nic   za nic, ale mají i určité   zásady a spíš než o mstu   jde o princip. A tak i on chce   dostat zpátky jen to, co mu   patří. Hezky je to vidět na   scéně, kdy rozstřílí kufr   mafiána a ten se stěžuje,   že jen ten kufr s prádlem je   dražší, než těch 130   tisíc, po kterých jde.   Porter ho opraví, že jen 70   tisíc. I když na konci   získá víc, bere to jen jako   kompenzaci toho, že nemohl v   poklidu loupit, ale musel se   otravovat s všelijakým   zabíjením a podobnou   dřinou. Je docela fajn, jak   se zápletka skomplikuje i   tím, jak po něm jdou různé   skupiny lidí, kteří by   vlastně měli stát proti   sobě a z nichž minimálně   policie by měla být s   hlavním hrdinou. On se jich   ale prakticky všech zbaví   velice svérázně. Hodně   jsem se u tohoto filmu bavil,   pokud je možné se bavit   tím, že někdo, kdo   momentálně zhodou okolností   nemá u sebe zapalovač,   skončí s kulkou v hlavě.   Ovšem ten, kdo mu tu kulku   tam umístnil, to udělal s   tak dokonalou grácií, která   z tohoto filmu dělá   skutečný zážitek.   Závěrečná hláška -   „Uzavřeli jsme dohodu,   když ona skončí s   prostitucí, já přestanu   střílet lidi. Možná jsme   si dali příliš vysoký   cíle.“ - je úžasným   zakončením. Je to prostě   další „Melovka“ s   myšlenkou a smysluplným   dějem, která vás pobaví a   zaujme.
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.9.2010
Porter je nepříliš   významný kriminálník,   který se právě zotavuje ze   dvou kulek v zádech. Po   poslední akci přišel o   sedmdesát táců, kámoše,   ženu a skoro i o život. Po   pěti měsících se však dá   dohromady a i když čas prej   zmírňuje emoce, on je   pořád stejně nasranej, jako   když ležel v tom všivom   skladišti s vlastní krví,   stékající po špinavym   betonu…A chce svoje   prachy.
Tahle věc je   slušně drsná kriminálka,   netěžící sice ze zrovna   dvakrát úžasnýho   příběhu, ovšem technická   stránka věci je bez   chybičky. Všechny ty   brutální scény, kde se   nešetří krví, mrtvolama a   drsnýma dialogama do sebe   nádherně zapadají, Mel   Gibson svojí roli zvládá na   jedničku, jeho postava se s   nikým příliš nesere, s   drobnostmi jako je lidskej   život si hlavu nedělá a   přestože těch gangsterů co   jdou po něm je docela   slušný množství, on jse   správně vychcanej, takže je   pořád o krok před nima.A   dokáže vyjebat i se   zkorumpovanýma poldama. Na   tomhle snímku mě ani tolik   nebavilo, co se děje, to je   totiž klasická ukázka   filmů s motivem pomsty,   ovšem jak se to děje, to je   výborná zábava a Porterovi   jsem upřímně držel pěsti.   A několik zdejších hlášek   je opravdu povedených. Jako   příjemnej bonus potom   trojice pěkných bab – Lucy   Liu jako štětka-domina,   Maria Bello jako luxusní   štětka a Deborah Kara Unger   jako fetka. A drsoň Bill Duke   coby zkorumpovanej polda.Jsem   upřímně zvědavej na ten   Director's Cut...
kockak1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.8.2010
Krimi ve stylu starých   gangsterek v modročerném   kabátě. Miluji, když   hlavní hrdina komentuje svým   hlasem děj filmu. Skvělá   zábava, která nemá chybu a   Mell je herec, který tomu   všemu ještě dodá šmrnc.
Rollage
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.8.2010
Gibsonovi jde o princip...a 70 tis dolarů!
Role ne-zrovna-kladného   gangstera Portera byla opravdu   Gibsonovi ušitá na míru   (jak košile od Rosie).   Payback jasně spadá k   thrilleru, ale potěší i   prvky noir či dramatu. Máme   tu město zahalené do   modrošeda, zkorumpovanou   policii a váhově vyvážený   revolver, kterým Porter   likviduje vše hezky   popořádku, co hierarchicky   Syndikát nabízí. Ono není   se co divit, když Vás nikdo   pořádně neposlouchá, že   chcete jen 70 a ne 130 tis   dolarů. Občas se sice děj   vleče, ale stačí aby Gibson   nasadil svůj nekompromisní   výraz, padlo trochu černého   humoru a divák mlaská   blahem!
Charlie35
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.8.2009
Plnokrevný a svižný   thriller s notnou dávkou   černého humoru rozhodně   pobaví hlavně příznivce   Mela Gibsona, kterému tahle   role téměř záporáka velmi   sedí.
johnny-rk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.12.2008
Naprosto zasadovy clovek,   ktery nehce ani vic, ale ani   min, nez je mu psano. Sve   penize dostane i kdyby se mel   dostat az k samemu sefovi   mafie... Kdo ma resty s   Porterem, ten at je urychlene   splati
mudr.pavlik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.10.2008
150.000 dolarů, nenene jenom   70.000
Skvělý film  
Úžasná zábava,   příběh i zpracování.
Mel Gibson úžasný.
Kdykoliv se na něj rád   podívám.
luongovae
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.6.2007
Umučení Mela Gibsona?
Porter je víc než   naštvaný, protože mu vzali   peníze, následně ho pak   zmrzačili, ale on (bohužel)   žije, a chce své peníze   zpět a to za každou cenu.   Nějak takhle se dá krátce   popsat děj... Na začátku   filmu jsem se velmi bavila,   člověk při tom kroutí   hlavou nad tím co zrovna   Porter v podání Mela Gibsona   zrovna vyvádí. Ve filmu se   solidně mísí černý   humor,napjetí a akční-sado   scény...Celé to bylo docela   zábavné, ale nemůžu se   zbavit dojmu tzv. "již   viděného"..Podobné   krimi-thrillery produkuje   masová hollywoodská továrna   až moc.
phorsky1
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2007
resnick udělal chybu.okradl a   obral portera o vše co pro   něho mělo cenu,drsný mel   gibson(porter) si nenechá nic   líbit ani sebou   manipulovat,hraje slušňáka   ale zabíjí bez mrknutí   oka,pohybuje se na hraně   nože mezi mafií a gangstery,   je sice zbídačený, ale   drsnější a neústupnější   než kdy dřív. Chce své   peníze zpět a je mu jedno,   jak je získá,kdo myslíte   že vyhraje?
MildaX
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.6.2007
Drsnější a   sarkastičtější než   legendární detektiv Phil   Marlow. Takový je Mel Gibson   v Odplatě. Pro mě je to   jeden z nejlepších   Gibsonových filmů. Odplata   si nehraje na nic víc než   drsnou krimi, trochu   připomíná styl noir. Film   pobaví a pro děti vhodný   není. I s odstupem několika   let se mi stále líbí a to   není obvyklé.
kali.4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.4.2007
Nelítostný, brutální a   neskutečně zábavný.   Těmito slovy lze   charakterizovat akční   thriller s hardcore Melem   Gibsonem o zradě a   nesplacených dluzích.   Hlavní hrdina dostává po   celou dobu přes hubu a   stejně oplácí i druhým,   což je velmi sympatické.   Několik sadistických prvků,   jednodušší, ale svižná   zápletka, výtečná   mafiánská atmosféra,   perfektně napsané postavy a   černý humor jenom   přidávají dílu na   charismatu.
wawer
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.1.2007
Taková podívaná tu už   dlouho nebyla. Popravdě jsem   si od tohoto filmu nic   nesliboval a o to víc mě   dostal, zvláště scéna, kdy   jedou auta proti sobě úzkou   uličkou a nemohou se   vyhnou...
Bouvard
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.6.2006
Standardni akcnejsi podivana,   ketra se snazi vymyslet neco   originalniho, noveho. Nekdy se   ji to povede, nekdy ne. Po   unavnem, tezkem dni osvezi.
catamount
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.3.2006
Klasika ve stylu „někdo mi   ublížil – to neměl   dělat“. Ovšem rozhodně   jedna z těch lepších.
Skvělé herecké   podání, inteligentní   dialogy, pohádkový příběh   s hlavou a patou.
Prostě film, který mohu   vidět i podruhé.
Drsný svět zločinu, ve   kterém je stejně přirozené   žít, jako zemřít. Svět,   ve kterém by asi žádný z   nás nechtěl žít. Nebo ano?
artcrime
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.2.2005
jak ubraly barvy a   zacachrovali s kontrastem a   jasem tak z toho udali takovou   gud shaftovskou gangsterku
nash
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.2.2005
Jo, tak tohle můžu. Nečekal   jsem od filmu nic moc, o to   víc sem byl překvapen. Mel   Gibson se s nikým a s ničím   nesere (na což u něj nejsme   zvyklí) a byl tak   přesvědčivý, že sem mu   přál a by je všechny   postřílel. Skvělý   scénárista Helgeland   přesvědčil, že je schopen   svoje brilantní scénáře   režírovat sám. Lucy Liu   jako domina byla fakt k   sežrání.
Vídžej
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.3.2004
Viděl jste snad někdo   špatný film s Melem   Gibsonem?Já teda ještě ne.   Možná že tenhle nepatří   ke špičce ledovce, ale je   rozhodně dobrý. Mel je tu   opravdu drsný chlápek a   nebere si servítky. Takže   dítka zavřete v koupelně:)

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih13192minih13192Muž z Hongkongu (1965) 
Les Tribulations d'un chinois en Chine n
minih19081minih19081Smaragdový les (1985) 
The Emerald Forest n
minih126069minih126069Americký Sniper (2014) 
American Sniper n
minih56860minih56860Vražedné pouzdro na housle (1965) 
Schüsse aus dem Geigenkasten n
minih17890minih17890Robocop 2 (1990) 
RoboCop 2 n
minih38081minih38081Milenci z Montparnassu (1958) 
Les Amants de Montparnasse n
minih34107minih34107Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života (2003) 
Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life n
minih41862minih41862Hledejte Anthonyho (2005) 
Anthony Zimmer n
minih35423minih35423Sniper (2002) 
Liberty Stands Still n
minih47004minih47004Noci v Rodanthe (2008) 
Nights In Rodanthe n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

3 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - České stopy

11:30 - 12:30

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

3 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10