Zari
ohodnotit

Na ostří nože

The Edge

Další název:
Na ostrie noža (SK)
Rok:
1997
Délka:
110 minut
„Co když je největší nepřítel zároveň i vaší jedinou šanci na přežití?“

Komentáře k filmu Na ostří nože

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 19
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.2.2019
Skvělé obsazení, nádherná   příroda a napínavý (byť   značně nepravděpodobný)   příběh - to jsou platné   devízy, kvůli kterým stojí   za to přimhouřit oko nad   několika zjevnými slabinami   tohoto filmu.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.11.2017
Extrémní dobrodružný   snímek o vůli přežít v   zimní divočině po   ztroskotání letadla dvou   charakterově a společensky   naprosto odlišných lidí.   Velmi zajímavý příběh   podpořený překrásnými   scenériemi ukazující   různé techniky přežití,   které nejsou žádným   výmyslem. Milionář znalý   různé věci a způsoby jen   teoreticky a módní fotograf   naopak neznalý ničeho.   Charles Morse má snad   všechny vlastnosti pro   přežití. Odvahu,   vytrvalost, motivaci,   vynalézavost, optimismus a   důstojnost. Naopak Robert   Green se nemá pyšnit čím.   Je zbabělý, žárlivý,   chamtivý, podvodný. A oba   mají nemalou touhu přežít   a dostat se do bezpečí s   ohromným a hodně naštvaným   medvědem v zádech. Snímek   po filozofické stránce velmi   poučný. V takové situaci   všechno souvisí se vším a   tak se pro oba jedná o   skutečnou a největší   životní zkoušku. Příběh   o přežití v divočině,   který má co ukázat.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 14.1.2015
Krásná příroda, velmi   dobří herci, ale taky jeden   nesmysl za druhým. Nebýt   starý vandrák, tak bych to   sežral, ale takto jsem se   musel skoro pořád chechtat.   Borci vylezou z vody, která   dle polohy (zeměpisné) asi   nebyla jedna z nejteplejších   (neberu v potaz, co za   manévry si dovolili pod   hladinou) dokonale mokří,   tedy i jejich šaty. A přitom   z nich neukápne ani kapička.   Zajímavé. Ony ani ty šaty   nevypadají moc mokře.   Rozdělají oheň a ráno se   probudí dokonale suší!!!   Aniž měli šaty jakkoli   rozvěšeny. V těch   podmínkách by na nich tyto   zmrzly. Ale ono nic, ráno je   oheň vyhaslý. Hihihi. Oheň   – který pro ně znamená   přežít, ale oni v klidu   spí a nechají jej vyhasnout.   No, další blbiny tu nebudu   rozepisovat, film se jimi jen   hemží, a proto u mne klesl   do kategorie B. A přírodu   nemíním hodnotit, ta je   krásná sama o sobě, tu tam   filmaři neudělali. Příběh   je tak naivní, až to řeže   do očí. Přesto v něm   nějaké ty plusy nalézám,   svým způsobem mne na tu dobu   skoro dvou hodin zabavil. I   když musím přiznat, že to   byly víceméně záběry   přírody a nádherná   Goldsmithova hudba
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.11.2012
Přírodopisný film z   nádherné Aljašky, na to se   vždycky dobře kouká... A   pokud jde navíc i o   přírodopisně-sociální   drama v boji o přežití plus   rozetnutí manželského   trojúhelníku, výsledkem je   zajímavý film, jehož   kvalitu neohlodá ani zub   času. Na ostří nože je   navíc volné pokračování   jiného velmi úspěšného   zvířecího dramatu Medvědi   ;-)
Jen nám z   původního roztomilého   medvíděte, chlupaťoučkého   nezbedy se zvědavým   čumáčkem, mezitím   vyrostla pěkná svině ...   Všežravá šelma, která   uvítá každé zpestření   borůvkového, lososového   či čtyřnohého   jídelníčku dvounohým.   Obzvláště pokud jí potrava   díky poruše letadla spadne   přímo před čumák. Pak se   v ní probudí cílevědomá   krvelačná bestie. Na   obhajobu medvěda lidožrouta   bych ale rád zdůraznil, že   měl opravdu moc těžké   dětství. Maminka mu záhy   umřela a v osiřelém   medvíděti lovci viděli jen   snadnou kořist. Dnes se   ovšem role vyměnily a z nebe   medvědovi přiletěli do huby   hned tři pečení holubi -   jeden herec, kterého   nemusím, s ním jeden,   kterého naopak žeru, k jeho   smůle ale vybavený jen   spoustou teoretických, z   knížek získaných   znalostí o přežití v   divočině ... plus jeden   komparsista (jasně   předurčený k prvnímu chodu   večeře). Osm hvězd za   působivě, ale bez   nadbytečných klišé   zpracovaný příběh   milostného trojúhelníku v   nezvyklé osudové situaci a   za přesvědčivě dramatický   boj o přežití.
  Devátá hvězda za to, ŽE   HO NAKONEC PŘECE JEN   SEŽRAL !! Ale kdo koho?   Neřeknu... ! Malá   nápověda: pokud znáte ten   jiný povedený   přírodopisný film o   jarních jehňátkách, která   před porážkou žalostně   bečela strachy, ale nikam   neutíkala a pak už jen   mlčela, tak už víte, na   koho si máte s tím   sežráním vsadit...
P.S. Zatímco Sira Anthony   Hopkinse jsem zmínil   alespoň v náznacích, vůbec   jsem nezhodnotil roli Aleca   Baldwina... Ale to nevadí. On   byl v příběhu stejně už   od začátku tak nějak navíc   :-)
Duri86
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.4.2012
No rozhodně více než dobrý   dobrodružný film, obsazení   úžasné ,jako vždy skvělý   Hopkins, Baldwina také   můžu, skvělá scéna s   Méďou :-).Navíc nádherná   příroda Aljašky, kterou   miluju. nechápu jak mi mohl   tak dobrý film tak dlouho   unikat
sakro
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.7.2011
všeho moc může uškodit
Pořekadlo je platné obecně,   ale pro televizní   reprízování tohoto filmu   zvlášť. Je to totiž film   úžasný - tedy pokud jej   vidíte poprvé. Přírodní   scenerie jsou natolik   úchvatné, že vás   částečně zaslepí a   nevšímáte si tolik těch   nesmyslů a nelogičností v   chování a jednání   hlavních protagonistů.   Bohužel při druhém a   každém dalším sledování   je to jen a jen horší.   Poměrně vysoké hodnocení   mě v tomto případě dost   udivuje. Pokud by byl film   obsazen méně skvělými   herci než je Anthony Hopkins   a Alec Baldwin, mám obavu,   že by se potácel ve   středním spektru filmů   označených jako   "béčkové".   Tvůrci se kupodivu nevyhnuli   ani scénám, které by jiný   snímek musely řadit do   kategogie komedií. Možná   také vhodné jako   instruktážní film   promítaný před skautským   táborem, aby bylo všem   názorně předvedeno, co a   jak v divoké přírodě   zásadně nedělat. Vždy,   když u filmu sleduji bokem   také hodinky, tak je to   špatné. A tady jsem se tomu   nemohl vyhnout. Takže   podtrženo a sečteno:   fascinující příroda   zkombinovaná s   neuvěřitelně slátaným   dějem. Proto už příště   určitě ne.
Albertosaurus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.4.2011
Vynikající dobrodružný   film s luxusním hereckým   obsazením. Tvůrcům se   podařila perfektně   vystihnout mrazivá atmosféra   aljašky a rozehrávají   souboj dvou mužů nejen proti   divoké a nelítostné   přírodě, ale i proti jim   samým. Charaktery jsou   pečlivě napsané a dokáží   zaujmout (není divu, když   scénář nepsal nikdo jiný   než sám David Mamet).   Překrásná hudba Jerryho   Goldsmithe a podmanivá   obrazová složka dělá z   filmu nezapomenutelný   zážitek pro všechny   fanoušky survivalových   filmů okořeněných   ekohororem.
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.3.2011
Na ostří nože
Celkem zírám na hodnocení   tohohle filmu. Já   samozřejmě nechci tvrdit,   že film je špatný ale pro   můj vkus to není nic moc,   stačil mi vidět pouze jednou   a je pravda, že v televizi ho   tak často nedávají, takže   to člověka ani neotráví.   Příroda je úžasná, jen   ten medvídek, který má hlad   není nic příjemnýho.   Anthony Hopkins je   vynikající herec a s každou   rolí a pokaždé je to něco   jiného to neustále dokazuje.   Nejsem velká fanynka Aleca   Baldwina, ale v tomhle filmu   se mi líbil. A samozřejmě   co se musí pochválit je   hudba, která se k filmu   neskutečně hodí.
Yontalcar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.8.2010
Musím souhlasit s ostatními.   Tento film je na velice dobré   úrovni. Anthony Hopkinsovi   role boháče, který si   dokáže v každé situaci   zachovat chladnou hlavu,   dokonale sedla. Stejně dobrý   výkon předvedl Alec Baldwin.   Jejich společné scény   nedokázaly nudit. Když se k   tomu připočte krásná, leč   drsná divočina a zuřivý   medvěd lidožrout, tak je   hned o zábavu postaráno.
Milicent
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.8.2010
..už zase..
Tenhle film hrají naše   televize tak často, že ho v   považuji za klasiku..a   pokaždé s eohromně   těším...fantastická   příroda, uhrančivý   Hopkins, celkem předem jasná   zápletka, ale o to víc se   člověk těší na každoiu   scénu (no jasně že medvěd   sežere černocha, kdyby tam   byla tchýně, sežere   ji)..medvěd je fešák,   zkušený filmový harcovník,   hrál i s Pittem v Legendě o   vášní a v mnoha dalších   filmech..a v mnoha   dalších..No, co mám   říct...těším se..
ewka69
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.6.2010
povedený film
tak tohle je povedený film s   krásnou přírodou a   jednoduchým dějem. medved mi   pripadal neprirozeny, jak tam   placal do vody, ale to nemeni   fakt, ze... nikdy nelituj   muze, ktery vlastni letadlo:)
Agostino
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Filmy takéhoto tipu veľmi   obľubujem. Je tu veľmi   zaujímavé herecké   obsadenie, neskutočne   nádherná, ale aj zároveň   drsná príroda, a navyše k   tomu celému sa hodí   hudba.
Dej tohto filmu   nám poukazuje boj o prežitie   v divočine, kde na každom   kroku číha nebezpečenstvo.
salsaverde
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.10.2008
okuzlujuci zazitok
Uchvatny film, krasna priroda,   strhujuci dej. Ale zo vsetkeho   sa mi najviac pacila hudba k   filmu. (myslim, ze ju napisal   Jerry Goldschmidt). Zaujimavo   rozkresleny dej a ukazka toho,   ze bez praktickych skusenosti   sa da prezit v divocine s   teoretickymi znalostami. Cely   film som bola v napäti.   Pacila sa mi cast, kedy nastal   zlom v zmyslani - Hopkins   zburcuje Baldwina - lepsi ako   strach je hnev.
arciking
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 24.9.2008
Když chcete udržovat ohnivý   kruh o průměru nějakých   osm metrů ve dvou lidech   celou noc, tak to se o něj   musíte celou tu dobu starat,   a né jen tak sedět   uprostřed:-D
A když   strávíte mrazivou noc jenom   v saku, poté co jste dva dny   nic nejedli, tak jste   mrtví....a když to né, tak   jste alespoň v takovém   stavu, že rozhodně nejste   schopni bojovat s mevědem.
A myslíte, že se dá   utíkat nějakých 200 metrů   lesem, přičemž vás honí   medvěd, a celou tu dobu je   těsně za vámi....řekl   bych, že vás bude mít   dávno v tlamě....
A   mohl bych pokračovat: smolné   dřevo nepadá jen tak z nebe,   na stáhnutí medvěda,   opracování kůží a ušití   alespoň nějakého oblečení   potřebujete s jedním nožem   určitě více než pár hodin   atd. Chápu že je to film,   ale těch do očí bijících   nejasností je zde neúměrné   množství a navíc se jedná   o klíčové věci celého   příběhu. Kdyby se jednalo o   akční krvák se Švácou,   tak neřeknu ani popel, ale   zde jsem se domníval, že má   přeci jenom jít o   realističtější   snímek....
Za   pozitivní považuji pěkné   vykreslení charakterů obou   hlavních postav a hezké   exteriéry.
salasi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.7.2008
jeden z najlepsich filmov ake   som kedy videl, pozrel som si   ho hned viac krat, krasna   divocina, priroda, medved,   super
Charlie35
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.4.2008
Jeden z nelepších filmů v   žánru přírodních   thrillerů, Vynikající   kombinace střetu několika   jedinců s drsnou aljašskou   přírodou a kulminací vztahu   dvou hlavních protagonistů,   jejíž příčinou je žena   /manželka, milenka.   Dobrácký medvědí obr Bart,   který by kuřeti neublížil,   vypadal opravdu hrozivě.   Tento film je ze vzácné   sorty filmů, které se dají   vidět mnohokrát. 100% super.
Cash89
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2008
Filmy takového typu jako jako   je tento mám moc rád.Baví   mě se dívat,jak se dva lidi   nebo i jeden či skupina   octnout někde sami a musí se   o sebe postarat.Na povrch   vyjde celý jejich charakter a   začnou různé konflikty atd.   Něco ve stylu Trosečníka.
Didinka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.8.2007
Medvěd
Nazvala bych to - V hlavní   roli medvěd. A ten byl   skutečně parádně   přesvědčivý. Byla jsem   uchvácena. Vývoj situace,   kdy se ho hlavní písťák   rozhodne zneškodnit,   přestože jde o městského   boháče, který se tam jaksi   do divočiny zatoulal, je   překvapivý. Celá zápletka   kolem manželky, jejího   milence a pádu letadla je   jaksi nedůležitá, jen aby   se Anthony Hopkins mohl   proměnit v divocha. To mu   fakt sedělo. Jinak je ovšem   pravda, že reálné to   skutečně moc nebylo. Hlavně   mi přišlo velmi divné, jak   dokázali tak dobře zpracovat   medvědí kůži na   oblečení, i další nesmysly   mi připadaly ve filmu hodně   rušivé.
mmartina
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.6.2004
Souboje s medvedem mely to   spravne grady, priroda byla   nadherna, hudba taktez, ale   jinak pribeh me neoslovil   vubec nijak. Hopkinosovi role   vsevedouciho bohace pasovala.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih51629minih51629Vražedný vřískot (1973) 
Scream Bloody Murder n
minih55432minih55432Oko ve zdi (2009) 
Oko v stene n
minih28531minih28531O ztracené lásce (2001) [TV seriál] 
O ztracené lásce n
minih140611minih140611V dosahu smrti (2015) 
Close Range n
minih28050minih28050Zátah (1987) 
Dragnet n
minih9033minih9033Chvění (1990) 
Tremors n
minih149029minih149029Nenarozená pomsta (2016) 
Prevenge n
minih10995minih10995Kuře melancholik (1999) 
n
minih35854minih35854Bráškové (1991) [TV inscenace] 
Bráškové n
minih14948minih14948Oltář zla (1989) 
Evil Alter n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bydlení je hra (2004) [TV cykl...

04:40 - 05:05

10 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

04:50 - 05:45

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

NOVA - Sedmikráska (2014) [TV film]

04:00 - 05:00

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

85 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Reklama