Duben
ohodnotit

M.A.S.H.

MASH

Rok:
1970
Délka:
116 minut
„Práce chirurga přímo na válečném poli rozhodně nepatří k jednoduchým zaměstnáním. A tak si lékaři ulehčují těžký úděl sarkasmem, alkoholem, sexem i sportem.“

Komentáře k filmu M.A.S.H.

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 24
jarda53
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 16.3.2021
Když se seriál poprvé   vysílal, jezdil jsem do   práce v Praze z vysočiny,   tak mě celý utekl, viděl   jsem asi 20 dílů, utekly   léta, seriál se opakuje po   100x a nyní k němu nemohu   najít přetrženou niť,   může být skvělý ale v   takové válce asi tolik   srandy nebylo, natož na   dlouhý seriál...
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.9.2014
I když seriál je lepší ať   už hereckým   obsazením,hereckými výkony   a výbornými hláškami tak u   filmu jsem se taky skvěle   bavil,D.Sutherland se do role   Pierce docela hodil ,film je   směs vtipných scén které   se všechny objevily v   seriálu.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.2.2013
Přiznám se , že teprve   před několika lety jsem se   dozvěděl, že vůbec   existuje film, podle kterého   vznikl slavný seriál a tento   jsem viděl až nedávno.
Proto bylo pro mě   nemožné nesrovnávat tyto   dva výtvory. Každopádně   jsem se na film díval s   velkou zvědavostí, podle   čeho to ti tvůrci vytvořili   jeden z mých nej seríálů.   Spokojenost byla na   místě.
Taková malá   zajímavost : Donald   Sutherland jednou prohlásil,   že film M.A.S.H. byl pro   něho v kariéře rozjezdový.
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.10.2012
Než jsem začal koukat na   seriál, viděl jsem tenhle   film. A ten mě dostal. Užít   si srandu ve válce není až   zas tak špatné.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 3.12.2011
Nechám bez hodnocení. Můj   problém je, že jsem tuto   komedii moc srovnával ze   seriálem a to je chyba! Vím   to a ačkoliv film vznikl   dříve, viděl jsem později   než seriál a tak já asi   nebudu sdílet vyšší   hodnocení + nadšení lidí   kterým se to líbilo.
ancaz
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.7.2011
Já jsem byla bohužel   vychována na seriálu,   tudíž tento film nemohu   patřičně ocenit.   Objektivně vzato je blíže   reality než seriál, ale pro   mě to prostě není.
Kanystr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.5.2011
M*A*S*H - F*I*L*M
Prosimvás mrkněte se aspoň   trochu na popisky ať víte co   komentujete.
Jinak   regulérně srovnávat film se   seriálem můžou jedině ti   co první viděli film, což   tady nejsme asi nikdo, a pokud   jo dejte mi vědět s chutí   si s nim o tom hodim   debatu.
Nesmíme   zapomínat na to že v   sedmdesátym roku nikdo   seriál nemohl vidět a   najednou přišel tenhle   snímek, což byla   neslíchaná pecka. Na   Sutherlanda st. se rád   podivám v čemkoli,   Williemson je do válečnejch   filmů snad povinnej a Gould   ještě za mladých ale   vynikajících rolí.
Mám seriál hodně rád,   ale tohle musíme brát za   kult.
aspect777
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.7.2010
M.A.S.H. (1970)
Jeden ze tří   nejoblíbenějších seriálů   co znám ,mohu na něj koukat   pořád .Jemný humor,skvělé   postavy a herci zaručují   zábavu i na jinak smutné   téma.11/10 :-)
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.6.2010
Kultovní film z válečné   nemocnice v týlu nepřítele   ale přesto s humorem jinak to   asi ani nešlo.Skvěle   natočeno a obsazení na   dobré úrovni.
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.3.2010
Serial je bezesporu lepsi, ale   stoji to za podivani. Duvall v   roli Franka Burnse a   Sutherland v roli Hawkeye   Pierce urcite nezklamou, ale   ani nijak neohromi.
vlastikdr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.8.2009
Velmi výborná dnes už   klasika, na kterou navázal   poněkud volněji úspěšný   seriál. Zobrazil válku   trochu jinak.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.7.2009
Od podstatně známějšího   seriálu se Altmanův film   liší lehce hrubozrnnějším   humorem nebo několika   nekompromisními pohledy pod   ruce chirurgů. Válka je   díky tomu ve filmu   přítomnější a to zpětně   dodává jiskru tomu přívalu   třeskutých hlášek a   nemilosrdných žertů.   Vlastně je to logické: čím   drsnější prostředí tím   drsnější humor. Proti   absurditám války jejich   vlastními zbraněmi.
Skvělá protiválečná   satira, která se může   směle zařadit po bok   klasikám typu Švejka a Hlavy   XXII.
fred.appl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.4.2009
Samozřejmě, že se nelze   vyhnout srovnání s   následným seriálem -   někteří jedodušší   přispěvatelé si to ostatně   pletou i tady (ve filmu   samozřejmě není o žádné   'Šťabajzně' řeč - zde se   zmíněné vrchní setře   tuším spíš přezdívá   'Hrma!) a píší k tomuto   filmu   "hlubokomyslné"   komentáře o seriálu. Jenže   při tom všem srovnávání   přece musí být jasné, že   na film nemůžeme nahlížet   pohledem seriálovým a vice   versa.
Ve filmu je   třeba při lékařských   zákrocích vyšší kamera, a   vidíme tak častěji do   operačního pole, ve filmu   nedostávají prostor všechny   postavy a nedostanou se tak k   profilování postavy (ale   jediného Radara-Burghoffa,   který přenáší svou roli i   do seriálu, zajisté   zaznamenáme) atd. atd., ale   stejně jako v seriálu   (zajisté i díky stejnému   autorovi předlohy i   scénáristovi v případě   většiny dílů seriálu) je   i zde humanistický pohled na   svět umně vyjádřen a   akcentován výraznými   kontrasty mezi srandou a   krutostí světa.
Zajisté může mít   někdo radši film, někdo   seriál. Já jsem rád, že   máme oba.
ondrech
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.1.2009
Nechápu, proč tu všichni   píšou o seriálu, který je   poněkud odlišný, než tento   Altmanův film. Já mám   seriál hodně rád, ale film   mě chytl taky, protože má   svůj vlastní styl, takový   naturalističtější.   Určitě bližší   knize(která podle mě není   tak dobrá jako její filmové   zpracování). Navíc   zajímavé vidět Donalda   Sutherlanda zamlada. Tož.
cynik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.6.2008
Tento skvělý film degradoval   až následný stupidní   seriál se slzopudným Alanem   Aldou!
Bohužel v   našich končinách je spíše   známa ona televizní blbost,   podle které korejská válka   netrvala tři roky, ale   nejméně padesát let, než   Altmanův klenot, jenž onen   televizní sitcom v prvních   150 dílech bezostyšně   vykrádá.
Petra.Barbie
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Totální krach!
Jiné označení pro tento   seriál bez logiky, děje,   plný trapných dialgů a   scén opravdu nemám. Vím,   že má příznivců více   než dost, ale podobná díla   mi přijdou jako výsměch   válce celkově a to, co má   být vtipné, vtipné opravdu   není. Postava tzv.   Šťabajzny (v českém   znění) je nechutná, stejně   jako celkové pojetí   seriálu. Snad jen český   dabing je zde skvělý po   technickém pojetí, ale ani   tato skutečnost není pro mne   důvodem dát této hrůze   více bodů.
Ondra44
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2008
PROSTĚ NEUVĚŘITELNÉ
Už jste někdy viděli film a   seriál o tolika dílech,   který se po čase nestal   nudným? Určitě je jím   M.A.S.H. Krom toho, že v   základu je o válce a   protiválečný, je zde málem   nekonečná paleta lidských   charakterů a na nich   postavených situací.   Neuvěřitelné množství   vtipných hlášek mnohdy   záměrně vyhnaných až do   absurdity, aby byla   zdůrazněna absurdita války   a násilí vůbec. A myslím,   že klidně autoři mohli být   v kritice tvrdší a   nekompromisnější,   přemýšlím co by napsali   dnes o údajně nutné,   rychlé válce v Iráku.
Každý díl je   většinou samostatný a je   tak novým a novým   překvapením a můžete jen   napjatě čekat co bude dál a   čím autoři překvapí.   Charakterizovat jednotlivé   postavy by vydalo na celou   knihu né-li dvě.
JVSoolen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.10.2007
Film je to voborny, ale bez   muceni se priznam, ze se   serial se mi libil vic. Mozna   je na me pan reziser moc velky   umelec nebo tam bylo malo   vtipu...
MovieAtom
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.9.2007
klasika
Tak tenhle seriál je prostě   absolutní klasika. Humorný   seriál na oddechnutí. Nic   nedokáže tak příjemně po   náročném dnu potěšit jako   díl M*A*S*H*E ..
panKaplan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Neznám lepší seriál než   je tento. Přestože je velmi   humorný, jeho poselství je   tragické a alarmující. Je   to největší protiválečný   počin v kultuře všech dob,   všem státníkům celého   světa bych ho pouštěl   povinně několikrát denně.   M.A.S.H. mě nepřestane bavit   ani posté, protože   přináší to, na co se v   dnešním světě zapomnělo:   ukazuje ve filmu (v televizi)   válku z té méně známé   stránky. Je to příběh   lidí, kteří jsou sice v   armádě, ale nepřijeli   zabíjet, přijeli lidi   zachraňovat. "Meš"   je seriál, který nikdy   nezestárne, nikdy nepřestane   být aktuální. Nemá cenu   povídat o geniálnosti   obsazení, všechna slova jsou   nedostačující v porovnání   s hereckým obsazením.
MildaX
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Jak natočit výbornou   protiválečnou komedii,   která se stala předlohou k   ještě lepšímu a   veleúspěšnému seriálu a   nestat se sám slavný?
No tak na to se zeptejte   Roberta Altmana. Tomu se   právě tohle povedlo s filmem   M.A.S.H., který ho možná   proslavil v očích   některých diváků, ale nic   víc mu nepřinesl.
A   to je Altmanův film proti   seriálu mnohem   sarkastičtější, humor   není tak dojímavý a i ta   major Houlihanová je tu   hezčí ženská.
rob_eee
Hodnocení:
Přidáno: 15.5.2007
i kdyz patrim mezi mladsi   generaci...tak tendle serial   uplne zeru...knihu sem taky   cetl....je tu spousta cerneho   humoru...(clovek se aspon   zasmeje), ale je tu i dokonale   zobrazeni jak se vojaci   cerveneho krize snazili prezit   valku kdyz jim tam porad   vozili same ranene   atd....proste uplne   skvele...vrele doporucuji:-)
Dudelino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.4.2007
Než jsem si přečetl knihu   Richarda Hookera podle které   byl film natočen, tak jsem z   toho byl dost nadšen,   Sutherland i Gould jsou   výborní a černý humor mám   velmi rád, ale i tak film   patří mezi ty lepší   adaptace a patří k vrcholům   Altmanovi tvorby. Seriál jsem   neviděl.
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.11.2004
Protiváleční film
Vynikající film, který   ukazuje válku trochu z   jiného úhlu než byli   diváci do doby jeho   natočení zvyklí. Film   dělající si legraci z   armády a armádní   subordinance. Film byl   inspirací i k natáčení 256   dilného stejnojmeného   seriálu z let 1970 - 1981.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih44963minih44963Roseanne (1988) [TV seriál] 
Roseanne n
minih5392minih5392Čarodějnice (1990) 
The Witches n
minih44677minih44677O zvířátkách pana Krbce (1977) [TV seriál] 
O zvířátkách pana Krbce n
minih40821minih40821Ve stínu pravdy (2006) 
Freedomland n
minih40039minih40039Umění loupit (2004) 
Art Heist n
minih104820minih104820Gladiátoři (2012) 
Gladiatori di Roma n
minih162055minih162055Psí domov (2019) 
A Dog's Way Home n
minih39762minih39762Jeskyně (2005) 
The Cave n
minih42055minih42055Kočičí hra (1998) [TV divadelní představení] 
Kočičí hra n
minih19789minih19789Strom na věšení (1959) 
The Hanging Tree n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 06:00

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto moto test

05:40 - 06:00

16 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:00

61 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

81 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10